Μήπως ήρθε η ώρα να πείτε αντίο στις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων που κυριαρχούν στον καταψύκτη σας; Εκτός από τα πλαστικά δοχεία (τάπερ), τα σακουλάκια και τις μεμβράνες υπάρχουν και πιο οικολογικοί τρόποι για την κατάψυξη των τροφίμων.
Το πλαστικό έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για τη συντήρηση τροφίμων στην κατάψυξη διότι διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά και την υγρασία, ενώ τα προφυλάσσει από το «κάψιμο» του πάγου. Όμως, τα πλεονεκτήματα αυτά χάνονται αν σκεφτούμε τη διαρροή χημικών ουσιών όπως οι δισφαινόλες A και S που περνάνε από τη συσκευασία στο φαγητό μας. Επιπλέον οι περισσότερες πλαστικές συσκευασίας είναι μίας χρήσης και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Και από εκεί στο περιβάλλον.
Βέλτιστη λύση είναι η αποφυγή της χρήσης πλαστικών και για αυτό υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές, με τη γυάλινη συσκευασία να συγκεντρώνει τα πιο πολλά πλεονεκτήματα.
Γυαλί.
Τα γυάλινα βάζα είναι ιδανικά για την κατάψυξη τροφίμων, όταν έχουν πλατύ στόμιο και δεν τα γεμίζουμε μέχρι πάνω. Όταν τα γεμίζουμε αφήνουμε ένα κενό περίπου τρία εκατοστά ώστε τα τρόφιμα να έχουν περιθώριο να διασταλλούν χωρίς να σπάσει το γυαλί. Αρχικά, τοποθετούμε τα γυάλινα βάζα που έχουμε γεμίσει ανοιχτά στην κατάψυξη για μερικές ώρες και στη συνέχεια τα σφραγίζουμε με το μεταλλικό πώμα.
Μπορούμε ακόμα να ρίξουμε ένα εκατοστό νερό πάνω από το περιεχόμενο που θα καταψύξουμε ώστε να βγει ο αέρας από το γυάλινο βάζο.
Προτού ξεπαγώσουμε το περιεχόμενο, λιώνουμε αυτό το κάλυμμα από παγωμένο νερό με ζεστό νερό.
Δεν κάνουν όλα τα γυάλινα βάζα για την κατάψυξη και ειδικά αυτά που είναι φτιαγμένα από λεπτό γυαλί. Ίσως χρειαστεί να σπάσετε μερικά βάζα προτού βρείτε τι κάνει και τι όχι, αλλά αξίζει τον κόπο να το κάνετε για να αποφύγετε το πλαστικό.
Υπάρχουν επίσης ειδικά, παραλληλόγραμμα γυάλινα δοχεία που είναι κατάλληλα για την κατάψυξη τροφίμων. Όμως τα περισσότερα έχουν πλαστικό πώμα. Το καλό είναι ότι μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιείτε – όπως τα κλασσικά γυάλινα βάζα- και επιπλέον το πλαστικό πώμα δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τα παγωμένα τρόφιμα.
Χαρτί.
Εάν καταψύχετε τρόφιμα για μικρότερο διάστημα, δύο, τρεις εβδομάδες το μέγιστο μπορείτε να τα τυλίξετε σε αντικολλητική λαδόκολλα ή μη λευκασμένο χασαπόχαρτο. Για μεγαλύτερη διάρκεια τυλίγουμε σε περισσότερο λαδόχαρτο και σφραγίζουμε καλά με ταινία ώστε τα τρόφιμα να μην «καούν» από τον παγωμένο αέρα της κατάψυξης. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα τρόφιμα στην κατάψυξη περισσότερο από ένα μήνα, επιλέγουμε γυάλινα βάζα.
Αλουμινόχαρτο.
Το αλουμινόχαρτο είναι εύθραυστο και μια μόνο μπορεί να επιτρέψει στον παγωμένο αέρα να κάψει τα τρόφιμα. Όμως, εάν το τυλίξουμε προσεκτικά, τότε το αλουμινόχαρτο είναι άριστη επιλογή για την κατάψυξη.
Σημείωση: Σε αντίθεση με τα γυάλινα βάζα που είναι 100% ανακυκλώσιμα, το αλουμινόχαρτο δεν ανακυκλώνεται πλήρως.
Κατάψυξη χωρίς συσκευασία.
Πολλά φρούτα και λαχανικά όπως οι μπανάνες, τα ροδάκινα και οι ντομάτες δεν χρειάζεται να καταψυχθούν σε κάποια συσκευασία τροφίμων. Βάλτε τα στην κατάψυξη όπως είναι! Το καλύτερο είναι ότι ξεφλουδίζονται πιο εύκολα όταν αποψυχθούν. Και επιπλέον μπορείτε να βγάζετε ένα- ένα τα φρούτα σας και να τα απολαμβάνετε «φρέσκα» όλο το χειμώνα.
Πηγή : treehugger.com
Φωτό: CC BY 2.0 Frédérique Voisin-Demery
Ανακαλύψτε στο blog μας γιατί τα γυάλινα βάζα και μπουκάλια αποτελούν ξεκάθαρη επιλογή όταν μιλάμε για φυσική και υγιεινή συσκευασία τροφίμων.