{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Οι τελευταίες εξελίξεις στη βιομηχανία του γυαλιού

Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι παρήγαγαν και κατανάλωναν το φαγητό επί τόπου, οπότε δε χρειαζόταν να το «συσκευάζουν» και να το μεταφέρουν κάπου μακριά. Όμως, καθώς οι πολιτισμοί εξελίσσονταν, η ανάγκη αποθήκευσης, διατήρησης και μεταφοράς του φαγητού αυξανόταν ταυτόχρονα. Οι λειτουργίες της σύγχρονης συσκευασίας πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω: επικοινωνούν και προωθούν τα προϊόντα.

Η γυάλινη συσκευασία παρέχει στον άνθρωπο την πολυτέλεια να αποθηκεύει τα αγαπημένα του προϊόντα με πλήρη ασφάλεια και η βιομηχανία του γυαλιού βρίσκεται σε μία διαρκή διαδικασία εξέλιξης. Την τελευταία δεκαετία, δεν ήταν λίγες οι εταιρείες τροφίμων και ποτών που μετέτρεψαν τις συσκευασίες τους αποκλειστικά σε γυάλινες, στοχεύοντας σε υψηλότερα επίπεδα ποιότητας για το κοινό. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο άρχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στη γυάλινη συσκευασία, αφού συνειδητοποίησαν τα οφέλη που τους προσφέρει στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον. Η ζήτηση για το γυαλί αυξήθηκε σημαντικά και είχε ως αποτέλεσμα η βιομηχανία του γυαλιού να σημειώσει ραγδαία εξέλιξη.

Ποια είναι τα τελευταία νέα από τον τομέα της υαλουργίας και συγκεκριμένα από τη βιομηχανία της γυάλινης συσκευασίας;

Ελαφρύτερος σχεδιασμός

Η τεχνική της παραγωγής ελαφρύτερου γυαλιού ξεκίνησε με μία προοπτική: να βοηθήσει τον καταναλωτή να μεταφέρει τη γυάλινη συσκευασία εύκολα και χωρίς πρόσθετο βάρος. Σήμερα, ο ελαφρύτερος σχεδιασμός της γυάλινης συσκευασίας την κάνει ιδανική για όσους ταξιδεύουν, αφού μπορεί κανείς να μεταφέρει οποιοδήποτε τρόφιμο με ασφάλεια και μηδενικό κόπο. Επιπλέον, το αεροστεγές σφράγισμα προστατεύει από τυχόν διαρροές ή αλλοίωση του περιεχομένου.

Εξατομικευμένα προϊόντα

Είναι πολύ σημαντικό για έναν παραγωγό να μπορεί να επιλέξει ή ακόμη και να σχεδιάσει ο ίδιος τη συσκευασία που θα αναδείξει τον μοναδικό χαρακτήρα των προϊόντων του . Αυτό κάνει τον καταναλωτή να «δεθεί» περισσότερο με τη συσκευασία και η βιομηχανία γυαλιού το αντιλήφθηκε έγκαιρα. Οι σύγχρονοι μηχανισμοί δίνουν τη δυνατότητα να παραχθούν γυάλινα μπουκάλια και βάζα σε μία μεγάλη γκάμα διαστάσεων (ύψος, βάρος, διάμετρος) και σχεδίων, που συχνά συνδυάζονται με διαφορετικές υφές και ανάγλυφη αποτύπωση.

Πρωτοποριακές μέθοδοι παραγωγής

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη βιομηχανία παραγωγής της γυάλινης συσκευασίας. Ο χρόνος έφερε στο φως νέες, πρωτοποριακές τεχνικές που έκαναν τη γυάλινη συσκευασία ανθεκτική στην οξείδωση και τη θερμότητα. Πρόκειται για ένα είδος «έξυπνου» γυαλιού που αντανακλά και απορροφά το φως, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το περιεχόμενό του ασφαλές.

«Πράσινη» συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον

Με απεριόριστη δυνατότητα ανακύκλωσης, η γυάλινη συσκευασία ανταποκρίνεται στις υψηλές οικολογικές απαιτήσεις και αποδεικνύεται σύμμαχος του περιβάλλοντος. Αρκεί να σκεφτούμε πως για κάθε τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούμε αντίστοιχα έναν τόνο φυσικών πόρων, ενώ μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1/6. Επιπλέον, τα λεγόμενα ecology bottles, που φτιάχνονται με ήδη ανακυκλωμένο υλικό, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά και δίνουν το στίγμα μιας νέας εποχής για την ανακύκλωση.

Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια

Αυτά τα γυάλινα μπουκάλια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου μετά την πρώτη κατανάλωση-χρήση. Συχνά, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια έχουν πάνω τους το διακριτικό “R” (reuse), για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα.