{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Φτιάξτε τέλεια γλυκά του κουταλιού και συντηρήστε τα σωστά σε γυάλινα βάζα

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ένα από τα πιο γευστικά κομμάτια της κληρονομιάς μας. Λαμπερά, αρωματικά και νόστιμα, κρατούν σταθερά τη θέση τους δίπλα στον καφέ και το εθιμικό κέρασμα του καλωσορίσματος. Από τα πιο κλασσικά μέχρι τα πιο περίεργα, τα γλυκά του κουταλιού διατηρούν παραδοσιακά τον παλμό της φύσης κάθε εποχή. Πως όμως θα πετύχει η συνταγή και θα τα συντηρήσουμε σωστά σε γυάλινα βάζα;

Το περιεχόμενο
Φρούτα, λαχανικά ή αρωματικά λουλούδια; Ό,τι κι αν επιλέξετε να φυλάξετε μέσα στο γυάλινο βάζο για το επόμενο τρατάρισμα, πρέπει να είναι εποχής. Γι’ αυτό, επιλέγουμε πάντα φρέσκα φρούτα που είναι γερά και δεν έχουν χτυπήματα. Ωστόσο, προσέχουμε να μην έχουν υπερωριμάσει για να μην λιώσουν στο βράσιμο και φυσικά τα πλένουμε καλά προτού ξεκινήσουμε την παρασκευή του γλυκού.

Το βράσιμο
για το δέσιμο του γλυκού μπορεί να μοιάζει με εκείνο της μαρμελάδας, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Στην περίπτωση των γλυκών του κουταλιού χρησιμοποιούμε μεν ξύλινη κουτάλα για το ξάφρισμα όσο χρειάζεται, αλλά τα βράζουμε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα με ξεσκέπαστο το σκεύος και σε δυνατή φωτιά. Και αυτό γιατί έτσι διατηρούν το ζωηρό χρώμα και την υπέροχη γεύση τους.

Το δέσιμο
είναι η πιο ιδιαίτερη διαδικασία της παρασκευής του γλυκού, γι’ αυτό απαιτεί και τον περισσότερο χρόνο. Αν τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι σωστά δεμένα, χαλάνε εύκολα. Τα μυστικά για τη διατήρηση του γλυκού για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το δέσιμο του σιροπιού αλλά και η σωστή αποθήκευσή του σε γυάλινα βάζα. Στο απαιτητικό στάδιο του δεσίματος δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει κανείς σαφείς οδηγίες, καθώς το τέλειο σιρόπι επιτυγχάνεται με την εμπειρία. Το σίγουρο είναι ότι οι αναλογίες ζάχαρης και φρούτων πρέπει να παραμένουν ίδιες και να μην αλλάζουν. Σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης, θα πρέπει να το κάνουμε σταδιακά και να δούμε μέχρι ποιο σημείο αντέχει.

Το τεστ
Για να σιγουρευτούμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει μπορούμε να κάνουμε το τεστ με το κουτάλι. Παίρνουμε λίγο από το γλυκό μας με το κουτάλι και αφήνουμε να στάξουν μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ. Εάν δεν απλώσουν και παραμείνουν συμπαγείς, τότε είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που το γλυκό μας έχει ζαχαρώσει, το ξαναδειάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει άλλες 2-3 βράσεις. Στο τέλος προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Το λεμόνι βοηθάει το γλυκό να μην ζαχαρώσει. 2-3 κουταλιές της σούπας λεμόνι για 1 κιλό περίπου φρούτο είναι ιδανικές.

Η αποθήκευση
είναι το τελευταίο και πολύ σημαντικό βήμα της διαδικασίας. Για να διατηρήσουμε τα γλυκά μας για αρκετό καιρό, τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι και τα σφραγίζουμε καλά. Προτού όμως αποθηκεύσουμε το γλυκό μας στα βάζα, βεβαιωνόμαστε ότι είναι αποστειρωμένα σωστά και έτοιμα για χρήση. Το γυαλί δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και θα διατηρήσει αναλλοίωτη τη γεύση του γλυκού μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγές: olivemagazine.gr, icookgreek.com, eden-trade.com, culinarybackstreets.com