{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σελίδα 1 από 13       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα:
Συνεχίζει να αυξάνεται η ζήτηση γυάλινης συσκευασίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την ανακύκλωση γυαλιού, πάνω από 12 εκατομμύρια τόνοι γυάλινων συσκευασιών συλλέγονται και ανακυκλώνονται στην Ευρώπη. Με μέσο ποσοστό ανακύκλωσης 74%, το γυαλί παραμένει πρώτο στην διατήρηση της ποιότητας κάθε είδους τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Οι στόχοι

Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί. Με την κυκλική οικονομία σε πρώτο πλάνο, τα μέλη της Ε.Ε. στοχεύουν στη μείωση των αστικών αποβλήτων και στην αύξηση της ανακύκλωσης της γυάλινης συσκευασίας. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας ξεχωριστής συλλογής της γυάλινης συσκευασίας. Στα επόμενα χρόνια, οι καταναλωτές, οι δήμοι, οι παραγωγοί και τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης τους θα συμμετάσχουν από κοινού σε μία προσπάθεια συλλογής, διαλογής και διαχείρισης του γυαλιού. Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί η βελτίωση της παρούσας κατάστασης, η οποία διακατέχεται από αρκετά προβλήματα.

«Ως βιομηχανία δεσμευόμαστε στην πραγματική ανακύκλωση όλων των συλλεγμένων γυάλινων συσκευασιών επαρκούς ποιότητας από το σύστημα κλειστού βρόχου. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό της τάξεως του 90% από τις συλλεγμένες γυάλινες συσκευασίες χρησιμοποιείται για να ξαναδημιουργηθούν νέες. Το γεγονός αυτό προσφέρει στις εταιρείες αλλά και στους καταναλωτές νέες γυάλινες συσκευασίες, από ανακυκλωμένο γυαλί, που διατηρούν στο έπακρο την ποιότητα των τροφίμων. Σήμερα, το ανακυκλωμένο γυαλί είναι η σημαντικότερη πρώτη ύλη μας, η οποία δεν προσφέρει μόνο πολλά περιβαλλοντικά οφέλη αλλά παράλληλα βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας», σχολίασε η Adeline Farrelly, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Γυάλινης Συσκευασίας.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κοινότητας «Friends of Glass», αποδεικνύεται ότι χώρες όπως η Αυστρία και η Σουηδία έχουν ξεπεράσει το 90% στη συλλογή και ανακύκλωση γυαλιού. Φυσικά, σε αυτό βοήθησε η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων απόθεσης γυάλινων συσκευασιών και η επένδυση στην ενημέρωση των καταναλωτών. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. θα πρέπει να βρεθούν προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε τοπική κοινότητα. Ωστόσο, ο διαχωρισμός του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι δημόσιες αρχές. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας καταναλωτών, τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της συσκευασίας επηρεάζουν σημαντικά τους νέους ηλικιακά καταναλωτές (millennials) στην τελική επιλογή του προϊόντος. Ενώ παράλληλα αποδείχθηκε πως η ιδέα επιστροφής του γυαλιού, μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν υπάρχουν εγκατεστημένα ειδικά συστήματα απόθεσης των γυάλινων συσκευασιών.

«Οι καταναλωτές έχουν μία ισχυρή σχέση με το γυαλί, καθώς δεν το βλέπουν απλώς σαν μια συσκευασία. Πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, η βιομηχανία αποφάσισε να επενδύσει στην επικοινωνία με τους καταναλωτές. Στόχος ήταν η ενίσχυση της ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης του γυαλιού αλλά και των υπόλοιπων χρήσιμων στοιχείων που το απαρτίζουν. Θέλουμε να γεφυρώσουμε το κενό που εντοπίζεται στη διαδικασία της συλλογής των γυάλινων συσκευασιών, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Απαιτούνται προσπάθειες από όλη την αλυσίδα αξίας», συνέχισε η Adeline Farrelly.

Πηγή: FEVE, Βρυξέλλες 18 Φεβρουαρίου 2019

Επιλέγεις καθαρό νερό; Επιλέγεις γυαλί!

Όλοι γνωρίζουν ότι το καθαρό νερό είναι πολύτιμο για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως τα οφέλη του πολλαπλασιάζονται όταν συσκευάζεται σε γυάλινη φιάλη.

Τι καλύτερο από το να πίνεις καθαρό νερό;

Το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο, όσο είναι και η τροφή του. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά του νερού στο σώμα μας κυμαίνονται από 55% έως και 78%, ενώ οι γιατροί ανά τον κόσμο συνιστούν να πίνουμε περίπου 1 με 1,5 λίτρο νερό ημερησίως. Η επαρκής κατανάλωση νερού αποτοξινώνει το σώμα μας και ενισχύει τον μεταβολισμό, βοηθώντας την αποτελεσματική καύση θερμίδων. Αλλά τα πλεονεκτήματα για την υγεία μας δεν σταματούν εδώ. Το νερό αποτρέπει τους πονοκέφαλους και τη λιποθυμία που προκαλούνται από την αφυδάτωση, ενώ παράλληλα φροντίζει για τη διατήρηση της καλής υγείας των νεφρών.

Χωρίς χημικές ουσίες

Απαραίτητο στοιχείο ζωής και θησαυρός για τον ανθρώπινο οργανισμό, η γυάλινη φιάλη είναι η καλύτερη επιλογή για καθαρό νερό χωρίς παθογόνους μικροοργανισμούς και μικρόβια. Κι αυτό γιατί η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση και στην ποιότητα του νερού. Το γυαλί είναι αδρανές, κάτι που σημαίνει πως δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και αφήνει αναλλοίωτη τη γεύση του, όσος χρόνος κι αν περάσει. Το εμφιαλωμένο νερό που φτάνει στο τραπέζι μας είναι καθαρό και χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες. Και όταν αυτό τελειώσει, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τις άδειες γυάλινες φιάλες μας, ξαναγεμίζοντάς τες με φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

Μόνο φυσικό νερό, αυτό!

Από το σπίτι μέχρι το γραφείο, το νερό σε γυάλινη φιάλη μας χαρίζει ατόφια την ευεργετική δράση του. Πλένεται εύκολα, είναι 100% φυσική και όσες φορές κι αν την επαναχρησιμοποιήσουμε μας προσφέρει την καθαρή γεύση του φιλτραρισμένου νερού αναλλοίωτη. Με το γυαλί δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για βλαβερές ουσίες, όπως είναι το BPA. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη συσκευασία, το γυαλί κάνει καλό στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον. Σκεφτείτε τη διαφορά την επόμενη φορά που θα απολαύσετε τη δροσιά του καθαρού νερού σε γυάλινη φιάλη!

Πηγή: hydrationanywhere.com, friendsofglass.com, authoritynutrition.com

Η ιστορία της γυάλινης φιάλης κρασιού

Κομψό στόμιο, λεπτός λαιμός, επιδέξιοι ώμοι και καλαίσθητο σώμα, η γυάλινη φιάλη κρασιού είναι πράγματι ένα κομψοτέχνημα. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι όπως τη γνωρίζουμε. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και τεχνολογικά επιτεύγματα για να φτάσουμε στην τυποποιημένη εμφιάλωση που συναντάμε σήμερα στα ράφια των καταστημάτων.

Μια φορά κι ένα γυαλί…

Παρόλο που το μαύρο φυσικό γυαλί (οψιδιανός) υπήρχε από την Εποχή του Λίθου, χρησιμοποιούταν κατά κύρια βάση για τη δημιουργία εργαλείων και όπλων. Το πρώτο τεχνητό γυαλί, σύμφωνα με επίσημα αρχαιολογικά στοιχεία, δημιουργήθηκε το 3.000 π.Χ. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γυάλινης φιάλης κρασιού έπαιξαν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι έγιναν γνωστοί για την υαλουργία τους, καθώς τον 1ο αιώνα μ.Χ ανέπτυξαν την τεχνική χρήσης του σωλήνα φυσητού γυαλιού. Όμως, το γυαλί παρέμενε αρκετά ευαίσθητο για να αποθηκεύσει ή να μεταφέρει κρασί. Η λύση βρέθηκε στο φυσητό γυάλινο μπουκάλι, το οποίο χρησιμοποιούταν για το σερβίρισμα κρασιού, ενώ τα μεγάλα βαρέλια και οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευσή του. Όταν επρόκειτο για μεταφορά, κάποιες από τις στρόγγυλες γυάλινες φιάλες τυλίγονταν με άχυρο, ώστε να προστατευτεί το γυαλί και να μπορούν να στέκονται όρθιες.

Όταν εφευρέθηκε ο βιομηχανικός φούρνος με καύση άνθρακα, τον 17ο αιώνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρείχαν τη δυνατότητα δημιουργίας παχύτερου και σκουρόχρωμου γυαλιού. Με την προσθήκη και του φελλού για κλείσιμο, οι γυάλινες φιάλες ήταν πλέον ασφαλείς για τη μεταφορά του κρασιού. Ωστόσο, ακόμη και τότε οι γυάλινες φιάλες δεν έφεραν τυποποιημένα σχήματα, μεγέθη και ετικέτες, παρά μόνο τη σφραγίδα του οινοποιού. Μετά τη δεκαετία του 1730 ήρθε η αναγνώριση των οινοποιών, των ποικιλιών και της ωρίμανσης του κρασιού. Το μόνο που παγιώθηκε -και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα- ήταν η διαδικασία αποθήκευσης του κρασιού και η προτίμηση για τις ψηλές και λιγνές γυάλινες φιάλες από τις στρόγγυλες.

Χωρίς να έχει καθιερωθεί κάποιο πρότυπο για τα μεγέθη των φιαλών κρασιού, στην Αγγλία ήταν παράνομο μέχρι το 1860 να πωλείται κρασί σε γυαλί. Αντ’ αυτού, μετρούσαν την ποσότητα κρασιού από το βαρέλι και γέμιζαν τις άδειες γυάλινες φιάλες που έφερναν οι καταναλωτές. Η παραπάνω διαδικασία συνεχίστηκε, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να εφαρμόζει πρότυπα για τα μεγέθη των γυάλινων φιαλών τη δεκαετία του 1970. Τα μεγέθη τους κυμαίνονταν από 700ml έως 800ml.

Οι σημερινές γυάλινες φιάλες κρασιού παίρνουν σχήμα βάσει επιστημονικών και λογικών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι φιάλες Bordeaux έχουν κοντό λαιμό και ψηλούς ώμους για να παγιδεύουν τα ιζήματα κατά τη διάρκεια της εκχύλισης και να επιτρέπουν τη μακροχρόνια αποθήκευση. Οι φιάλες σαμπάνιας είναι παχύτερες και διαμορφωμένες έτσι ώστε να δέχονται μεγαλύτερη πίεση και να χωρούν σε ειδικά ράφια, κατά τη διάρκεια των χρονοβόρων παραγωγικών διαδικασιών.

Για να προωθηθούν στους καταναλωτές όλα τα κρασιά που αναγράφουν διαφορετικές γλώσσες στην Ευρώπη, τα παραδοσιακά σχήματα και χρώματα των γυάλινων φιαλών έγιναν παγκοσμίως γνωστά ορόσημα ορισμένων ποικιλιών και χωρών. Οι πράσινες, ψηλές και λεπτές γυάλινες φιάλες περιέχουν την ποικιλία German Riesling. Οι ποικιλίες Port από την Πορτογαλία εμφιαλώνονται σε σκούρα μπουκάλια με λευκά γράμματα και χοντρό λαιμό. Για τις ποικιλίες Chianti από την Τοσκάνη, διατηρήθηκαν οι στρόγγυλες γυάλινες φιάλες που τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα καλάθια, ενώ ο διάσημος κόκορας στον λαιμό της φιάλης είναι πλέον ένα παγκοσμίως μεταφρασμένο σήμα προέλευσης.

Πηγές: vinepair.com, mbsnapa.com, restaurantbusinessonline.com

3 στους 4 Ευρωπαίους επιλέγουν γυαλί για προϊόντα υγείας και ομορφιάς

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας, όταν πρόκειται για αρώματα και προϊόντα υγείας και ομορφιάς, 3 στους 4 Ευρωπαίους προτιμούν τη γυάλινη συσκευασία από οποιαδήποτε άλλη.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ομάδας «Friends of Glass», συμμετείχαν 2.030 Ευρωπαίοι millennials. Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν ότι το 91% των συμμετεχόντων έχει συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο των καταναλωτών στο περιβάλλον τους τελευταίους 12 μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το γυαλί θεωρείται ξεκάθαρα η καλύτερη επιλογή συσκευασίας για τα αρώματα και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς, με πάνω από 3 στους 4 καταναλωτές να το προτιμούν συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες συσκευασίες.

Τα παραπάνω ευρήματα συμφωνούν με όλες τις φυσικές ιδιότητες του γυαλιού που το καθιστούν αβλαβές για τον άνθρωπο και φιλικό προς το περιβάλλον. Ως απόλυτα αδρανές και ασηπτικό, το γυαλί δεν έχει καμία χημική επίστρωση και δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο, διατηρώντας το άρωμα και την ποιότητα των προϊόντων αναλλοίωτη.

Η έρευνα διεξήχθη από την InSites το 2018 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία) και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη των καταναλωτών για τα γυάλινα φιαλίδια των αρωμάτων και των προϊόντων υγείας και ομορφιάς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών θεωρεί ότι το γυαλί είναι η ασφαλέστερη συσκευασία και η καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση του αρώματος και της ποιότητας των προϊόντων ομορφιάς. Παράλληλα, οι καταναλωτές θεωρούν ότι ο κομψός και μοντέρνος σχεδιασμός της γυάλινης συσκευασίας προσδίδει την καλύτερη δυνατή αίσθηση πολυτέλειας στα προϊόντα. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τα αρώματα βρίσκονται πρώτα στη λίστα με τα προϊόντα που είναι πιθανότερο να αγοράσουν σε γυάλινη συσκευασία. Ακόμη, 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι θέλει να δει περισσότερα αρώματα και προϊόντα περιποίησης συσκευασμένα σε γυαλί.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες ηλικίας 18-34 ετών που αναφέρουν ότι έχουν συνειδητοποιήσει την επιρροή τους στο περιβάλλον ως καταναλωτές φτάνουν το 91%. Σχετικά με το περιβάλλον, το γυαλί θεωρείται από το 69% των ερωτηθέντων ότι είναι ένα υλικό πιο φιλικό προς τις θάλασσες και τους ωκεανούς, πιο ανακυκλώσιμο και πιο πιθανό να ανακυκλωθεί. Γεγονός που το φέρνει πρώτο στην κατάταξη, συγκριτικά με το πλαστικό και το μέταλλο. Όσον αφορά τα αρώματα και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς, πάνω από 7 στους 10 καταναλωτές γνωρίζουν ότι οι γυάλινες συσκευασίες που τα περιέχουν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί με εκείνες των νοικοκυριών.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η παραπάνω έρευνα αποδεικνύεται πως οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το γυαλί είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, για να αυξηθούν οι πωλήσεις προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία χρειάζονται περισσότερα brands που να τα διαθέτουν στην αγορά, όπως επίσης και πληροφορίες για τις πραγματικές επιλογές των καταναλωτών και την αντίληψή τους για τη διαφορά τιμής των προϊόντων.

Πηγή: FEVE, Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2018

Καλά Χριστούγεννα!

Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 24 Δεκεμβρίου έως και 1 Ιανουαρίου.
Η ομάδα της Euroglass εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Υ.Γ. Το cheesecake με βάση το μελομακάρονο σε γυάλινα βαζάκια είναι η πιο νόστιμη ιδέα για το γιορτινό τραπέζι. Ας μπούμε κατευθείαν στο… γλυκό! Φτιάξτε το δικό σας>>

Glühwein: Το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο κρασί

Ο δρόμος του λαμπερού κρασιού ξεκινάει από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και περνάει μέσα από την καρδιά μας τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Είναι αρωματικό, γευστικό, θερμαντικό και κάνει καλό στο κρυολόγημα αλλά και στην παρέα! Είναι η συνήθεια που γίνεται λατρεία την περίοδο των Χριστουγέννων ακριβώς γιατί με μία εύκολη συνταγή δεν φτιάχνουμε μόνο ζεστό κρασί σε γυάλινο βάζο, αλλά και μία ζεστή εορταστική ατμόσφαιρα για εμάς και τους αγαπημένους μας.

Τι θα χρειαστούμε:

1 λίτρο κόκκινο κρασί

150 γρ. μέλι

Αστεροειδή γλυκάνισο

3 ξυλάκια γαρύφαλλο

4 ξυλάκια κανέλας

1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα μας και βάζουμε το κρασί σε μία κατσαρόλα για να ζεσταθεί. Δεν το αφήνουμε να βράσει, αλλά να ανεβάσει θερμοκρασία. Ρίχνουμε μέσα το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το μέλι, τον γλυκάνισο και το γαρύφαλλ0. Το αφήνουμε για 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάνουμε την πρώτη δοκιμή. Εάν το θέλουμε περισσότερο γλυκό, προσθέτουμε μέλι. Το αφήνουμε στη φωτιά για ακόμη 30 λεπτά και είναι έτοιμο. Σερβίρουμε στο γυάλινο βάζο με ένα ξυλάκι κανέλας και μία φλούδα πορτοκάλι για διακόσμηση.

Τip: Αποθηκεύουμε το ζεστό κρασί σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. Το γυαλί θα διατηρήσει αναλλοίωτη την ξεχωριστή γεύση και το άρωμά του. Όταν θέλουμε να πιούμε ή να κεράσουμε τους καλεσμένους μας, το βγάζουμε από το ψυγείο, το ζεσταίνουμε ελαφρά και το σερβίρουμε.

Extra tip: Αυτό το κρασί είναι μία νόστιμη ιδέα για το πιο εντυπωσιακό χειροποίητο χριστουγεννιάτικο δώρο. Αφού το ετοιμάσουμε, το ρίχνουμε στο γυάλινο βάζο και το σφραγίζουμε καλά με το μεταλλικό twist-off καπάκι του. Στολίζουμε το γυάλινο βάζο με ευχές και το προσφέρουμε στους αγαπημένους μας.

Πηγές: thanksgiving.com, vintageroots.co.uk, therealfoodrds.com

Συνταγή: Cheesecake με μελομακάρονα σε γυάλινα βαζάκια

Ξεκινάει σιγά-σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και τα παραδοσιακά γλυκά εδέσματα είναι ήδη στο μυαλό μας. Αυτό όμως που δεν περνάει από το μυαλό μας είναι το τι θα κάνουμε με τα μελομακάρονα που μπορεί να περισσέψουν, σπάνιο αλλά μπορεί να συμβεί! Το cheesecake με βάση το μελομακάρονο σε γυάλινα βαζάκια είναι η πιο γευστική ιδέα για το γιορτινό τραπέζι ή και για μετά από αυτό, ως συνοδευτικό με τον καφέ. Ας μπούμε κατευθείαν στο… γλυκό:

Τι θα χρειαστούμε για 5 ατομικές μερίδες:

250-300 γρ. μελομακάρονα

150 γρ. κρέμα γάλακτος

400 γρ. τυρί κρέμα

60 γρ. ζάχαρη άχνη

κανέλα

1 γεμάτο σφηνάκι μαύρο ρούμι

Καρύδια χοντροκομμένα

Μέλι


Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή, βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε αποστειρώσει καλά τα γυάλινα βαζάκια μας. Χτυπάμε τα μελομακάρονα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια. Μοιράζουμε τα τριμμένα μελομακάρονα στα γυάλινα βαζάκια μας. Για να φτιάξουμε την κρέμα, χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, την κανέλα, το τυρί και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το ρούμι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μοιράζουμε την κρέμα στα βάζα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουταλάκι. Αποθηκεύουμε τα γυάλινα βαζάκια στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Για να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια, κανέλα, προσθέτουμε λίγο μέλι και είναι έτοιμα τα ατομικά cheesecake μας σε γυάλινα βάζα.

Γιατί είναι σκουρόχρωμα τα γυάλινα μπουκάλια μπύρας;

Μπορεί η μπύρα καταλαμβάνει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά μόνο λίγοι γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο πράσινο και το κεχριμπαρί χρώμα της γυάλινης φιάλης της.

Ποιοι είναι οι εχθροί της μπύρας;

Περισσότερο γνωστοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση και τη φρεσκάδα της μπύρας. Oι πιο σημαντικοί είναι ο χρόνος, η θερμοκρασία, ο ήλιος και η οξείδωση. Εάν παρασκευάζουμε τη δική μας craft μπύρα, τότε ο σωστός τρόπος αποθήκευσης είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα της. Εάν πάλι θέλουμε απλώς να απολαύσουμε τη γεύση της, πρέπει να γνωρίζουμε πως να την προστατεύσουμε από τους εχθρούς της.

Πράσινη, κεχριμπαρί ή διάφανη γυάλινη φιάλη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μπύρα εμφιαλώνεται σε διάφανα, πράσινα ή κεχριμπαρί γυάλινα μπουκάλια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Το ηλιακό φως είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μπύρας. Για να εμποδίσουν την αλλοίωση της γεύσης, οι ζυθοποιοί έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν γυάλινες φιάλες που φέρουν μία προστατευτική επίστρωση για την υπεριώδη ακτινοβολία. Η χρήση της διάφανης φιάλης εξυπηρετεί σκοπούς μάρκετινγκ. Ο καταναλωτής μπορεί να δει το εσωτερικό της συσκευασίας και να ελέγξει το χρώμα και την υφή του προϊόντος που θα αγοράσει.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το σκουρόχρωμο γυαλί;

Τον 19o αιώνα η μπύρα εμφιαλωνόταν αποκλειστικά σε διάφανες γυάλινες φιάλες, κάτι το οποίο αποδείχθηκε πως δεν ήταν καλύτερη επιλογή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες επηρέαζαν τον λυκίσκο και αλλοίωναν τη γεύση της. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δημιουργήθηκαν τα σκουρόχρωμα μπουκάλια μπύρας, για να προστατευτεί το περιεχόμενο από το επιβλαβές ηλιακό φως. Αρχικά, μέχρι τη δεκαετία του 1930, η επικρατέστερη γυάλινη φιάλη μπύρας ήταν η πράσινη. Η δημοτικότητά της όμως άρχισε να πέφτει, όταν ανακαλύφθηκε ότι οι κεχριμπαρί φιάλες διατηρούν πολύ καλύτερα τη φρεσκάδα της μπύρας.

Πως πήραν το πράσινο φως;

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε έλλειψη στις κεχριμπαρί φιάλες. Κι επειδή την εποχή εκείνη οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί πουλούσαν τα προϊόντα τους σε υψηλές τιμές, η πράσινη γυάλινη φιάλη και η μπύρα που περιείχε έγιναν συνώνυμες της υψηλής ποιότητας. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα τις πράσινες γυάλινες φιάλες για να αναδείξουν το προϊόν τους στην αγορά. Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις χρωμάτων η γευστική εμπειρία του καταναλωτή είναι η καλύτερη δυνατή. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, ανεξάρτητα από το χρώμα της φιάλης, οι προμηθευτές γυάλινης συσκευασίας μπορούν να εφαρμόσουν στο γυαλί μία προστατευτική επίστρωση για να κρατά έξω τους εχθρούς και μέσα τη γεύση, τη φρεσκάδα και τη δροσιά της μπύρας.

Πηγή: brewie.org

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όλοι τρώμε πλαστικό

Σύμφωνα με μία νέα διεθνή έρευνα που διεξήχθη σε 8 χώρες από το ιατρικό πανεπιστήμιο της Βιέννης, βρέθηκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως η συσκευασία αποτελεί μέρος της διατροφής μας.

Τα ευρήματα
αποτελούν ένα ανησυχητικό σημάδι για την εισχώρηση του πλαστικού στην τροφική αλυσίδα. Στην έρευνα συμμετείχαν χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Πολωνία, Φινλανδία), η Ιαπωνία και η Ρωσία. Στην παρουσίαση των ευρημάτων, που πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας στη Βιέννη, και στις 8 χώρες βρέθηκαν μικροπλαστικά στα δείγματα ανθρώπινων κοπράνων. Εντοπίστηκαν 9 στα 10 διαφορετικά πλαστικά, με πιο κοινά το πολυπροπυλένιο (PP) και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET).

Μικρά κομμάτια πλαστικού
είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται διασκορπισμένα στο πεπτικό μας σύστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της και επιβεβαιώνει αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό: Τα πλαστικά φτάνουν στο ανθρώπινο έντερο. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το τι σημαίνει αυτό για εμάς και για τους ασθενείς που πάσχουν από γαστρεντερικές παθήσειςδήλωσε ο Philipp Schwabl, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Κοινώς τα μικροπλαστικά
είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, μικρότερα από 5 χιλιοστά. Βρίσκονται σε προϊόντα, συσκευασίες προϊόντων ή διασπώνται από μεγάλα κομμάτια πλαστικού, όπως αυτά που καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Ένα από τα προϊόντα που ερχόμαστε συχνά σε επαφή και περιέχει μικροπλαστικά είναι το πλαστικό μπουκάλι νερού.

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα
μόλυνσης όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και του ανθρώπινου οργανισμού από το πλαστικό, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψήφιση ενός νέου νόμου για τη βελτίωση του πόσιμου νερού βρύσης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τον περιορισμό των ανώτατων ορίων συγκεκριμένων ρύπων, όπως είναι ο μόλυβδος, και των βλαβερών βακτηρίων. Ακόμη, καθιερώνει την παρακολούθηση των επιπέδων μικροπλαστικών, η αύξηση των οποίων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Το καλύτερο για την υγεία μας
και το περιβάλλον είναι η κατανάλωση φιλτραρισμένου νερού βρύσης ή η κατανάλωση νερού από γυάλινα μπουκάλια. Το γυαλί είναι απόλυτα αδρανές και δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο. Για 100% καθαρό νερό μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα άδεια γυάλινα μπουκάλια μας, γεμίζοντάς τα με φιλτραρισμένο νερό βρύσης αμέτρητες φορές, χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του. Για την προστασία της υγείας μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο το περιεχόμενο που μετράει, αλλά και η ποιότητα της συσκευασίας.

Πηγές: europarl.europa.eu, ec.europa.eu, time.com, livescience.com

Συνταγή: Γλυκό κουταλιού κυδώνι σε γυάλινα βάζα

Tώρα που είναι η εποχή τους και τα κυδώνια είναι φρέσκα κι άφθονα, έφτασε η ώρα να ετοιμάσουμε το απόλυτο φθινοπωρινό γλυκό σε γυάλινα βάζα. Το «χρυσό μήλο» της Αρχαίας Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού αλλά και σύμμαχος της υγείας μας. Πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C και πεκτίνη τα κυδώνια βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, τονώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα. Με την τραγανή υφή, την ξεχωριστή γεύση και την ολοζώντανη μυρωδιά, το γλυκό κυδώνι δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!

Τι θα χρειαστούμε:

2 κιλά ώριμα κυδώνια

χυμό λεμονιού

1 κιλό ζάχαρη

300ml νερό

1 ξυλάκι κανέλας

φύλλα αρμπαρόριζας

γυάλινα βάζα και μεταλλικά καπάκια

Εκτέλεση:

Προτού ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής, βεβαιωνόμαστε ότι τα γυάλινα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σωστά αποστειρωμένα. Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα ξεφλουδίζουμε. Ραντίζουμε αυτά που έχουμε ξεφλουδίσει με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει η σάρκα τους. Τα κόβουμε στα οχτώ και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα τους. Τα κουκούτσια του κυδωνιού περιέχουν υψηλές ποσότητες πηκτίνης και βοηθούν να δέσει το σιρόπι. Γι’ αυτό τα μαζεύουμε και τα τυλίγουμε σε ένα τουλπάνι. Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρότερες φέτες και έπειτα σε λεπτά μπαστουνάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπάνι με τα κουκούτσια και αφήνουμε να πάρουν βράση. Μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά και ανακατεύουμε συχνά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μοιράζουμε το γλυκό στα γυάλινα βάζα και βάζουμε στο καθένα από 1-2 φύλλα αρμπαρόριζας.

Extra tip: Για να δούμε εάν έχει δέσει το σιρόπι, μόλις τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος, το δοκιμάζουμε. Βγάζουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι του καφέ. Το αφήνουμε για 1 λεπτό στο ψυγείο και περνάμε από μέσα το κουταλάκι. Εάν δημιουργηθεί μια γραμμή που κλείνει αργά, τότε είναι έτοιμο. Εάν η γραμμή κλείνει γρήγορα, τότε χρειάζεται κι άλλο βράσιμο πριν μοιράσουμε το γλυκό μας στα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Σελίδα 1 από 13       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα: