{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Διακοσμήστε τον κήπο σας με γυάλινα μπουκάλια

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και αφήνουμε σιγά-σιγά πίσω μας το χειμωνιάτικο τοπίο, είναι η κατάλληλη εποχή για να περιποιηθούμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Οι γυάλινες συσκευασίες μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε πρωτότυπες κατασκευές, όπως μικρές γλάστρες για φρέσκα μυρωδικά ή και αυτοποτιζόμενες γλάστρες για τα φυτά του σπιτιού.

Ωστόσο, οι ιδέες δε σταματούν εδώ. Ένα γυάλινο μπουκάλι ή ένα γυάλινο βάζο μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό διακοσμητικό, που σε συνδυασμό με άλλα υλικά θα απογειώσουν τον χώρο και τη διάθεσή μας. Αυτή η σύντομη επαφή με την κηπουρική και τα λουλούδια σίγουρα θα λειτουργήσει και ως εναλλακτική ψυχοθεραπεία, αρκεί να έχουμε την όρεξη να… λερώσουμε λιγάκι τα χέρια μας.

Σε τι μπορεί να μεταμορφωθεί ένα γυάλινο μπουκάλι;

Τεράριουμ

Ίσως η λέξη να μη σας λέει κάτι, όμως τα τεράριουμ είναι ένα πολύ δημοφιλές trend στο Instagram και το Pinterest για τους λάτρεις της διακόσμησης και της κηπουρικής. Πρόκειται για ένα «μικροκλίμα», ένα μικρό φυσικό περιβάλλον που δημιουργείται μέσα σε ένα γυάλινο βάζο. Σε αυτό το φυσικό περιβάλλον μπορεί να υπάρχουν φυτά ή ακόμη και να φιλοξενηθούν «ιδιαίτερα» κατοικίδια, όπως αράχνες και διάφορα ερπετά.

Αυτό που χρειάζεται για να φτιάξουμε το δικό μας τεράριουμ είναι ένα γυάλινο βάζο σε μέγεθος της αρεσκείας μας και οποιοδήποτε υλικό για τη διακόσμηση, όπως χώμα, πετρούλες, βότσαλα, βρύα ή και κομμάτια από κάρβουνο. Φυσικά, βασικό ρόλο παίζουν και τα φυτά που θα επιλέξουμε να συμπεριλάβουμε. Εδώ οι εναλλακτικές έχουν να κάνουν με το εάν επιθυμούμε να σφραγίσουμε το γυάλινο βάζο με ένα μεταλλικό καπάκι ή εάν προτιμάμε να είναι ανοιχτό. Στην πρώτη περίπτωση, θα ήταν καλύτερο να τοποθετήσουμε φτέρες, κισσό ή μικρές μπιγκόνιες, που απορροφούν λιγότερο οξυγόνο, όμως χρειάζονται τακτικό πότισμα. Στη δεύτερη περίπτωση, επιλέγουμε κάκτους ή άλλα παχύφυτα, που χρειάζονται λιγότερο νερό αλλά περισσότερο αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το γυαλί αποτελεί την ιδανική επιλογή υλικού για τη δημιουργία ενός τεράριουμ, καθώς όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, λειτουργεί ως μίνι θερμοκήπιο, ανεβάζοντας στο εσωτερικό του την κατάλληλη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, ως φυσική ασπίδα προστατεύει από τους ρύπους και τα διάφορα παράσιτα που μπορούν να βλάψουν τα φυτά μας.

Φωτιστικό χώρου

Και επειδή την παράσταση σε έναν χώρο συνήθως κλέβει ο έξυπνος και εντυπωσιακός φωτισμός, οι γυάλινες συσκευασίες μπορούν να μας βοηθήσουν και σε αυτή την περίπτωση. Χρησιμοποιώντας μία γυάλινη φιάλη και πολύ απλά υλικά, μπορούμε να κατασκευάσουμε πρωτότυπες πηγές φωτισμού για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Εάν θέλουμε να πάρουμε λίγη περισσότερη έμπνευση για τα σχέδια και τη διακόσμηση, μία ματιά στο Instagram και στο Pinterest θα βοηθήσει σημαντικά.

Γεμίζουμε ένα γυάλινο μπουκάλι με διακοσμητικά λαμπάκια, κολλάμε λίγο σπάγκο γύρω από το στόμιο και το κρεμάμε ως εξωτερικό φωτιστικό σε ένα κλαδί του κήπου ή στο μπαλκόνι. Για τους περισσότερο επιδέξιους, η βάση της γυάλινης φιάλης μπορεί να αφαιρεθεί, ώστε τα λαμπάκια να κρέμονται προς τα κάτω.

Tip #1: για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δοκιμάστε να βάψετε τη γυάλινη φιάλη και να αλλάξετε έτσι χρώμα στον φωτισμό.

Tip #2: αντί για λαμπάκια, μπορείτε να στερεώσετε διακοσμητικά κεριά μέσα σε γυάλινα βαζάκια.

Γλάστρα

Και φυσικά, ένας ξεχωριστός κήπος ή το μπαλκόνι που έχουμε περιποιηθεί χρειάζονται κάτι παραπάνω από τις απλές, συμβατικές γλάστρες. Μία γυάλινη φιάλη κρασιού αρκεί για να τραβήξουμε τα βλέμματα και τα κολακευτικά σχόλια των φίλων μας, αφού μπορεί να μετατραπεί στην πιο πρωτότυπη γλάστρα για τα φυτά μας.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να κόψουμε με προσοχή τη μια πλευρά της γυάλινης φιάλης και να λειάνουμε τις άκρες για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το μπουκάλι με χώμα κηπουρικής και (μετα)φυτεύουμε σε αυτό κάποιο λουλούδι ή άλλο διακοσμητικό φυτό. Εάν φτιάξουμε αρκετές τέτοιες αυτοσχέδιες γλάστρες, μπορούμε να τις στερεώσουμε σε έναν τοίχο, δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη σύνθεση.