Ασυναγώνιστο deli και συγχρόνως φάρμακο της φύσης, το μέλι αποτελεί ένα πολύτιμο προϊόν γνωστό από την αρχαιότητα για τη λεπτή γεύση, την υψηλή διατροφική αξία και τις μοναδικές ιδιότητες που το κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλές ως τρόφιμο αλλά και ως βασικό συστατικό σε προϊόντα ιατροφαρμακολογίας, ομορφιάς και περιποίησης. Μία ακόμα μοναδική ιδιότητα του μελιού είναι ότι δε χαλάσει εύκολα και μπορεί να μείνει αποθηκευμένο ακόμα και για χρόνια. Αρκεί να το συντηρούμε σωστά, ώστε να διατηρήσει την υπέροχη υφή και τη γεύση του. Για αυτό επιλέγουμε γυάλινη συσκευασία.
Μέλι σε γυάλινα βάζα
Το γυάλινο βάζο είναι ιδανικό για αποθήκευση μελιού αφού το γυαλί είναι ουδέτερο υλικό και επιπλέον ο καταναλωτής μπορεί να ελέγχει το χρώμα, τη ρευστότητα και την καθαρότητά του προϊόντος.
Φροντίστε να φυλάσσετε τα γυάλινα βάζα ή και μπουκάλια σε θερμοκρασία δωματίου -μεταξύ 10°C και 20°C- σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό, άοσμο χώρο. Δε χρειάζεται να το βάλετε στο ψυγείο, εξάλλου το μέλι είναι σίγουρα πιο εύκολο στη χρήση όταν δεν έχει υποστεί ψύξη.
Το βάζο με το μέλι πρέπει επίσης να φυλάσσεται μακριά από το φως του ήλιου. Προτιμήστε ντουλάπια κουζίνας ή ράφια που δεν βρίσκονται πολύ κοντά σε θερμότητα και δεν ανοίγουν πολύ συχνά. Ποτέ να μην το αποθηκεύετε τα γυάλινα βαζάκια με το μελί κοντά σε φούρνο ή σε άλλες πηγές θερμότητας. Ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο χρώμα και τη γεύση του.
Σιγουρευτείτε ότι τα γυάλινα βάζα σας είναι ερμητικά σφραγισμένα αφού, αν τυχόν το μεταλλικό καπάκι δεν έχει κλείσει καλά, το μέλι μπορεί να απορροφήσει οσμές και υγρασία από την ατμόσφαιρα. Τα βακτήρια δεν αναπτύσσονται εύκολα στο μέλι, καθώς περιέχει πολύ λίγο νερό. Ωστόσο αν αποθηκευτεί σε γυάλινη συσκευασία που δεν έχει σφραγιστεί σωστά μπορεί να χαλάσει.
Για να είστε σίγουροι ότι η συσκευασία δε θα μεταφέρει επιβλαβείς χημικές ουσίες στο προϊόν αλλά και για περιβαλλοντικούς λογούς, αποφύγετε να αποθήκευε το μελί σε πλαστικά δοχεία , ειδικά αν δεν αναγράφουν ρητά ότι είναι κατάλληλα για χρήση τροφίμων. Τα μεταλλικά κουτιά προστατεύουν το μελί από το φως, αλλά μπορεί να προκαλέσουν οξείδωση.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν για γυάλινα βάζα που αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι για μέλι που καταναλώνεται σύντομα.
Μακροχρόνια συντήρηση
Με την πάροδο του χρόνου το μέλι μπορεί να στερεοποιηθεί και να κρυσταλλώσει. Είναι μία φυσική διαδικασία που μπορεί να συμβεί είτε ομοιόμορφα σε όλη την ποσότητα μελιού είτε ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα το μέλι να χωριστεί στα δύο, με το κρυσταλλωμένο κομμάτι να κάθεται στο κάτω μέρος του γυάλινου βάζου. Ο χρόνος κρυστάλλωσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του μελιού και δεν αποτελεί κριτήριο ποιότητας του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, η κρυστάλλωση δεν μεταβάλλει την θρεπτική αξία του μελιού.
Ο καλύτερος τρόπος αποκρυστάλλωσής είναι να ζεστάνουμε το γυάλινο βάζο σε μπεν μαρί, σε θερμοκρασία γύρω στους 45 βαθμούς ώστε το νερό να μην βράσει. Αν ζεσταθεί πολύ, το μέλι θα χάσει τα θρεπτικά του συστατικά. Όση ώρα ζεσταίνουμε το βάζο πρέπει να ανακατεύουμε διαρκώς και μετά να αφήσουμε το μέλι να κρυώσει.
Αν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το μελί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα , τότε καλυτέρα να το βάλετε στην κατάψυξη. Και εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυάλινα βάζα ακλουθώντας κάποιους κανόνες: Επιλέξτε γυάλινα βάζα με πλατύ στόμιο και φροντίστε να μην τα γεμίσετε μέχρι πάνω, αφήνοντας τουλάχιστον 3-4 εκατοστά περιθώριο αφού το μέλι διαστέλλεται με την ψύξη και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το βάζο.
Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρηθούν οι φυσικές ιδιότητες του μελιού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να αποψύξετε το μέλι, αφήστε τα σφραγισμένα γυάλινα βάζα σε θερμοκρασία δωματίου και μόλις ξεπαγώσουν, είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε.
Έξτρα tip: Φτιάξτε παγάκια από μέλι! Γεμιστέ καθαρές και στεγνές παγοθήκες με μέλι και ,αφού τις καταψύξετε, αδειάστε τα παγάκια σε μια σακούλα τροφίμων που κλείνει αεροστεγώς αναγράφοντας πάνω την ημερομηνία. Υπέροχη ιδέα αν θέλετε να καταναλώνετε λίγο μέλι κάθε φορά!
Η αποθήκευση του μελιού σε γυάλινα βάζα, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα σας επιτρέψει όχι μόνο να το συντηρήσετε σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και να διατηρήσετε αναλλοίωτη τη μοναδική γεύση, το χρώμα και το άρωμά του.