{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Πώς θα σφραγίσετε σωστά τα γυάλινα βάζα για φρέσκα φρούτα όλο τον χρόνο

Αν είστε κι εσείς λάτρης της σπιτικής μαρμελάδας, της κομπόστας ή του γλυκού του κουταλιού από φρούτα εποχής, όπως είναι οι φράουλες και τα βερίκοκα, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να σφραγίσετε σωστά τα γυάλινα βάζα για να διατηρήσετε αναλλοίωτη τη γεύση τους όλο τον χρόνο. Για να βεβαιωθείτε ότι αν φτιάξετε το δικό σας σπιτικό γλυκό ο κόπος και ο χρόνος σας δε θα πάει στράφι, δείτε παρακάτω τους δύο τρόπους για να σφραγίσετε σωστά τα γυάλινα βάζα σας, προστατεύοντας το περιεχόμενο από τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς.


Η αποστείρωση και το αεροστεγές σφράγισμα των βάζων είναι δύο βασικά βήματα για τη συντήρηση των τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έτσι εμποδίζουμε την είσοδο του αέρα στο βάζο. Ο αέρας είναι υπεύθυνος για την αλλοίωση της υφής και της γεύσης του περιεχομένου.


Προετοιμάστε τα γυάλινα βάζα


Προτού ξεκινήσετε με τη διαδικασία σφραγίσματος, προετοιμάστε τα βάζα σας. Αρχικά, ελέγξτε ότι τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε είναι σε καλή κατάσταση και έχετε τα μεταλλικά καπάκια τους για το κλείσιμο. Έπειτα, πλύνετε τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό σαπουνόνερο και αφήστε τα να στεγνώσουν ανάποδα σε μια καθαρή επιφάνεια. Αφού ολοκληρώσετε την αποστείρωση των βάζων, γεμίστε τα με το αγαπημένο σας γλυκό, αφήνοντας κενό χώρο στην κορυφή του βάζου. Πριν σφραγίσετε τα βάζα, αφαιρέστε τις φυσαλίδες αέρα που έχουν δημιουργηθεί περνώντας μια καθαρή σπάτουλα γύρω από την εσωτερική πλευρά του βάζου.


1η μέθοδος: Αναποδογυρίστε τα


Αν ψάχνετε μια απλή μέθοδο για να σφραγίσετε αεροστεγώς τα γυάλινα βάζα σας, δοκιμάστε τον κλασικό τρόπο του αναποδογυρίσματος. Είναι μια παραδοσιακή τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και περιλαμβάνει το αναποδογύρισμα των βάζων μετά το γέμισμα. Συγκεκριμένα, για να ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο, απλά γεμίστε το γυάλινο βάζο με το γλυκό της επιλογής σας και κλείστε καλά το μεταλλικό καπάκι. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε το βάζο και ακουμπήστε το πάνω σε μία πετσέτα για 10-15 λεπτά. Γυρίστε το στην κανονική του θέση και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά.


Εφόσον τα βάζα έχουν κρυώσει, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος μέχρι και για έναν χρόνο, ανάλογα με το είδος του τροφίμου που έχετε αποθηκεύσει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η μέθοδος του αναποδογυρίσματος μπορεί να είναι απλή και γρήγορη, δεν είναι όμως και η πιο ασφαλής. Το σφράγισμα που έχετε δημιουργήσει με τη θερμότητα του περιεχομένου δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο αυτό της δεύτερης μεθόδου.


2η μέθοδος: Βυθίστε τα σε βραστό νερό


Η δεύτερη μέθοδος αεροστεγούς σφραγίσματος μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο αλλά είναι και πιο αποτελεσματική. Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε μια βαθιά κατσαρόλα και μία μεταλλική βάση , που θα τοποθετήσετε στον πάτο της. Έτσι, θα διασφαλίσετε ότι τα βάζα δεν θα έρθουν σε επαφή με τον πάτο της κατσαρόλας. Αρχικά, γεμίστε τα βάζα και κλείστε τα καλά. Έπειτα, τοποθετήστε τη βάση μέσα στην κατσαρόλα και ακουμπήστε τα βάζα πάνω της . Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλύψετε τα βάζα και προχωρήστε στο βράσιμο του νερού. Χρησιμοποιώντας μια ειδική λαβίδα κρατήστε τα βάζα κατακόρυφα για να μην έρθει σε επαφή το περιεχόμενο με το μεταλλικό καπάκι. Αφήστε τα βάζα να βράσουν για 10-15 λεπτά. Έπειτα, κλείστε τη φωτιά και αφήστε τα μέσα για 10 λεπτά. Βγάλτε τα από την κατσαρόλα και αφήστε τα να κρυώσουν για 12-24 ώρες.


Αφού κρυώσουν, πιέστε το καπάκι κάθε βάζου. Αν το καπάκι δεν κουνιέται, τότε το βάζο έχει σφραγιστεί σωστά. Καθαρίστε τα εξωτερικά και αποθηκεύστε τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος για έναν χρόνο.