{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ: Τι λένε για το κρασί σας;

Οι ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ στη γυάλινη φιάλη αντιπροσωπεύουν την κορυφαία ποιότητα κρασιού που προκύπτει από τον συνδυασμό του τόπου, στον οποίο καλλιεργούνται τα αμπέλια, αλλά και των ανθρώπων που τα συντηρούν.

ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)

Οι περιοχές όπου παράγονται οι οίνοι ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) είναι ουσιαστικά οι αμπελουργικές και οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτές τις περιοχές έχουν καθοριστεί οι αμπελουργικές ζώνες βάσει των κοινοτήτων, καθώς επίσης και κάποιοι περιορισμοί σχετικά με το υψόμετρο ή τα φυσικά και τεχνητά όριά τους. Με εξαίρεση δύο περιοχών, οι οινικές ποικιλίες που παράγονται καθορίζονται σύμφωνα με τις εγχώριες ποικιλίες σταφυλιών. Ειδικά οι οίνοι ΟΠΑΠ, οι οποίοι φέρουν μία χαρακτηριστική κόκκινη ταινία στον λαιμό της γυάλινης φιάλης, πρέπει να παράγονται από οινοποιεία που βρίσκονται στην αμπελουργική τους ζώνη. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο τα σταφύλια που πρέπει να βρίσκονται εντός της καθορισμένης αμπελουργικής ζώνης αλλά και τα οινοποιεία που παράγουν τους οίνους ΟΠΑΠ.

Οι οίνοι που ανήκουν στην κατηγορία ΕΟΠ (Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης) ανήκουν στους οίνους ΠΟΠ της Ελλάδας και παράγονται επίσης σε ιστορικά και γεωγραφικά καθορισμένες αμπελουργικές περιοχές. Όπως και οι ΟΠΑΠ, έτσι και οι οίνοι ΕΟΠ, πρέπει να καλλιεργούνται και να παράγονται στις ίδιες ζώνες. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι οίνοι ΕΟΠ φέρουν μία χαρακτηριστική μπλε ταινία στον λαιμό της γυάλινης φιάλης και πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ως προς την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. O χαρακτηρισμός ΟΠΑΠ αφορά ξηρούς και γλυκούς οίνους, ενώ ο χαρακτηρισμός ΟΠΕ αφορά αποκλειστικά γλυκούς οίνους.

Συνολικά, οι οίνοι ΠΟΠ υποχρεούνται να αναφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην ετικέτα τους. Αυτές είναι ο χρόνος παλαίωσης (οξείδωση σε δρύινα βαρέλια και ζύμωση στη γυάλινη φιάλη) καθώς επίσης και λεπτομέρειες για την αμπελουργική ζώνη στην οποία παράγονται.

Οι οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας είναι: ΠΟΠ Αγχίαλος, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Αρχάνες, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Δαφνές, ΠΟΠ Ζίτσα, ΠΟΠ Λήμνος, ΠΟΠ Μαντίνεια, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΟΠ Μεσενικόλα, ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia, ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου, ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Νεμέα, ΠΟΠ Πάρος, ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Πεζά, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΟΠ Ραψάνη, ΠΟΠ Ρόδος, ΠΟΠ Ρομπόλα, ΠΟΠ Σάμος, ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΟΠ Σητεία.

ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)

Στην κατηγορία των οίνων ΠΓΕ περιλαμβάνονται οι «Τοπικοί Οίνοι» και οι «Οίνοι Ονομασίας κατά Παράδοση». Τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει καθοριστεί ότι τα επιτραπέζια κρασιά, που γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή, ανήκουν στην κατηγορία των τοπικών οίνων. Η εισαγωγή της ένδειξης ΠΓΕ στην Ελλάδα είχε ως στόχο την ενίσχυση και τη διάδοση της ποιότητας και της αυθεντικότητας ορισμένων γεωγραφικών περιοχών. Κατά αυτό τον τρόπο, η ένδειξη ΠΓΕ χαρακτηρίζει τους οίνους, των οποίων η ποιότητα, η φήμη ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό προέρχεται από μία συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Η βασικότερη από αυτές είναι ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής των οίνων ΠΓΕ πρέπει να πραγματοποιείται σε μία καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Ανάλογα με το γεωγραφικό εύρος της περιοχής, οι οίνοι ΠΓΕ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

ΠΓΕ Περιφερειών (ΠΓΕ Αιγαίο, ΠΓΕ Ήπειρος, ΠΓΕ Θεσσαλία, ΠΓΕ Θράκη, ΠΓΕ Κρήτη, ΠΓΕ Μακεδονία, ΠΓΕ Πελοπόννησος και ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα)

ΠΓΕ Νομών (37 οίνοι)

ΠΓΕ Περιοχών (58 οίνοι)

Πηγές: greekwineinsider.com, winesofgreece.org, thegreekwineexperience.com, uncommoneurope.eu, newwinesofgreece.com