Βρισκόμαστε στην περίοδο καλλιέργειας του αμπελιού. Η εποχή της άνοιξης είναι η κατάλληλη για το φύτεμα του καρπού, αφού το αμπέλι είναι εύκρατης ζώνης και δεν αντέχει στα ψυχρά κλίματα. Έπειτα ακολουθεί η διαδικασία συγκομιδής. Τα καλύτερα σταφύλια θα συλλεχθούν για να γίνουν κρασί. Κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, πόσα σταφύλια χρειάζονται πραγματικά για να γεμίσει μία γυάλινη φιάλη κρασιού;
Σε γενικές γραμμές, κάθε γυάλινη φιάλη κρασιού περιέχει 600 με 800 μεμονωμένες ρώγες σταφυλιού. Αυτό είναι περίπου 15 μεσαία τσαμπιά σταφύλια. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος αλλά, όπως γνωρίζουμε ,στην αγορά η τιμή των σταφυλιών καθορίζεται ανάλογα με την ποιότητά τους. Γιατί λοιπόν κάποιες γυάλινες φιάλες κρασιού κοστίζουν περισσότερο και άλλες λιγότερο;
Όλα εξαρτώνται από το πόσα σταφύλια μπορεί να παράξει ένας αμπελώνας ανά στρέμμα. Και η παραγωγή, με τη σειρά της, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι ο τρόπος καλλιέργειας, το κλίμα και η ποικιλία του σταφυλιού. Για παράδειγμα, ένας βιολογικός αμπελώνας που καλλιεργείται κάτω από βιοδυναμικά πρωτόκολλα και έχει ως κύρια προδιαγραφή την ποιότητα, ενδέχεται να παράξει έως και 2 τόνους σταφυλιών ανά στρέμμα. Από την άλλη πλευρά, ένας αμπελώνας που καλλιεργείται με γνώμονα την ποσότητα και με τη χρήση κάθε διαθέσιμου τεχνολογικού εργαλείου μπορεί να παράξει μέχρι και 10 τόνους σταφυλιών ανά στρέμμα.
Το επίπεδο παραγωγής ενός αμπελώνα είναι τελικά αυτό που καθορίζει την ποιότητα και την τιμή του προϊόντος. Ένας αμπελώνας που παράγει λιγότερο συνήθως τα σταφύλια που βγάζει είναι πιο γευστικά και συμπυκνωμένα. Σε αντίθεση με τον αμπελώνα που έχει μεγαλύτερη παραγωγή και βγάζει σταφύλια που έχουν λιγότερο γευστικό χυμό. Πράγμα που σημαίνει πως τελικά θα χρειαστούν περισσότερα σταφύλια για να δημιουργήσει μία γευστική γυάλινη φιάλη κρασιού.
Όμως πως «μεταφράζονται» όλα αυτά σε μπουκάλια κρασίου; Λοιπόν, κάθε τόνος σταφυλιών εμφιαλώνεται σε περίπου 720 γυάλινες φιάλες. Αυτό ισοδυναμεί με 10.800 τσαμπιά σταφυλιών ή αλλιώς, 432.000 έως 576.000 ρώγες. Από αυτά τα στοιχεία μπορούμε να καταλάβουμε πως επηρεάζεται η τιμή του τελικού προϊόντος. Αν ένας αμπελώνας παράγει μόνο 1 ή 2 τόνους σταφυλιών ανά στρέμμα, θα δημιουργήσει 720 – 1.440 γυάλινες φιάλες κρασιού. Σε αυτή τη περίπτωση, η γυάλινη φιάλη θα κοστίζει περισσότερο από εκείνη του αμπελώνα που είναι σε θέση να δημιουργήσει 8.000 γυάλινες φιάλες κρασιού ανά στρέμμα.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα ανοίξουμε την αγαπημένη μας γυάλινη φιάλη κρασιού θα ξέρουμε πόσα σταφύλια «θυσιάστηκαν» για τη δική μας απόλαυση!
Πηγή: vinepair.com