{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Γιατί είναι σκουρόχρωμα τα γυάλινα μπουκάλια μπύρας;

Μπορεί η μπύρα καταλαμβάνει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά μόνο λίγοι γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο πράσινο και το κεχριμπαρί χρώμα της γυάλινης φιάλης της.

Ποιοι είναι οι εχθροί της μπύρας;

Περισσότερο γνωστοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση και τη φρεσκάδα της μπύρας. Oι πιο σημαντικοί είναι ο χρόνος, η θερμοκρασία, ο ήλιος και η οξείδωση. Εάν παρασκευάζουμε τη δική μας craft μπύρα, τότε ο σωστός τρόπος αποθήκευσης είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα της. Εάν πάλι θέλουμε απλώς να απολαύσουμε τη γεύση της, πρέπει να γνωρίζουμε πως να την προστατεύσουμε από τους εχθρούς της.

Πράσινη, κεχριμπαρί ή διάφανη γυάλινη φιάλη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μπύρα εμφιαλώνεται σε διάφανα, πράσινα ή κεχριμπαρί γυάλινα μπουκάλια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Το ηλιακό φως είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μπύρας. Για να εμποδίσουν την αλλοίωση της γεύσης, οι ζυθοποιοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν γυάλινες φιάλες που φέρουν μία προστατευτική επίστρωση για την υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση της διάφανης φιάλης εξυπηρετεί σκοπούς μάρκετινγκ. Ο καταναλωτής μπορεί να δει το εσωτερικό της συσκευασίας και να ελέγξει το χρώμα και την υφή του προϊόντος που θα αγοράσει.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το σκουρόχρωμο γυαλί;

Τον 19o αιώνα η μπύρα εμφιαλωνόταν αποκλειστικά σε διάφανες γυάλινες φιάλες, κάτι το οποίο αποδείχθηκε πως δεν ήταν καλύτερη επιλογή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες επηρέαζαν τον λυκίσκο και αλλοίωναν τη γεύση της. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δημιουργήθηκαν τα σκουρόχρωμα μπουκάλια μπύρας, για να προστατευτεί το περιεχόμενο από το επιβλαβές ηλιακό φως. Αρχικά, μέχρι τη δεκαετία του 1930, η επικρατέστερη γυάλινη φιάλη μπύρας ήταν η πράσινη. Η δημοτικότητά της όμως άρχισε να πέφτει, όταν ανακαλύφθηκε ότι οι κεχριμπαρί φιάλες διατηρούν πολύ καλύτερα τη φρεσκάδα της μπύρας.

Πως πήραν το πράσινο φως;

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε έλλειψη στις κεχριμπαρί φιάλες. Κι επειδή την εποχή εκείνη οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί πουλούσαν τα προϊόντα τους σε υψηλές τιμές, η πράσινη γυάλινη φιάλη και η μπύρα που περιείχε έγιναν συνώνυμες της υψηλής ποιότητας. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα τις πράσινες γυάλινες φιάλες για να αναδείξουν το προϊόν τους στην αγορά. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις χρωμάτων η γευστική εμπειρία του καταναλωτή είναι η καλύτερη δυνατή. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, ανεξάρτητα από το χρώμα της φιάλης, οι προμηθευτές γυάλινης συσκευασίας μπορούν να εφαρμόσουν στο γυαλί μία προστατευτική επίστρωση για να κρατά έξω τους εχθρούς και μέσα τη γεύση, τη φρεσκάδα και τη δροσιά της μπύρας.

Πηγή: brewie.org