{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Πως αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα και μπουκάλια

Το καλοκαίρι που τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά βρίσκονται σε αφθονία είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να φτιάξετε σπιτικές μαρμελάδες , τουρσί και σάλτσες . Ό,τι και θέλετε να συσκευάσετε για το χειμώνα, μία είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε: να αποστειρώσετε τα γυάλινα βάζα και τα μεταλλικά καπάκια twist off πριν τη χρήση. Η αποστείρωση είναι πολύ σημαντική καθώς καταστρέφει τα βλαβερά βακτήρια και κάθε είδους μικροοργανισμό ενώ ταυτόχρονα η αποστειρωμένη γυάλινη συσκευασία εξασφαλίζει προστασία, καλή συντήρηση και μεγάλη διάρκεια ζωής για το περιεχόμενο.

Ας δούμε βήμα-βήμα έναν εύκολο τρόπο για να αποστειρώνετε τα γυάλινα βάζα και τα μεταλλικά καπάκια twist off στο σπίτι:

Βήμα 1

Πλένουμε πολύ καλά τα γυάλινα βάζα και τα καπάκια µε ζεστό νερό και σαπούνι. Τα ξεβγάζουμε καλά.

Βήμα 2

Στρώνουμε μια πετσέτα στη σχάρα του φούρνου και τοποθετούμε εκεί τα πλυμένα γυάλινα βάζα με το στόμιο προς τα κάτω χωρίς τα μεταλλικά καπάκια. Προσέχουμε τα βάζα να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 οC στις αντιστάσεις, αφήνουμε τα γυάλινα βάζα για περίπου 15 λεπτά στους 120 - 150οC να αποστειρωθούν και τα βγάζουμε προσεκτικά με μία τσιμπίδα. Για να αποστειρώσουμε τα μεταλλικά καπάκια, τα βράζουμε σε μία κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά. Στο φούρνο ενδέχεται να αλλοιωθεί το σχήμα τους και να στραβώσουν.

Βήμα 4

Γεμίζουμε αμέσως τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα, σάλτσα ή οποιοδήποτε άλλο μείγμα έχουμε παρασκευάσει και σφραγίζουμε καλά µε τα καπάκια twist off.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αποστερήσετε τα γυάλινα μπουκάλια και οποιαδήποτε γυάλινη συσκευασία.

Extra tips:

  • Δεν πιάνουμε τα γυάλινα βάζα με τα χεριά μας και δεν τα σκουπίζουμε μετά την αποστείρωση αφού είναι πιθανό να μεταφερθούν μικροοργανισμοί και μικρόβια.
  • Εναλλακτικά μπορούμε να βράσουμε και τα γυάλινα βάζα μαζί με τα καπάκια και στη συνέχεια να τα βάλουμε στο φούρνο. Αν πάλι θέλετε να αποφύγετε τελείως τη χρήση του φούρνου, βράζετε τα καπάκια και τα βάζα μαζί για 10-15 και αφού τα στραγγίξετε σε καθαρή πετσέτα συνεχίζετε στο Βήμα 4.
  • Τα γυάλινα βάζα και το περιεχόμενο τους θα πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία για αυτό είναι καλό να ετοιμάσετε ταυτόχρονα το μείγμα που θα συσκευάσετε και να το τοποθετήσετε ζεστό στα ζεστά βάζα. Δεν βάζουμε κρύα υλικά σε ζεστά γυάλινα βάζα γιατί μπορεί να σπάσουν.
  • Αποστειρώνουμε πάντα τα γυάλινα βάζα ή μπουκάλια πριν συσκευάσουμε τρόφιμα, είτε είναι καινούργια είτε τα έχουμε φυλάξει στο ντουλάπι από προηγούμενη χρήση. Τέλος χρησιμοποιούμε πάντα καινούργια μεταλλικά καπάκια twist off γιατί τα παλιά ενδέχεται να έχουν στραβώσει ή σκουριάσει.
Photo: glass jar sterilization @ wikihow.com