{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Τζίντζερ: τρεις συνταγές για να το απολαύσετε  σε γυάλινη συσκευασία

Αν και δεν το συναντάμε συχνά στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα είναι ευρέως διαδεδομένο στις χώρες της Ανατολής, απ’ όπου και ξεκίνησε η καλλιέργειά του. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη ρίζα του φυτού zingiber officinale (ελληνικά: ζιγγίβερη), η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, ενώ η περιεκτικότητά της σε νερό φτάνει το 80%. Για όσους προτιμούν τα φυσικά γιατροσόφια, η πιπερόριζα είναι ιδανική για την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών, του κοινού κρυολογήματος, του πονόλαιμου και των φλεγμονών.

Στη μαγειρική το τζίντζερ χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό σε σκόνη ή σε αποξηραμένη μορφή, όμως μπορεί να χαρίσει την πικάντικη, αρωματική του γεύση και φρέσκο. Οι εξωτικές σαλάτες, τα πρωτότυπα γλυκά και οι γευστικές σούπες είναι συνταγές που μπορούν να «απογειωθούν», εάν προσθέσετε σε αυτές λίγες φέτες τζίντζερ. Ωστόσο, θυμηθείτε να δώσετε προσοχή στο καθάρισμά του, αφού το πιο αρωματικό μέρος του τζίντζερ βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη φλούδα του. Επομένως, μία βιαστική κίνηση του μαχαιριού ίσως να σας στερήσει όλη την ουσία.

Παρακάτω θα βρείτε εύκολες και γρήγορες συνταγές για να απολαύσετε το τζίντζερ σε τρεις διαφορετικές μορφές. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και σφραγίστε μέσα στη γυάλινη συσκευασία την ξεχωριστή γεύση και τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία.

Λικέρ τζίντζερ σε γυάλινο μπουκάλι

Τι θα χρειαστείτε:

1 κούπα ζάχαρη ή μέλι

1 ½ κούπα νερό

3 κ.σ τζίντζερ ψιλοκομμένο

½ κ.γ ξύσμα πορτοκάλι

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

1 ½ κούπα κονιάκ

1 βανίλια

1 αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με μεταλλικό καπάκι

1 αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι με μεταλλικό καπάκι


Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη (ή το μέλι), το νερό, τη βανίλια και το τζίντζερ και τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, σφραγίζουμε και αφήνουμε το μείγμα για μία μέρα να «δέσει». Σουρώνουμε το μείγμα με ένα φίλτρο του καφέ και το αποθηκεύουμε εκ νέου σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Αφήνουμε για 2-3 ημέρες πριν το σερβίρουμε.

Tips: Όσο το σιρόπι βράζει είναι καλό να αφαιρούμε τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια. Όταν αφήσουμε το μείγμα να «δέσει», ανακινούμε το γυάλινο βάζο κατά διαστήματα μέσα στη μέρα.


Γλυκό του κουταλιού με τζίντζερ και κάστανα σε γυάλινο βάζο

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό κάστανα

2 λίτρα νερό

1200 γρ. ζάχαρη

30 γρ. τζίντζερ σε φέτες

Χυμό από ½ λεμόνι

100 γρ. ωμά και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα

2 αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια των 500γρ με μεταλλικό καπάκι


Εκτέλεση: Χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα κάστανα χιαστί στη βάση τους, τα βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα καθαρισμένα κάστανα, το τζίντζερ και τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διατηρούμε το γλυκό σε γυάλινα βαζάκια και σκιερό μέρος.

Tips: Καλό θα είναι το βράσιμο να γίνεται αργά για να προλάβουν να βράσουν τα κάστανα. Επίσης, σερβίρετε το γλυκό την επόμενη ημέρα. Έτσι τα κάστανα θα έχουν προλάβει να «τραβήξουν» το σιρόπι.


Τζίντζερ τουρσί σε γυάλινο βάζο

Τι θα χρειαστείτε:

2 φλ. τζίντζερ σε φέτες

3 κ.γ αλάτι

1 ½ φλ. ζάχαρη

1 ½ φλ. λευκό ξίδι

1 λίτρο νερό

2 αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια των 250γρ με μεταλλικά καπάκια

Εκτέλεση: Αλατίζουμε τις φέτες τζίντζερ και τις αφήνουμε για μία ώρα. Απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις πιέζουμε ελαφρά για να μείνει το περισσότερο αλάτι στο χαρτί. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύδι και τις φέτες του τζίντζερ και βράζουμε για 15 λεπτά. Αποθηκεύουμε τις φέτες μαζί με το ζουμί τους σε γυάλινα βάζα και αφήνουμε για 10 ημέρες.

Tips: Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε μόνο του το ζουμί και στη συνέχεια να βάλετε τις φέτες τζίντζερ στα βαζάκια και να τα γεμίσετε με το υγρό.