{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
 5 πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τη γυάλινη συσκευασία

Εάν είστε παραγωγός τροφίμων ή ποτών, η συσκευασία είναι ουσιαστικό μέρος των προϊόντων και της επιχείρησής σας. Τι γνωρίζετε όμως για το υλικό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της συσκευασίας;

Ακολουθούν πέντε συναρπαστικά στοιχεία για τις γυάλινες συσκευασίες που πιθανόν δε γνωρίζατε.


Το γυαλί είναι το πιο υγιεινό υλικό συσκευασίας


Σε αντίθεση με άλλα υλικά συσκευασίας - τα οποία μπορούν να απορροφήσουν οσμές, γεύσεις και βακτήρια - το γυαλί δεν είναι πορώδες και επομένως δε μπορεί να απορροφήσει τίποτα από τα παραπάνω. Επίσης, δεν αντιδρά με το περιεχόμενό του και οι αντιστατικές ιδιότητές του το καθιστούν εξαιρετικά εύκολο να αποστειρωθεί, εξασφαλίζοντας ότι είναι ασφαλές για κάθε προϊόν.


Η σημασία του κενού χώρου στο πάνω μέρος


Η ποσότητα του κενού χώρου στο πάνω μέρος της συσκευασίας είναι σημαντική όταν το περιεχόμενο είναι υγρό όπως οινοπνευματώδη ποτά ή σάλτσες. Ο πολύς αέρας στο βάζο ή το μπουκάλι μπορεί να προκαλέσει οξείδωση και αλλοίωση, ενώ ο πολύ λίγος αέρας μπορεί να δυσκολέψει το σωστό γέμισμα του δοχείου ή να αφήσει χώρο για διαστολή εάν το περιεχόμενο είναι υπό πίεση (όπως τα ανθρακούχα ποτά).

Ο “κενός χώρος” που απαιτείται εξαρτάται από το τι υπάρχει μέσα - η μπύρα χρειάζεται λίγο περισσότερο χώρο για επέκταση σε σύγκριση με γλυκές λιχουδιές όπως για παράδειγμα το σιρόπι σφενδάμου. Τα αλκοολούχα ποτά απαιτούν περιθώριο 4-5%, ενώ τα σιρόπια απαιτούν 7%.


Υπάρχει λόγος για τον οποίο ορισμένα μπουκάλια είναι παχύτερα από άλλα


Το διαφορετικό πάχος βοηθά στην προστασία του περιεχομένου από το οξυγόνο και το φως που εισέρχεται στη συσκευασία και μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις με την πάροδο του χρόνου. Τα παχύτερα μπουκάλια έχουν επίσης καλύτερη αντοχή στο θερμικό σοκ, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν εάν εκτεθούν ξαφνικά σε ακραίες θερμοκρασίες.


Η διαφορά μεταξύ των συνηθισμένων γυάλινων φιαλών και των μπουκαλιών αφρώδους κρασιού


Οι φιάλες σαμπάνιας και αφρώδους κρασιού είναι ειδικά σχεδιασμένες για να είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και να μπορούν να αντισταθούν στην υψηλή πίεση από το διοξείδιο του άνθρακα . Όχι μόνο έχουν πιο χοντρά γυάλινα τοιχώματα από τα τυπικά μπουκάλια, αλλά συχνά διαθέτουν υπερυψωμένη βάση που βοηθά στην προστασία τους κατά την εισαγωγή και εξαγωγή του φελλού. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες φιάλες χρειάζονται ομοιόμορφη κατανομή του γυαλιού για βέλτιστη αντοχή.


Γιατί ορισμένα μπουκάλια αναπηδούν στο έδαφος χωρίς να σπάσουν, ενώ άλλα θρυμματίζονται με την πρόσκρουση


Αυτό δεν σχετίζεται με την ένταση του χτυπήματος, αλλά με το σχήμα των μπουκαλιών. Οι φιάλες με στρογγυλεμένες γωνίες απορροφούν περισσότερο την ενέργεια κατά την πτώση τους, σε σύγκριση με αυτές που έχουν αιχμηρές γωνίες. Οι στρογγυλές γωνίες διασπείρουν τη δύναμη της κρούσης σε μεγαλύτερη επιφάνεια, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα ρνα σπάσουν.


Η γυάλινη συσκευασία μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την προστασία του προϊόντος σας από την αλλοίωση, χάρη στη μη πορώδη επιφάνειά της καθώς και τις ιδιότητες φραγμού της που προστατεύουν από την είσοδο οξυγόνου και φωτός με την πάροδο του χρόνου.


Επιπλέον, ανάλογα με το σχήμα και το πάχος τους, διαφορετικοί τύποι γυάλινων συσκευασιών παρέχουν διάφορα επίπεδα προστασίας από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υψηλή θερμοκρασία ή χτυπήματα, διασφαλίζοντας ότι το προϊόν σας, όποιο και αν είναι, θα παραμείνει ασφαλές μέχρι να ανοιχτεί από τον καταναλωτή.