{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
5 πράγματα που μάλλον δε γνωρίζατε για τις μαρμελάδες

Από τις φράουλες μέχρι τα βατόμουρα και τα βερίκοκα, κάθε φρούτο έχει τη δική του εποχή ωρίμανσης. Από τα μέσα της άνοιξης μέχρι το καλοκαίρι, τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων έχουν την τιμητική τους, καθώς είναι στην πιο ώριμη και νόστιμη φάση τους. Αν ψάχνατε την ευκαιρία για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα, τώρα είναι η ιδανική εποχή. Γευστικές, χρωματιστές και αρωματικές, οι μαρμελάδες προσθέτουν μια καθημερινή δόση ενέργειας και νοστιμιάς στα γεύματά μας ενώ παράλληλα δένουν ως topping σχεδόν σε όλες τις παρασκευές γλυκών.


Προτού όμως ξεκινήσετε να διαβάζετε την επόμενη συνταγή, έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα γνωρίζετε για ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του κόσμου; Δείτε παρακάτω πέντε εντυπωσιακά facts για τις μαρμελάδες που θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να θέλετε να διατηρήσετε την πιο γλυκιά γεύση της εποχής όλον τον χρόνο, ενώ στο τέλος του άρθρου θα πάρετε μια νόστιμη έμπνευση με τρεις συνταγές για σπιτική μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα.


- Η μαρμελάδα στην Ευρώπη


Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει τη μαρμελάδα με τις παιδικές αναμνήσεις. Είτε πρόκειται για μια κουταλιά μέσα από το γυάλινο βάζο, είτε για σάντουιτς μαρμελάδας ή ακόμη και για σπιτικά δώρα από το χωριό, η γεύση της μαρμελάδας συνόδευε μια ανέμελη στιγμή. Ωστόσο, αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η μαρμελάδα συνδέεται ιστορικά με τους τρόπους συντήρησης των τροφίμων και η παρουσία της χρονολογείται πολύ πιο παλιά απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Η πρώτη εμφάνιση της μαρμελάδας στην Ευρώπη έγινε από τους σταυροφόρους μετά τις μάχες στη Μέση Ανατολή. Και αυτό γιατί εκεί ξεκίνησαν πρώτα να διατηρούνται τα φρούτα, καθώς υπήρχε αφθονία στα βιολογικά ζαχαροκάλαμα. Από τότε, οι μαρμελάδες έγιναν ο παραδοσιακός τρόπος ολοκλήρωσης των βασιλικών γευμάτων ενώ είναι γνωστό ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ' ήταν μεγάλος θαυμαστής τους.


- Η πρώτη συνταγή


Η μαρμελάδα έχει δημιουργηθεί και καταναλωθεί από διαφορετικούς λαούς μέσα στην ιστορία. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τα στρατεύματα του Ναπολέοντα, η ιστορία αυτού του ανάρπαστου επιδορπίου είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από όσο νομίζετε. Μπορεί να έχετε δει πολλές συνταγές μαρμελάδας πριν ετοιμάσετε τη δική σας, αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ σε ποια χρονική περίοδο καταγράφηκε η πρώτη συνταγή; Το βιβλίο μαγειρικής «De Re Coquinaria» (Περί μαγειρικής) είναι το βιβλίο με την πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή μαρμελάδας. Χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και αποδίδεται στον Μάρκο Γάβιο Απίκιο.


- Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος


Λόγω των μεγάλων ανησυχιών για τις ελλείψεις τροφίμων κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Γυναικείο Ινστιτούτο στην Αγγλία έλαβε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό το 1940 από την κυβέρνηση. Σκοπός της χρηματοδότησης ήταν να αγοράσει ζάχαρη για μαρμελάδα, ώστε να μην πεινάσουν οι κάτοικοι της χώρας. Αυτό επέτρεψε τη διατήρηση ενός τεράστιου όγκου φρούτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας ότι κανένα βρώσιμο φρούτο δε θα πάει χαμένο. Έτσι, δημιουργήθηκαν κέντρα διατήρησης φρούτων σε κουζίνες αγροκτημάτων, αίθουσες χωριών ακόμη και σε παραπήγματα, που διευθύνονταν κυρίως από εθελοντές της κοινότητας. Τελικά, πάνω από 5.300 τόνοι φρούτων διατηρήθηκαν και μετατράπηκαν σε πάνω από 1.600 τόνους μαρμελάδας από το 1940 μέχρι το 1945.


- Πηκτίνη


Το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πήξη της μαρμελάδας, όταν το φρούτο έρχεται σε επαφή με τη ζάχαρη και τη θερμότητα, είναι η πηκτίνη. Λειτουργώντας ως σημαντικός παράγοντας του «δεσίματος», εντοπίζεται κυρίως στη φλούδα και στον πυρήνα του ωμού φρούτου και βοηθά στη συγκράτηση των κυτταρικών τοιχωμάτων. Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν φυσικά πηκτίνη. Ωστόσο, η ποσότητά της διαφέρει από φρούτο σε φρούτο. Για παράδειγμα, οι φράουλες έχουν χαμηλό επίπεδο πηκτίνης και συνηθώς χρειάζεται να προσθέσουμε λίγη ακόμη ζάχαρη στη μαρμελάδα για να επιταχύνουμε τη διαδικασία.


- Ζάχαρη


Όσο περισσότερη ζάχαρη προσθέσετε στη σπιτική μαρμελάδα, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί στο γυάλινο βάζο. Ένα τυπικό βάζο με μαρμελάδα φράουλα, για παράδειγμα, διαρκεί έως και ένα χρόνο αφότου ανοίξει. Κρατήστε, λοιπόν, τα άδεια γυάλινα βάζα στα ντουλάπια της κουζίνας σας, γιατί είναι ο πλέον ιδανικός τρόπος για να αποθηκεύσετε νόστιμες μαρμελάδες κάθε εποχή ή ακόμη και για να τις χαρίσετε ως χειροποίητο δώρο όλο τον χρόνο.


Bonus συνταγές:


Μαρμελάδα φράουλα σε γυάλινο βάζο


Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να βρείτε άφθονες, νόστιμες και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά φράουλες για να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα. Είναι το αγαπημένο γλυκό όλων των εποχών που μπορείτε να απλώσετε σε βουτυρωμένο ψωμί για πρωινό, να χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε γλυκά ή ακόμη και σαν επικάλυψη στο γιαούρτι ή το παγωτό. Φτιάξτε τη δική σας μαρμελάδα φράουλα σε χρόνο μηδέν


Μαρμελάδα βερίκοκο σε γυάλινο βάζο


Πλούσια σε βιταμίνη A, C, B1, B2, σίδηρο και φυτικές ίνες, τα βερίκοκα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και υγιεινά. Η συνταγή για τη μαρμελάδα βερίκοκο είναι πανεύκολη. Το μόνο που έχετε να κάνετε προτού ξεκινήσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποστειρώσει καλά τα άδεια γυάλινα βάζα και τα μεταλλικά καπάκια τους. DIY


Μαρμελάδα σμέουρο σε γυάλινο βάζο


Λευκό, κόκκινο, βαθύ μπλε ή μαύρο; Όταν πρόκειται για μουρα οι επιλογές είναι πολλές. Γνωστά για τα υψηλά αντιοξειδωτικά τους, τα μουρα ενισχύουν το ανοσοποιητικό με λίγες μόνο θερμίδες και λιπαρά. Θέλετε ένα νόστιμο topping για το cheesecake σας ή ένα γλυκό απογευματινό σνακ; Τότε, πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή με κόκκινα βατόμουρα ή αλλίως σμέουρα. Δείτε την εδώ