{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Επιλέγεις γυαλί; Επιλέγεις καθαρές θάλασσες και ωκεανούς!

Γνώριζες ότι σήμερα επιπλέουν 1,8 τρισεκατομμύρια τεμάχια πλαστικού σε μια περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή ως ‘’Great Pacific Garbage Patch’’; Η χρήση γυάλινων συσκευασιών για τρόφιμα και ποτά, η επαναχρησιμοποίησή τους και η αποθήκευση στο σπίτι βοηθούν στη μείωση των 8-12 τόνων πλαστικού που καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Γιατί λέμε όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές;

Aν και η χώρα μας δεν περιβάλλεται από ωκεανούς, είναι στενά συνδεδεμένη με τις θάλασσες και τη θαλάσσια ζωή. Κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Πως θα σας φαινόταν η σκέψη εάν η Μεσόγειος μέχρι το 2050 είχε περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια; Κι όμως, αυτή η σκέψη δεν είναι τόσο μακρινή, εάν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο οι αριθμοί των απορριμμάτων στις θάλασσες αυξάνονται ραγδαία.

Μερικά στοιχεία

Περίπου το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι φτιαγμένα από πλαστικό και οι μη βιοδιασπώμενες ουσίες που περιέχουν μπορεί να είναι καταστροφικές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ακόμη, τα χαρακτηριστικά των πλαστικών που τα καθιστούν ελαφριά στη χρήση, αποτελούν πρόκληση για το περιβάλλον όταν δεν ανακυκλώνονται σωστά. Οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μπορούν εύκολα να διασκορπίσουν τα πλαστικά λόγω της ελαφριάς φύσης τους. Έτσι, επιπλέουν στην επιφάνεια ή αιωρούνται κάτω από το νερό, καθώς χρειάζονται 400 – 1.000 χρόνια για να αποσυντεθούν. Αντιθέτως, το γυαλί φτιαγμένο από άμμο, μαρμαρόσκονη, ανθρακική σόδα και ανακυκλωμένο γυαλί προστατεύει φυσικά, δεν είναι τοξικό και δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της θάλασσας και των ωκεανών.

Γιατί λέμε ναι στο γυαλί;

Η μόλυνση των θαλασσών και των ωκεανών δεν απειλεί μόνο τα θαλάσσια είδη και οικοσυστήματα αλλά μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τον τρόπο ζωής μας! Η κατάποση κομματιών πλαστικού από ψάρια και θαλασσινά είναι πλέον δεδομένη. Τα υπολείμματα πλαστικού που παραμένουν στο στομάχι και στους ιστούς των ψαριών μπορούν να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας, αφού καταλήγουν στο τραπέζι μας. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το γυαλί. Η γυάλινη συσκευασία παραμένει αμετάβλητη στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν σπάσει ή ραγίσει, το γυαλί τελικά γίνεται άμμος ενώ στα υδάτινα περιβάλλοντα βυθίζεται και δεν καταναλώνεται από τα ψάρια ως τροφή.

Χωρίς δεύτερη σκέψη

Οι φυσικές πρώτες ύλες της γυάλινης συσκευασίας την καθιστούν απόλυτα ασφαλή, όχι μόνο για τις θάλασσες και τους ωκεανούς αλλά και για την ανθρώπινη υγεία. Το γυαλί είναι 100% ανακυκλώσιμο, απόλυτα αδρανές και δεν διαρρέει χημικές ουσίες στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Σε αντίθεση με άλλες συσκευασίες, το γυαλί είναι το μοναδικό υλικό που δεν περιέχει καμία χημική επένδυση που μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του περιεχομένου και την υγεία των καταναλωτών.

Πηγές: upgradetoglass.com, ecowatch.com, europa.eu