{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Πώς θα διατηρήσετε τα φρέσκα λεμόνια στο βάζο για χρήση όλο τον χρόνο

Μαζί με το σκόρδο, τη φέτα, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη, ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά της ελληνικής κουζίνας είναι τα λεμόνια. Από γαρνιτούρες και μεζέδες, μέχρι τα παραδοσιακά πιάτα και τις σαλάτες, η χαρακτηριστική και έντονη γεύση των λεμονιών ταιριάζει άψογα σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Τώρα που είναι η εποχή τους, μαζέψτε τα ώριμα λεμόνια και τα άδεια γυάλινα βάζα από τα ντουλάπια και διατηρήστε τη φρεσκάδα, το άρωμα και τη χαρακτηριστική γεύση τους στην κουζίνα σας όλο τον χρόνο.


Αν έχετε επισκεφθεί το Μαρόκο ή σας αρέσει η κουζίνα της Μέσης Ανατολής, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα διατηρημένα λεμόνια είναι συχνά ένα από τα βασικά συστατικά στα πιάτα τους. Η διατήρηση των λεμονιών μπορεί να μοιάζει κάτι δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Στο Μαρόκο η παραδοσιακή μέθοδος διατήρησης έχει την αναλογία: 10 ώριμα λεμόνια, 2 λεμόνια για χυμό και 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι.


Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα


Τα γυάλινα βάζα και τα μεταλλικά καπάκια τους που θα χρησιμοποιήσετε για τα λεμόνια, πρέπει να είναι καλά αποστειρωμένα. Ακόμη, να θυμάστε ότι το μέγεθος από λεμόνι σε λεμόνι διαφέρει. Έτσι, θα χρειαστείτε βάζα που είναι μεγάλα και κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να χωρέσουν όλα τα λεμόνια. Αν έχετε ότι χρειάζεστε για να διατηρήσετε τα λεμόνια, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Βάλτε στο βάζο όσο πιο πολλά λεμόνια γεμισμένα με αλάτι χωράνε. Σφραγίστε καλά το βάζο και αφήστε σε σκοτεινό μέρος για λίγες ημέρες.


Λεμόνια με αλάτι σε γυάλινα βάζα


Ξεκινώντας τη διαδικασία διατήρησης των λεμονιών, ουσιαστικά τα παστώνετε με αλάτι και χυμό λεμονιού. Το αλάτι βοηθάει στη διατήρηση της γεύσης, του αρώματος και του χυμού που βγάζουν τα λεμόνια ενώ έπειτα ο ίδιος ο χυμός τους τα διατηρεί για όσο χρειαστεί. Ξεκινήστε κόβοντας τα λεμόνια σε 4 φέτες. Μην κόψετε τελείως το λεμόνι. Οι φέτες πρέπει να μείνουν στη βάση του λεμονιού. Ανοίξτε τις φέτες και γεμίστε τις καλά με αλάτι. Πιέστε τις φέτες για να κλείσει το λεμόνι. Τώρα βάλτε τα λεμόνια με το αλάτι μέσα στο γυάλινο βάζο και γεμίστε μέχρι να μην υπάρχει κενό ανάμεσά τους.


Μερικές μέρες αργότερα


Τα λεμόνια θα έχουν μαλακώσει, θα έχουν απελευθερώσει λίγο από τον χυμό τους και θα έχουν μαζέψει, αφήνοντας άδειο χώρο μέσα στο βάζο. Σε αυτή τη φάση, ξαναγεμίζετε το βάζο με νέα αλατισμένα λεμόνια, σφραγίζετε και αφήνετε σε σκοτεινό μέρος. Μετά από λίγες μέρες επαναλαμβάνετε τα ίδια βήματα. Η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες. Γεμίζετε τα βάζα ξανά και ξανά μέχρι να μην υπάρχει πια άδειος χώρος και να μην χωράνε άλλα νέα λεμόνια με αλάτι. Τότε, ρίξτε μέσα χυμό λεμονιού και μία γενναιόδωρη δόση αλατιού. Ανοίξτε τα βάζα σε 2-3 μήνες. Τα λεμόνια θα πρέπει να έχουν ένα πιο σκούρο χρώμα. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο. Αν έχετε χρησιμοποιήσει πάνω από ένα βάζο, ανοίξτε από ένα κάθε φορά για να το γεμίσετε και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα σε σκοτεινό μέρος. Τα λεμόνια μπορούν να μείνουν μέσα στα βάζα για αρκετούς μήνες οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Προτού χρησιμοποιήσουν τα διατηρημένα λεμόνια στο Μαρόκο, τα ξεπλένουν καλά για να φύγει το αλάτι και να μην έχουν αλμυρή γεύση.


Extra tip 1: Ένας ακόμη συνηθισμένος τρόπος διατήρησης των λεμονιών γίνεται με παγάκια. Στύβετε τα λεμόνια για να βγει ο χυμός και τον ρίχνετε σε παγοθήκες. Τις αφήνετε στην κατάψυξη και έχετε παγάκια από λεμόνι σε λίγες μόνο ώρες.


Extra tip 2: Μπορείτε να προσθέσετε τα διατηρημένα λεμόνια σε όποια παρασκευή χρειάζεται χυμό ή ξύσμα λεμονιού ή ακόμη και σε πιάτα με dressing, σαλάτες, σάλτσες, ζυμαρικά και κοτόπουλο.