Ψάχνεις ένα εύκολο επιδόρπιο που μπορείς να ετοιμάσεις από νωρίς και να σερβίρεις όταν χρειαστεί; Αυτή η συνταγή είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο και γλυκό κέρασμα. Η πανακότα είναι ανάλαφρη, δροσερή και δε χρειάζεται ξεφορμάρισμα. Μπαίνει στο ψυγείο, σερβίρεται με topping βατόμουρου και την απολαμβάνεις με το κουταλάκι κατευθείαν από το βάζο.
Τι θα χρειαστείς:
- 9 γυάλινα βαζάκια με μεταλλικά καπάκια (περίπου 100 ml το καθένα)
- Σουρωτήρι
- Κατσαρολάκι και χτυπητήρι
- Μια κανάτα ή μεγάλο μπολ για να ρίξεις το μείγμα στα βαζάκια
- Προαιρετικά ένα θερμόμετρο κουζίνας θα βοηθήσει να πετύχεις την ιδανική θερμοκρασία
Υλικά για την πανακότα:
- 2 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη (άγευστη, άχρωμη)
- 90 γρ. ζάχαρη
- Μια πρέζα αλάτι
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 1 λοβός βανίλιας (ή 2 κ.γ. εκχύλισμα)
- 500 ml ξινόγαλο
Για την επικάλυψη βατόμουρου:
- 300–400 γρ. κατεψυγμένα βατόμουρα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 κ.σ. κρύο νερό
- προαιρετικά: λίγη βανίλια
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι πρόσθεσε τη ζελατίνη, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακάτεψέ τα με το χτυπητήρι. Ρίξε την κρέμα γάλακτος και άφησέ την να καθίσει για 5 λεπτά. Αν έχεις λοβό βανίλιας, κόψ’ τον στη μέση, ξύσε τους σπόρους και πρόσθεσέ τους μαζί με τον λοβό. Ζέστανε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να φτάσει γύρω στους 65–70°C. Βγάλτο από τη φωτιά κι άφησέ το να κρυώσει λίγο, περίπου στους 40–43°C. Πέρασέ το από το σουρωτήρι σε μία κανάτα ή ένα μεγάλο μπολ. Πρόσθεσε το ξινόγαλο και ανακάτεψε καλά.
Μοίρασε το μείγμα στα βαζάκια, αφήνοντας λίγο χώρο για το topping. Τοποθέτησέ τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, μέχρι να πήξουν. Αν θέλεις, μπορείς να τα βάλεις και στην κατάψυξη με τα μεταλλικά καπάκια τους, απλώς αφαίρεσέ τα περίπου 1,5 ώρα πριν τα σερβίρεις για να μαλακώσουν και να έχουν ωραία υφή.
Βάλε τα βατόμουρα και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Ανακάτεψε απαλά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το κορν φλάουρ με το νερό και ρίξ’ το κι αυτό στην κατσαρόλα. Δυνάμωσε λίγο τη φωτιά και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει καλά. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις και λίγη βανίλια. Άφησέ το να κρυώσει πριν το βάλεις πάνω από την πανακότα. Δοκίμασέ την και θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σου γλυκά. Από αυτά που θες να φτιάχνεις ξανά και ξανά!