{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από γυάλινες συσκευασίες

Εκτός από τα λαχταριστά γλυκά, τα δώρα, τα κάλαντα και τα πολύχρωμα λαμπάκια, οι μέρες των Χριστουγέννων σημαίνουν γιορτινή διακόσμηση, είτε μιλάμε για το κλασικό έλατο, είτε για δικές μας πρωτότυπες χειροτεχνίες. Το κλειδί είναι η δημιουργικότητα και το να είσαι δημιουργικός σημαίνει να μετατρέπεις αντικείμενα που κανένας δε φαντάζεται σε μικρά κομμάτια τέχνης. Αυτό που ονομάζουμε αναβαθμιστική ανακύκλωση ή αλλιώς upcycling.

Αν αναρωτιέστε ποια μπορεί να είναι η πιο κατάλληλη πρώτη ύλη, απλώς ανοίξτε το ντουλάπι της κουζίνας. Tα γυάλινα βάζα που χρησιμοποιείτε για να διατηρήσετε τα γλυκά ή τις σάλτσες σας μπορούν να μεταμορφωθούν σε μοναδικά διακοσμητικά χώρου για τα Χριστούγεννα. Τι θα χρειαστείτε; Χρωματιστές κορδέλες, λίγο σχοινί χειροτεχνίας, ένα σπρέι χιονιού και το κυριότερο: φαντασία.

Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις τις οποίες μπορείτε πάντα να φέρετε στα «μέτρα» σας, βάζοντας την προσωπική σας πινελιά στα χρώματα ή στα σχέδια. Το σίγουρο είναι πως όποιες και να διαλέξετε, θα σας κάνουν να μπείτε για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων!

Το μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο

Εσείς τι στολίζετε τα Χριστούγεννα; Έλατο ή καράβι; Για την πλειοψηφία που προτιμά το έλατο και θέλει φέτος να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό – άλλωστε όλα είναι διαφορετικά το 2020! – το γυάλινο βάζο μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Μαζέψτε μερικά κλαδιά πεύκου, ιδανικά με κουκουνάρια. Διαλέξτε ένα γυάλινο βάζο μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, το οποίο μπορείτε προαιρετικά να βάψετε με λευκό χρώμα. Τυλίξτε λίγο σχοινί χειροτεχνίας γύρω από το στόμιο και φτιάξτε έναν φιόγκο, στερεώνοντας πάνω του ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι. Τοποθετήστε τα κλαδιά στο βάζο και προσθέστε λαμπιόνια, μικροσκοπικές μπάλες ή ό,τι άλλο σας φτιάχνει τη διάθεση. Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι έτοιμο να διακοσμήσει την κουζίνα, το δωμάτιο, το μπάνιο ή ακόμη και το γραφείο σας. Λίγο σπρέι χιονιού ίσως να το απογείωνε.

Το διακοσμητικό που… τρώγεται

Μη σας μπερδεύει ο τίτλος. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση πως μπορείτε να… φάτε ένα γυάλινο βαζάκι. Ωστόσο, αυτό που σίγουρα μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε φαγώσιμα υλικά για φτιάξετε τα πιο πρωτότυπα στολίδια για το σαλόνι σας.

Η πιο απλή λύση είναι το δεντρολίβανο. Διαλέξτε γυάλινα βάζα οποιουδήποτε μεγέθους και δημιουργηστε πάνω τους σχέδια με τεχνητό χιόνι. Τι μπορείτε να σχεδιάσετε; Ένα έλατο, μερικές χιονονιφάδες ή έναν μικρό Άγιο Βασίλη για τους πιο επιδέξιους. Στη συνέχεια, κόψτε ένα πολύ μικρό κλωνάρι δεντρολίβανο και δέστε στην κορυφή του γυάλινου βάζου με λίγο σχοινί χειροτεχνίας.

Εάν θέλετε κάτι πιο σύνθετο, μπορείτε να «ντύσετε» μερικά γυάλινα βαζάκια με διακοσμητικό ύφασμα. Εδώ έχετε το ελεύθερο να στερεώσετε επάνω τους με σχοινί χειροτεχνίας οτιδήποτε σας ταιριάζει περισσότερο, χρωματικά ή αισθητικά. Εμείς θα προτείναμε ένα ξύλο κανέλας, ένα μικρό κλωνάρι πεύκου και μερικά cranberries. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε λίγα κάστανα ή χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά.

Το κλασικό διακοσμητικό

Κλασικό αλλά εντυπωσιακό. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος επιλογές. Ένα γυάλινο βάζο μπορεί να αποκτήσει γιορτινή εμφάνιση δίπλα στο τζάκι, στο περβάζι ή και στη βιβλιοθήκη σας σε άπειρα σχέδια και συνδυασμούς. Αν και γενικά το μέγεθος δε μας περιορίζει, τα μικρότερα γυάλινα βάζα ίσως αποδειχθούν πρακτικότερα εδώ.

Ξεκινήστε με κάτι πράσινο: λίγα κλωνάρια από δεντρολίβανο, πεύκο ή θυμάρι. Τοποθετήστε τα ως βάση μέσα στο γυάλινο δοχείο, αφήνοντας το κέντρο κενό. Εκεί προσθέστε ένα κερί ρεσώ ή ένα κλασικό αρωματικό κερί, κατά προτίμηση λευκό. Το λευκό θα δημιουργήσει μία όμορφη αντίθεση με το πράσινο χρώμα της βάσης, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα λιτό, κομψό και κυρίως χριστουγεννιάτικο. Η κατασκευή δεν τελειώνει εδώ. Χρησιμοποιήστε σχοινί χειροτεχνίας ή λεπτή κορδέλα για να στερεώσετε λίγο τούλι γύρω από το στόμιο του βάζου και στο δέσιμο του φιόγκου προσθέστε κουκουνάρια, βελανίδια ή κάστανα (διακοσμητικά ή και φυσικά).

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε βαμβάκι ή αλάτι στη βάση του γυάλινου βάζου, για να δώσετε την εντύπωση του χιονιού. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικά κλαδάκια cranberries ή γκι και να ολοκληρώσετε δένοντας γύρω από το στόμιο μία κόκκινη κορδέλα ή απλό σχοινί χειροτεχνίας.

Η διακοσμητική χιονόμπαλα

Αν και ένα γυάλινο βαζάκι γεμάτο ζαχαρωτά ίσως να ήταν το ιδανικό δώρο στα μάτια ενός παιδιού, εμείς προτείνουμε να φτιάξετε κάτι πιο… δημιουργικό, παρέα με τους μικρούς μας φίλους. Αφαιρέστε το μεταλλικό καπάκι του βάζου και κολλήστε επάνω του μία φιγούρα ή ένα στολίδι (χιονάνθρωπος, έλατο, τάρανδος) με κόλλα και πιστόλι σιλικόνης. Ενώ αφήνετε το καπάκι να στεγνώσει, ρίξτε με ένα κουτάλι όση πολύχρωμη χρυσόσκονη θέλετε μέσα στο βάζο και γεμίστε το με νερό αρκετά κάτω από το χείλος. Προσθέστε 2-3 σταγόνες γλυκερίνης, ώστε οι «χιονονιφάδες» να πέφτουν αργά, θυμίζοντας πραγματικό χιόνι.

Αφού στεγνώσουν οι φιγούρες, καλό θα ήταν να προσθέσετε κόλλα σιλικόνης στην εσωτερική περίμετρο του καπακιού αλλά και στην εξωτερική περίμετρο του βάζου. Αυτό θα σας προστατεύσει από τυχόν… ατυχήματα, όταν κλείσετε το γυάλινο βάζο. Στερεώστε το μεταλλικό καπάκι, λοιπόν, ανακινήστε και… απολαύστε τη μαγεία των Χριστουγέννων!