Το κάστανο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της χειμερινής περιόδου. Δεν είναι τυχαίο που συχνά αποκαλείται “καρπός των Χριστουγέννων”, αφού και μόνο η εικόνα του είναι αρκετή για να μας θυμίσει τον γιορτινό στολισμό, το χουχούλιασμα δίπλα στο τζάκι και τα ζεστά ροφήματα. Διαθέτει πλούσια γεύση και θρεπτικά οφέλη για τον οργανισμό, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενέργειας και βιταμίνης C. Επιπλέον, σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, το κάστανο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ συνδυάζεται μοναδικά σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές, από σαλάτες και μαγειρευτά φαγητά μέχρι τάρτες και αφράτα τσουρέκια.
Η δική μας πρόταση για το γιορτινό τραπέζι είναι το γλυκό του κουταλιού σε γυάλινα βαζάκια. Το χριστουγεννιάτικο σκηνικό και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για να φτιάξετε το πιο εύκολο και ανεπανάληπτο γλυκό του κουταλιού κάστανο που θα σας ξετρελάνει. Μπείτε με όρεξη στην κουζίνα και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δικαιώσει.
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 ½ κιλό κάστανα
- 1 ½ κιλό ζάχαρη
- 2 ½ λίτρα νερό
- 2 κ.σ χυμό λεμόνι
- Αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια με τα μεταλλικά καπάκια τους
Εκτέλεση
Αφαιρούμε είτε την εξωτερική φλούδα από τα κάστανα και τα ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή: δεν πρέπει να λιώσουν, απλώς να μαλακώσουν. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε και βγάζουμε προσεκτικά το χνούδι τους. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο 1 ½ λίτρο νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τα κάστανα.
Θα πρέπει να τα αφήσουμε για μία ολόκληρη νύχτα μέσα στο σιρόπι και την επόμενη μέρα τα βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα κάστανα με μία τρυπητή κουτάλα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσει μέχρι να «δέσει». Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε ξανά τα κάστανα στην κατσαρόλα. Αφού μείνουν για περίπου 3 ώρες και απορροφήσουν το σιρόπι, τα μοιράζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και τα σφραγίζουμε με τα μεταλλικά τους καπάκια. Τα τοποθετούμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σημείωση: Οι συγκεκριμένες ποσότητες βγάζουν περίπου 2-3 βάζα. Εάν θέλετε να φτιάξετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, θυμηθείτε ότι η αναλογία κάστανου και ζάχαρης είναι 1 προς 1.