Όλο το καλοκαίρι αλλά και το Σεπτέμβριο μπορούμε να βρούμε άφθονες ώριμες ντομάτες για να φτιάξουμε σπιτική σάλτσα σε γυάλινα βάζα ή μπουκάλια. Έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα τη γεύση και το άρωμα της φρέσκιας καλοκαιρινής ντομάτας μαζί με τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχει. Μια μέτρια ντομάτα έχει 25 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο.Το κόκκινο χρώμα της οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία με ιδιαίτερα ωφέλιμες ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και όσο περισσότερο ψήνεται ή μαγειρεύεται η ντομάτα, τόσο περισσότερο λυκοπένιο απελευθερώνει.
Γι’ αυτό, τώρα που είναι κατακόκκινη και ζουμερή, επωφεληθείτε από την αξεπέραστη γεύση της εποχιακής ντομάτας και γεμίστε τα γυάλινα βάζα σας με τις σάλτσες τις χρονιάς. Πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να φτιάξουμε τη σπιτική σάλτσα ντομάτας είναι να αποστειρώσουμε καλά τα γυάλινα βάζα ή τα γυάλινα μπουκάλια αλλά και τα μεταλλικά καπάκια τους (δείτε πως στο blog μας), έτσι ώστε να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια τη σάλτσα μας και να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τι θα χρειαστούμε:
- Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα ή μπουκάλια και μεταλλικά καπάκια
- ΄Ωριμες ντομάτες με μεστή σάρκα( κατά προτίμηση: ποικιλία roma)
- Αλάτι
- Ζάχαρη
Εκτέλεση
Προτού ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τη σάλτσα, φροντίζουμε να έχουμε αποστειρώσει από πριν τα γυάλινα βάζα και τα μεταλλικά καπάκια τους. Έπειτα, πλένουμε καλά τις ντομάτες και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Τις κόβουμε, πετώντας όσα περισσότερα σπόρια μπορούμε. Στη συνέχεια τις πολτοποιούμε και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο να βράσουν. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το μέιγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 45-60 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα πήξει, σβήνουμε τη φωτιά και γεμίζουμε αμέσως τα γυάλινα βάζα με την καυτή σάλτσα και σφραγίζουμε χρησιμοποιώντας τα μεταλλικά καπάκια. Γυρίζουμε ανάποδα τα γυάλινα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Την επόμενη μέρα τα γυρίζουμε σε κανονική θέση και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Όταν ανοίξουμε ένα γυάλινο βάζο με σάλτσα ντομάτας το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τελειώσει. Καλό θα ήταν να κολλήσουμε πάνω σε κάθε γυάλινο βάζο μία ετικέτα που θα αναγράφει την ημερομηνία παραγωγής.