{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σπιτικά αποξηραμένα φρούτα σε γυάλινα βαζάκια

Συνοδεύουν τέλεια το γιαούρτι ή το παγωτό σας, αναμειγνύονται σε φαγητά κατσαρόλας ή πράσινες σαλάτες και αποτελούν εξαιρετικό σνακ σε μία ισορροπημένη διατροφή. Ο λόγος για τα αποξηραμένα φρούτα, που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως και όχι άδικα, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Τι είναι τα αποξηραμένα φρούτα;

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία συμπυκνωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, που έχουν υποστεί αφυδάτωση, είτε με φυσικό τρόπο (ηλιακή ακτινοβολία), είτε με τεχνητό (χρήση αποξηραντών). Οι χουρμάδες, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα σύκα είναι τα πλέον δημοφιλή του είδους.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Όπως τα φρούτα στην κανονική τους μορφή, έτσι και τα αποξηραμένα έχουν υψηλή διατροφική αξία, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (70-80%), κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο. Αντίθετα, η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι σχεδόν ανύπαρκτη (0,3-1%), ενώ διαθέτουν φυσικά σάκχαρα, με κυριότερα τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Όσον αφορά τις θερμίδες, που απασχολούν τους περισσότερους σε μία διατροφή, οι διαφορές μεταξύ των βασικών αποξηραμένων φρούτων δεν είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, 100 γρ σταφίδες έχουν 299 kcal, ενώ 100γρ χουρμάδες 282. Στην ίδια ποσότητα, τα σύκα δίνουν 249 kcal, τα βερίκοκα 241 και τα δαμάσκηνα 240.

Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, αφού δρουν θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ενώ είναι κατάλληλα και για διαβητικούς.

Πώς θα φτιάξω σπιτικά αποξηραμένα φρούτα;

Η αποξήρανση των φρούτων γίνεται εύκολα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τον φούρνο της κουζίνας στην κατάλληλη θερμοκρασία και με καλή κυκλοφορία του αέρα.

Τι θα χρειαστείτε

- Έναν δίσκο ξήρανσης (ανοξείδωτο ατσάλι, τρυπητό ή σε μορφή σχάρας)

- Αντιμικροβιακό διάλυμα (ασκορβικό ή κιτρικό οξύ)

- Γυάλινα βάζα για την αποθήκευση (αποστειρωμένα και κατά προτίμηση σκουρόχρωμα)

Εκτέλεση

Αφού πλύνετε καλά τα φρούτα και αφαιρέσετε αυτά που έχουν κηλίδες ή χτυπήματα, τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα βουτάτε για 10’ στο αντιμικροβιακό διάλυμα. Εάν επιλέξετε το ασκορβικό οξύ, ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό. Εάν επιλέξετε κιτρικό οξύ, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 λίτρο νερό. Το αντιμικροβιακό διάλυμα δε θα αφήσει τα φρούτα να μαυρίσουν και θα καταστρέψει τα βακτήρια.

Αφού τα στραγγίσετε και τα στεγνώσετε καλά σε μία απορροφητική πετσέτα, τοποθετείτε τα φρούτα στον δίσκο και ψήνετε στους 60Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος των φρούτων, την υγρασία και την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον φούρνο. Ιδανικά, αναποδογυρίστε τα φρούτα επάνω στη σχάρα κάθε 3 ώρες. Τα φρούτα θα είναι έτοιμα όταν παρατηρήσετε πως είναι ευλύγιστα και δεν αφήνουν υγρασία, όταν τα πιέζετε. Εάν βγάζουν ακόμη υγρά, αφήστε τα στον δίσκο για επιπλέον ξήρανση.

Αποθήκευση

Διατηρούμε τα σπιτικά αποξηραμένα φρούτα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, όχι ασφυκτικά γεμάτα, σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από τον ήλιο. Μία καλή πρόταση είναι το ψυγείο ή ακόμη και η κατάψυξη, όπου αντέχουν μέχρι και έναν χρόνο. Φυσικά, εάν παρουσιάσουν άσχημη οσμή ή μούχλα, μην τα καταναλώσετε και πετάξτε τα αμέσως.

Tips για την αποξήρανση των φρούτων στο σπίτι

- Για να αποξηραθούν σωστά τα φρούτα, πρέπει να ανοίξει η φλούδα τους. Για εκείνα που ξεφλουδίζονται δύσκολα (σταφύλια, κεράσια), βουτήξετε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά αμέσως σε κρύο.

- Αν και απλή διαδικασία, η αποξήρανση των φρούτων απαιτεί αρκετό χρόνο ψησίματος. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αφήστε την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοιχτή, για να φεύγουν οι υδρατμοί.

- Η σχάρα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερη από τις διαστάσεις του φούρνου, για να κυκλοφορεί ευκολότερα ο αέρας.

- Προσοχή στην υγρασία. Τα αποξηραμένα φρούτα δε θα πρέπει να αφήνουν υγρά, γιατί αν αποθηκευτούν έτσι στο γυάλινο βάζο, μπορεί να αλλοιωθούν σύντομα.

- Όταν τα φρούτα είναι σχεδόν έτοιμα, σβήστε τον φούρνο και αφήστε την πόρτα ανοιχτή για ακόμη μία ώρα, πριν τα αποσύρετε.

- Μην ξεχνάτε να σφραγίζετε καλά το γυάλινο βάζο με το μεταλλικό καπάκι του μετά από κάθε άνοιγμα.