{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Ο ελληνικός χάρτης του κρασιού

Στη διεθνή ορολογία των οινοπαραγωγών και των sommelier ο όρος «wine geography» αναφέρεται στις διαφορετικές ποικιλίες κρασιού που παράγονται ανά περιοχή. Οι διαφορές στο κλίμα, στο χώμα και στις παραδοσιακές τεχνικές της οινοποιίας είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το είδος, τη γεύση και την καρποφορία μίας ποικιλίας από μέρος σε μέρος.

Παρά τη μικρή της έκταση, η Ελλάδα διαθέτει περιοχές με μεγάλες κλιματικές διαφορές, όπως το ξηρό κλίμα της Κρήτης και τα χιονισμένα ή υγρά πευκοδάση της Πίνδου και της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι φυσικό λοιπόν και τα κρασιά που παράγονται σε αυτές τις περιοχές να διαφέρουν ως προς τις ποικιλίες και τη γεύση. Με το άνοιγμα της κάθε γυάλινης φιάλης, αναδεικνύονται μοναδικά οι ξεχωριστοί αμπελώνες του ελληνικού οινικού χάρτη.

Βόρεια Ελλάδα

Η βόρεια Ελλάδα έχει πιο ψυχρούς χειμώνες, περιοχές με υψηλούς ανέμους, βροχές και χιονοπτώσεις στα βουνά. Για παράδειγμα, στη Ζίτσα της Ηπείρου με τις χαμηλές θερμοκρασίες ευνοείται η παραγωγή λευκού και αφρώδους οίνου από την χαρακτηριστική ποικιλία του σταφυλιού Ντεμπίνα. Βορειότερα, σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, συναντά κανείς το Ξινόμαυρο, το σπουδαιότερο κόκκινο κρασί της χώρας με τη φρουτώδη, όξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση, πλούσια σε τανίνες.

Μία ακόμη ξακουστή ποικιλία, η Μαλαγουζιά, προσφέρει ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί με αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών και ροδάκινου, ενώ μπορεί να εξελιχθεί μέσα στη γυάλινη φιάλη για τέσσερα χρόνια. Το Ασύρτικο και ο Ροδίτης έχουν επίσης το δικό τους σταθερό κοινό, που αγαπά τις πιο καπνιστές και φρουτώδεις γεύσεις στα λευκά κρασιά.

Νησιά του Αιγαίου

Η Σαντορίνη είναι η πατρίδα του διάσημου λευκού κρασιού Ασύρτικο αλλά και του Vinsanto, που μυρίζει περισσότερο σαν ερυθρό και αναδύει αρώματα από κόκκινα μούρα, σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα και κεράσια maraschino. Στη Λήμνο ευδοκιμούν οι ποικιλίες κόκκινου κρασιού που χρονολογούνται από την εποχή του Αριστοτέλη, με γνωστότερη το Λημνιό, που το χαρακτηρίζουν τα αρώματα των μούρων και των μυρωδικών.

Η Σάμος θεωρείται η γενέτειρα του Muscat Blanc, της πιο σημαντικής και πολυταξιδεμένης – ιστορικά – ποικιλίας κρασιού παγκοσμίως. Το σαμιώτικο Muscat διαφέρει από ξηρό έως και γλυκό. Από τα πιο δημοφιλή είδη είναι το Vin Doux, μία μίξη φρέσκου χυμού Muscat-γράπας, που συνδυάζει μοναδικά στο τελείωμα τη γλυκιά γεύση της μαρμελάδας και του λίτσι με την ξηρότητα της γράπας.

Κεντρική Ελλάδα

Το θερμότερο και ξηρότερο κλίμα της κεντρικής σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα ευνοεί τις κόκκινες ποικιλίες, ενώ εδώ βρίσκονται οι μεγάλες εκτάσεις από Σαββατιανό, το πλέον καλλιεργούμενο λευκό σταφύλι της Ελλάδας. Σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως οι πλαγιές του Ολύμπου, ευδοκιμούν το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό. Πρόκειται για ποικιλίες με πιο πικάντικες και φρουτώδεις γεύσεις.

Στις νοτιότερες και πιο ζεστές περιοχές κυριαρχεί το λευκό κρασί. Εδώ το Σαββατιανό έχει την τιμητική του, αν και μέχρι πρόσφατα είχε τη φήμη του φτηνού κρασιού, λόγω της σύνδεσής του με τη γνωστή ρετσίνα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί αρχίζουν να παίρνουν αυτά τα δύο είδη πιο σοβαρά, δίνοντας κρασιά με γεύσεις που συνδυάζουν το μέλι, τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή.

Νότια Ελλάδα

Στη νότια Ελλάδα επικρατεί το θερμό, μεσογειακό κλίμα. Το Αγιωργίτικο της Νεμέας είναι από τις δημοφιλέστερες κόκκινες ποικιλίες και παράγει κρασιά με γλυκόπικρες γεύσεις από φρούτα και μυρωδικά, όπως μούρα, δαμάσκηνα και ρίγανη. Στην κεντρική Πελοπόννησο ευδοκιμεί το Μοσχοφίλερο, μία λευκή ποικιλία με ξηρή και αρωματική γεύση φρούτων και ψημένων ξηρών καρπών. Στις βορειότερες περιοχές της Πελοποννήσου και στα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά , συναντάμε συχνά κρασιά από Μαυροδάφνη, ποικιλία κόκκινων γλυκών σταφυλιών, αλλά και λευκά όπως το Ρομπόλα με γλυκόπικρα αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών.

Στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το Βιδιανό, ένα γλυκόπιοτο λευκό ξηρό κρασί με αρώματα από πεπόνι, αχλάδι και κόκκινο μήλο. Εξίσου γνωστά είναι τα Κοτσαφύλι και Μανδηλάρι, που συνήθως αναμειγνύονται για να δώσουν έναν γλυκόξινο και πικάντικο συνδυασμό από κόκκινα φρούτα, κανέλα και άλλα μπαχαρικά. Τέλος, το Λιάτικο, μία ποικιλία κόκκινου σταφυλιού, δίνει αρωματικά κρασιά με γεύσεις από κεράσι, τριαντάφυλλο και μυρωδικά. Εξαιρετική επιλογή, ειδικά εάν σερβίρεται παγωμένο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από τον αμπελώνα μέχρι το ράφι, το ελληνικό κρασί κερδίζει έδαφος τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Με ποιότητα που ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση, τα ελληνικά σταφύλια εδραιώνουν την οινική θέση τους επάξια δίπλα στους ξένους ανταγωνιστές. Ωστόσο, για να ξεχωρίσει ένα προϊόν από τα υπόλοιπα, θα πρέπει να συνδυάζει το αξιόπιστο περιεχόμενο με την χαρακτηριστική εμφάνιση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταναλωτές αγοράζουν με το «μάτι», ο καλύτερο τρόπος για να επικοινωνήσουν οι παραγωγοί με τους καταναλωτές είναι συσκευασία. Και υπάρχει πιο άμεσος τρόπος από την premium αίσθηση που αποπνέει η γυάλινη συσκευασία με την πρώτη ματιά; Προσδίδοντας αξία και προσωπικότητα σε ό,τι περιέχει, η γυάλινη φιάλη κρασιού μπορεί να αναδείξει μοναδικά κάθε οινική επιλογή, διαφοροποιώντας το τελικό προϊόν από τον ανταγωνισμό.



Πηγή: winefolly.com