{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σελίδα 1 από 16       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα:
Σπιτικά αποξηραμένα φρούτα σε γυάλινα βαζάκια

Συνοδεύουν τέλεια το γιαούρτι ή το παγωτό σας, αναμειγνύονται σε φαγητά κατσαρόλας ή πράσινες σαλάτες και αποτελούν εξαιρετικό σνακ σε μία ισορροπημένη διατροφή. Ο λόγος για τα αποξηραμένα φρούτα, που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως και όχι άδικα, αφού αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.

Τι είναι τα αποξηραμένα φρούτα;

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μία συμπυκνωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, που έχουν υποστεί αφυδάτωση, είτε με φυσικό τρόπο (ηλιακή ακτινοβολία), είτε με τεχνητό (χρήση αποξηραντών). Οι χουρμάδες, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα σύκα είναι τα πλέον δημοφιλή του είδους.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία

Όπως τα φρούτα στην κανονική τους μορφή, έτσι και τα αποξηραμένα έχουν υψηλή διατροφική αξία, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (70-80%), κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο. Αντίθετα, η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι σχεδόν ανύπαρκτη (0,3-1%), ενώ διαθέτουν φυσικά σάκχαρα, με κυριότερα τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη. Όσον αφορά τις θερμίδες, που απασχολούν τους περισσότερους σε μία διατροφή, οι διαφορές μεταξύ των βασικών αποξηραμένων φρούτων δεν είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, 100 γρ σταφίδες έχουν 299 kcal, ενώ 100γρ χουρμάδες 282. Στην ίδια ποσότητα, τα σύκα δίνουν 249 kcal, τα βερίκοκα 241 και τα δαμάσκηνα 240.

Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου, αφού δρουν θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ενώ είναι κατάλληλα και για διαβητικούς.

Πώς θα φτιάξω σπιτικά αποξηραμένα φρούτα;

Η αποξήρανση των φρούτων γίνεται εύκολα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τον φούρνο της κουζίνας στην κατάλληλη θερμοκρασία και με καλή κυκλοφορία του αέρα.

Τι θα χρειαστείτε

- Έναν δίσκο ξήρανσης (ανοξείδωτο ατσάλι, τρυπητό ή σε μορφή σχάρας)

- Αντιμικροβιακό διάλυμα (ασκορβικό ή κιτρικό οξύ)

- Γυάλινα βάζα για την αποθήκευση (αποστειρωμένα και κατά προτίμηση σκουρόχρωμα)

Εκτέλεση

Αφού πλύνετε καλά τα φρούτα και αφαιρέσετε αυτά που έχουν κηλίδες ή χτυπήματα, τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα βουτάτε για 10’ στο αντιμικροβιακό διάλυμα. Εάν επιλέξετε το ασκορβικό οξύ, ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό. Εάν επιλέξετε κιτρικό οξύ, ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 λίτρο νερό. Το αντιμικροβιακό διάλυμα δε θα αφήσει τα φρούτα να μαυρίσουν και θα καταστρέψει τα βακτήρια.

Αφού τα στραγγίσετε και τα στεγνώσετε καλά σε μία απορροφητική πετσέτα, τοποθετείτε τα φρούτα στον δίσκο και ψήνετε στους 60Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος των φρούτων, την υγρασία και την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον φούρνο. Ιδανικά, αναποδογυρίστε τα φρούτα επάνω στη σχάρα κάθε 3 ώρες. Τα φρούτα θα είναι έτοιμα όταν παρατηρήσετε πως είναι ευλύγιστα και δεν αφήνουν υγρασία, όταν τα πιέζετε. Εάν βγάζουν ακόμη υγρά, αφήστε τα στον δίσκο για επιπλέον ξήρανση.

Αποθήκευση

Διατηρούμε τα σπιτικά αποξηραμένα φρούτα σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα, όχι ασφυκτικά γεμάτα, σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από τον ήλιο. Μία καλή πρόταση είναι το ψυγείο ή ακόμη και η κατάψυξη, όπου αντέχουν μέχρι και έναν χρόνο. Φυσικά, εάν παρουσιάσουν άσχημη οσμή ή μούχλα, μην τα καταναλώσετε και πετάξτε τα αμέσως.

Tips για την αποξήρανση των φρούτων στο σπίτι

- Για να αποξηραθούν σωστά τα φρούτα, πρέπει να ανοίξει η φλούδα τους. Για εκείνα που ξεφλουδίζονται δύσκολα (σταφύλια, κεράσια), βουτήξετε τα για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά αμέσως σε κρύο.

- Αν και απλή διαδικασία, η αποξήρανση των φρούτων απαιτεί αρκετό χρόνο ψησίματος. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αφήστε την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοιχτή, για να φεύγουν οι υδρατμοί.

- Η σχάρα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερη από τις διαστάσεις του φούρνου, για να κυκλοφορεί ευκολότερα ο αέρας.

- Προσοχή στην υγρασία. Τα αποξηραμένα φρούτα δε θα πρέπει να αφήνουν υγρά, γιατί αν αποθηκευτούν έτσι στο γυάλινο βάζο, μπορεί να αλλοιωθούν σύντομα.

- Όταν τα φρούτα είναι σχεδόν έτοιμα, σβήστε τον φούρνο και αφήστε την πόρτα ανοιχτή για ακόμη μία ώρα, πριν τα αποσύρετε.

- Μην ξεχνάτε να σφραγίζετε καλά το γυάλινο βάζο με το μεταλλικό καπάκι του μετά από κάθε άνοιγμα.

5 καλοκαιρινοί χυμοί σε γυάλινο βάζο

Μία γεμάτη μέρα στη δουλειά ή μία απαιτητική προπόνηση στο γυμναστήριο μπορούν να αποδειχθούν εξαντλητικές για τον οργανισμό σας, ειδικά αν συνοδεύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σε αντίθεση με τον παγωμένο καφέ που συνηθίζετε να παραγγέλνετε απ’ έξω, ένας απολαυστικός χυμός από φρέσκα φρούτα και λαχανικά θα σας δώσει την ενυδάτωση, τις βιταμίνες και την ενέργεια που πραγματικά χρειάζεστε. 

Παρακάτω θα βρείτε πέντε ξεχωριστές προτάσεις για σπιτικούς χυμούς γεμάτους αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και ακαταμάχητη γεύση. Φτιάξτε τους στο σπίτι για εσάς, τους φίλους ή την οικογένειά σας, πάρτε τους μαζί σας στη δουλειά ή αποθηκεύστε τους σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο σας. 


Green Morning

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι μετά το χθεσινοβραδινό ξενύχτι ή χρειάζεστε ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας, αυτός είναι ο ιδανικός χυμός για εσάς. 


3 κλωνάρια σέλερι 

1/4 αγγούρι

4 μικρά μήλα (κατά προτίμηση ξινόμηλα ή και Στάρκιν)

Χυμό από μισό λεμόνι

1/3 της κούπας φύλλα μέντας

1/3 της κούπας φύλλα μαϊντανού 



Προσθέστε όλα τα υλικά στον αποχυμωτή. Εναλλακτικά, ξεφλουδίστε τα μήλα και το αγγούρι και ψιλοκόψτε τη μέντα, το σέλερι και τον μαϊντανό. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και αλέστε μέχρι να γίνουν ένα απαλό και δεμένο μείγμα. Tip για ακόμη περισσότερη ενέργεια: μία κουταλιά του γλυκού μέλι. Σερβίρεται σε γυάλινο βάζο ή μπουκάλι.


Ανανάς-Πεπόνι-Πορτοκάλι

Εάν έχετε παιδιά που αγαπούν τους χυμούς φρούτων αλλά θέλετε να αποφύγετε τους έτοιμους χυμούς του σούπερ μάρκετ, σας έχουμε τον συνδυασμό που θα λατρέψουν. Γίνεται εύκολα στην κουζίνα σας, έχει πλούσια γεύση και 100% λιγότερη ζάχαρη από τους συσκευασμένους. 

Χυμό από 4 πορτοκάλια

½ ανανά 

¼ πεπόνι


Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να δέσουν. Εάν το μείγμα σας φαίνεται πηχτό, δοκιμάστε να το αραιώσετε με λίγο νερό ή λίγο κρύο πράσινο τσάι. Βάλτε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι και αφήστε στο ψυγείο για μία ώρα. Ιδανικά, σερβίρετε σε παγωμένα γυάλινα βαζάκια. 

Φράουλα-Λεμόνι-Πορτοκάλι

Η έντονη γεύση αυτού του χυμού είναι η ιδανική λύση σε μία καυτή καλοκαιρινή ημέρα. Μη διστάσετε να αντικαταστήσετε τις φράουλες με ανανά ή το λεμόνι με λίγο λάιμ. Επίσης, λίγα φύλλα μέντας μπορούν να απογειώσουν τον συνδυασμό. 


Χυμό από 6 πορτοκάλια

250 γρ φράουλες (χωρίς το κοτσάνι)

Χυμό από μισό λεμόνι


Βάζετε τον χυμό πορτοκάλι, τις φράουλες και τον χυμό λεμόνι σε ένα μπλέντερ και τα αναμειγνύετε μέχρι να δέσουν. Διαφορετικά, περάστε τα υλικά μέσα από τον αποχυμωτή, στραγγίστε τον χυμό μέσα σε ένα παγωμένο γυάλινο μπουκάλι και σερβίρετε αμέσως. 


Παπάγια-Μάνγκο-Ανανάς

Εάν δεν έχετε συνηθίσει γευστικά να βάζετε στον πρωινό σας χυμό με λαχανικά ή βότανα, αυτός ο τροπικός συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει. Για πιο έντονη γεύση και περισσότερες βιταμίνες, προσθέστε χυμό από δύο πορτοκάλια ή ακόμη και δύο ολόκληρα αχλάδια. 


1 παπάγια (καθαρισμένη και ψιλοκομμένη)

1 ανανάς (καθαρισμένος και ψιλοκομμένος)

2 λάιμ (καθαρισμένα)


Περάστε όλα τα υλικά στον αποχυμωτή. Βάλτε τον χυμό σε μία μεγάλη, γυάλινη κανάτα, ανακατέψτε και αφήστε στο ψυγείο για μία ώρα. Σερβίρεται σε γυάλινο βάζο ή μπουκάλι.


Καρπούζι-Φράουλα-Δυόσμος

Ψάχνετε το ιδανικό ρόφημα για το μπάρμπεκιου, την παραλία ή το πικ-νικ στην εξοχή; Αυτός ο χυμός χρειάζεται ελάχιστα λεπτά για να τον φτιάξετε και μόνο μία δοκιμή για να τον λατρέψετε. 


Μισό καρπούζι χωρίς κουκούτσια (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)

250 γρ φράουλες (χωρίς το κοτσάνι)

Χυμό από ένα λάιμ

1/3 της κούπας φύλλα δυόσμου


Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να δέσουν. Εναλλακτικά, περάστε τα υλικά μέσα από τον αποχυμωτή, στραγγίστε τον χυμό σε ένα παγωμένο γυάλινο μπουκάλι και σερβίρετε αμέσως.


Ο ελληνικός χάρτης του κρασιού

Στη διεθνή ορολογία των οινοπαραγωγών και των sommelier ο όρος «wine geography» αναφέρεται στις διαφορετικές ποικιλίες κρασιού που παράγονται ανά περιοχή. Οι διαφορές στο κλίμα, στο χώμα και στις παραδοσιακές τεχνικές της οινοποιίας είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν το είδος, τη γεύση και την καρποφορία μίας ποικιλίας από μέρος σε μέρος.

Παρά τη μικρή της έκταση, η Ελλάδα διαθέτει περιοχές με μεγάλες κλιματικές διαφορές, όπως το ξηρό κλίμα της Κρήτης και τα χιονισμένα ή υγρά πευκοδάση της Πίνδου και της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι φυσικό λοιπόν και τα κρασιά που παράγονται σε αυτές τις περιοχές να διαφέρουν ως προς τις ποικιλίες και τη γεύση. Με το άνοιγμα της κάθε γυάλινης φιάλης, αναδεικνύονται μοναδικά οι ξεχωριστοί αμπελώνες του ελληνικού οινικού χάρτη.

Βόρεια Ελλάδα

Η βόρεια Ελλάδα έχει πιο ψυχρούς χειμώνες, περιοχές με υψηλούς ανέμους, βροχές και χιονοπτώσεις στα βουνά. Για παράδειγμα, στη Ζίτσα της Ηπείρου με τις χαμηλές θερμοκρασίες ευνοείται η παραγωγή λευκού και αφρώδους οίνου από την χαρακτηριστική ποικιλία του σταφυλιού Ντεμπίνα. Βορειότερα, σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, συναντά κανείς το Ξινόμαυρο, το σπουδαιότερο κόκκινο κρασί της χώρας με τη φρουτώδη, όξινη και ελαφρώς πικάντικη γεύση, πλούσια σε τανίνες.

Μία ακόμη ξακουστή ποικιλία, η Μαλαγουζιά, προσφέρει ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί με αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών και ροδάκινου, ενώ μπορεί να εξελιχθεί μέσα στη γυάλινη φιάλη για τέσσερα χρόνια. Το Ασύρτικο και ο Ροδίτης έχουν επίσης το δικό τους σταθερό κοινό, που αγαπά τις πιο καπνιστές και φρουτώδεις γεύσεις στα λευκά κρασιά.

Νησιά του Αιγαίου

Η Σαντορίνη είναι η πατρίδα του διάσημου λευκού κρασιού Ασύρτικο αλλά και του Vinsanto, που μυρίζει περισσότερο σαν ερυθρό και αναδύει αρώματα από κόκκινα μούρα, σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα και κεράσια maraschino. Στη Λήμνο ευδοκιμούν οι ποικιλίες κόκκινου κρασιού που χρονολογούνται από την εποχή του Αριστοτέλη, με γνωστότερη το Λημνιό, που το χαρακτηρίζουν τα αρώματα των μούρων και των μυρωδικών.

Η Σάμος θεωρείται η γενέτειρα του Muscat Blanc, της πιο σημαντικής και πολυταξιδεμένης – ιστορικά – ποικιλίας κρασιού παγκοσμίως. Το σαμιώτικο Muscat διαφέρει από ξηρό έως και γλυκό. Από τα πιο δημοφιλή είδη είναι το Vin Doux, μία μίξη φρέσκου χυμού Muscat-γράπας, που συνδυάζει μοναδικά στο τελείωμα τη γλυκιά γεύση της μαρμελάδας και του λίτσι με την ξηρότητα της γράπας.

Κεντρική Ελλάδα

Το θερμότερο και ξηρότερο κλίμα της κεντρικής σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα ευνοεί τις κόκκινες ποικιλίες, ενώ εδώ βρίσκονται οι μεγάλες εκτάσεις από Σαββατιανό, το πλέον καλλιεργούμενο λευκό σταφύλι της Ελλάδας. Σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως οι πλαγιές του Ολύμπου, ευδοκιμούν το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό. Πρόκειται για ποικιλίες με πιο πικάντικες και φρουτώδεις γεύσεις.

Στις νοτιότερες και πιο ζεστές περιοχές κυριαρχεί το λευκό κρασί. Εδώ το Σαββατιανό έχει την τιμητική του, αν και μέχρι πρόσφατα είχε τη φήμη του φτηνού κρασιού, λόγω της σύνδεσής του με τη γνωστή ρετσίνα. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί αρχίζουν να παίρνουν αυτά τα δύο είδη πιο σοβαρά, δίνοντας κρασιά με γεύσεις που συνδυάζουν το μέλι, τα φρούτα και τα εσπεριδοειδή.

Νότια Ελλάδα

Στη νότια Ελλάδα επικρατεί το θερμό, μεσογειακό κλίμα. Το Αγιωργίτικο της Νεμέας είναι από τις δημοφιλέστερες κόκκινες ποικιλίες και παράγει κρασιά με γλυκόπικρες γεύσεις από φρούτα και μυρωδικά, όπως μούρα, δαμάσκηνα και ρίγανη. Στην κεντρική Πελοπόννησο ευδοκιμεί το Μοσχοφίλερο, μία λευκή ποικιλία με ξηρή και αρωματική γεύση φρούτων και ψημένων ξηρών καρπών. Στις βορειότερες περιοχές της Πελοποννήσου και στα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά , συναντάμε συχνά κρασιά από Μαυροδάφνη, ποικιλία κόκκινων γλυκών σταφυλιών, αλλά και λευκά όπως το Ρομπόλα με γλυκόπικρα αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών.

Στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα δημοφιλές το Βιδιανό, ένα γλυκόπιοτο λευκό ξηρό κρασί με αρώματα από πεπόνι, αχλάδι και κόκκινο μήλο. Εξίσου γνωστά είναι τα Κοτσαφύλι και Μανδηλάρι, που συνήθως αναμειγνύονται για να δώσουν έναν γλυκόξινο και πικάντικο συνδυασμό από κόκκινα φρούτα, κανέλα και άλλα μπαχαρικά. Τέλος, το Λιάτικο, μία ποικιλία κόκκινου σταφυλιού, δίνει αρωματικά κρασιά με γεύσεις από κεράσι, τριαντάφυλλο και μυρωδικά. Εξαιρετική επιλογή, ειδικά εάν σερβίρεται παγωμένο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από τον αμπελώνα μέχρι το ράφι, το ελληνικό κρασί κερδίζει έδαφος τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Με ποιότητα που ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση, τα ελληνικά σταφύλια εδραιώνουν την οινική θέση τους επάξια δίπλα στους ξένους ανταγωνιστές. Ωστόσο, για να ξεχωρίσει ένα προϊόν από τα υπόλοιπα, θα πρέπει να συνδυάζει το αξιόπιστο περιεχόμενο με την χαρακτηριστική εμφάνιση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καταναλωτές αγοράζουν με το «μάτι», ο καλύτερο τρόπος για να επικοινωνήσουν οι παραγωγοί με τους καταναλωτές είναι συσκευασία. Και υπάρχει πιο άμεσος τρόπος από την premium αίσθηση που αποπνέει η γυάλινη συσκευασία με την πρώτη ματιά; Προσδίδοντας αξία και προσωπικότητα σε ό,τι περιέχει, η γυάλινη φιάλη κρασιού μπορεί να αναδείξει μοναδικά κάθε οινική επιλογή, διαφοροποιώντας το τελικό προϊόν από τον ανταγωνισμό.



Πηγή: winefolly.com

Τζίντζερ: τρεις συνταγές για να το απολαύσετε  σε γυάλινη συσκευασία

Αν και δεν το συναντάμε συχνά στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα είναι ευρέως διαδεδομένο στις χώρες της Ανατολής, απ’ όπου και ξεκίνησε η καλλιέργειά του. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη ρίζα του φυτού zingiber officinale (ελληνικά: ζιγγίβερη), η οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κάλιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, ενώ η περιεκτικότητά της σε νερό φτάνει το 80%. Για όσους προτιμούν τα φυσικά γιατροσόφια, η πιπερόριζα είναι ιδανική για την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών, του κοινού κρυολογήματος, του πονόλαιμου και των φλεγμονών.

Στη μαγειρική το τζίντζερ χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό σε σκόνη ή σε αποξηραμένη μορφή, όμως μπορεί να χαρίσει την πικάντικη, αρωματική του γεύση και φρέσκο. Οι εξωτικές σαλάτες, τα πρωτότυπα γλυκά και οι γευστικές σούπες είναι συνταγές που μπορούν να «απογειωθούν», εάν προσθέσετε σε αυτές λίγες φέτες τζίντζερ. Ωστόσο, θυμηθείτε να δώσετε προσοχή στο καθάρισμά του, αφού το πιο αρωματικό μέρος του τζίντζερ βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη φλούδα του. Επομένως, μία βιαστική κίνηση του μαχαιριού ίσως να σας στερήσει όλη την ουσία.

Παρακάτω θα βρείτε εύκολες και γρήγορες συνταγές για να απολαύσετε το τζίντζερ σε τρεις διαφορετικές μορφές. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και σφραγίστε μέσα στη γυάλινη συσκευασία την ξεχωριστή γεύση και τα πολύτιμα οφέλη του για την υγεία.

Λικέρ τζίντζερ σε γυάλινο μπουκάλι

Τι θα χρειαστείτε:

1 κούπα ζάχαρη ή μέλι

1 ½ κούπα νερό

3 κ.σ τζίντζερ ψιλοκομμένο

½ κ.γ ξύσμα πορτοκάλι

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

1 ½ κούπα κονιάκ

1 βανίλια

1 αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με μεταλλικό καπάκι

1 αποστειρωμένο γυάλινο μπουκάλι με μεταλλικό καπάκι


Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη (ή το μέλι), το νερό, τη βανίλια και το τζίντζερ και τα αφήνουμε να βράσουν για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, σφραγίζουμε και αφήνουμε το μείγμα για μία μέρα να «δέσει». Σουρώνουμε το μείγμα με ένα φίλτρο του καφέ και το αποθηκεύουμε εκ νέου σε ένα γυάλινο μπουκάλι. Αφήνουμε για 2-3 ημέρες πριν το σερβίρουμε.

Tips: Όσο το σιρόπι βράζει είναι καλό να αφαιρούμε τον αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια. Όταν αφήσουμε το μείγμα να «δέσει», ανακινούμε το γυάλινο βάζο κατά διαστήματα μέσα στη μέρα.


Γλυκό του κουταλιού με τζίντζερ και κάστανα σε γυάλινο βάζο

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό κάστανα

2 λίτρα νερό

1200 γρ. ζάχαρη

30 γρ. τζίντζερ σε φέτες

Χυμό από ½ λεμόνι

100 γρ. ωμά και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα

2 αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια των 500γρ με μεταλλικό καπάκι


Εκτέλεση: Χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα κάστανα χιαστί στη βάση τους, τα βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα καθαρισμένα κάστανα, το τζίντζερ και τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «δέσει» το σιρόπι. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διατηρούμε το γλυκό σε γυάλινα βαζάκια και σκιερό μέρος.

Tips: Καλό θα είναι το βράσιμο να γίνεται αργά για να προλάβουν να βράσουν τα κάστανα. Επίσης, σερβίρετε το γλυκό την επόμενη ημέρα. Έτσι τα κάστανα θα έχουν προλάβει να «τραβήξουν» το σιρόπι.


Τζίντζερ τουρσί σε γυάλινο βάζο

Τι θα χρειαστείτε:

2 φλ. τζίντζερ σε φέτες

3 κ.γ αλάτι

1 ½ φλ. ζάχαρη

1 ½ φλ. λευκό ξίδι

1 λίτρο νερό

2 αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια των 250γρ με μεταλλικά καπάκια

Εκτέλεση: Αλατίζουμε τις φέτες τζίντζερ και τις αφήνουμε για μία ώρα. Απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις πιέζουμε ελαφρά για να μείνει το περισσότερο αλάτι στο χαρτί. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύδι και τις φέτες του τζίντζερ και βράζουμε για 15 λεπτά. Αποθηκεύουμε τις φέτες μαζί με το ζουμί τους σε γυάλινα βάζα και αφήνουμε για 10 ημέρες.

Tips: Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε μόνο του το ζουμί και στη συνέχεια να βάλετε τις φέτες τζίντζερ στα βαζάκια και να τα γεμίσετε με το υγρό.

Σπιτική μαρμελάδα βατόμουρο σε γυάλινο βάζο

Άσπρα, κόκκινα, μαύρα ή σκούρα μπλε. Όταν μιλάμε για μούρα, σίγουρα δεν είναι μόνο ένα εκείνο που μας έρχεται στο μυαλό. Τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα, τα κράνμπερι και τα μύρτιλα ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βελτιώνουν τη μνήμη, προστατεύουν από καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχά σε θερμίδες και λίπος. Ένας πολύχρωμος διατροφικός θησαυρός που αξίζει να προσθέσετε άμεσα στο πρωινό ή το απογευματινό σας γεύμα και να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Μία λαχταριστή, γλυκόξινη μαρμελάδα από κόκκινα βατόμουρα θα συμπληρώσει μοναδικά το ψωμί ή το γιαούρτι σας, ένα σπιτικό cheesecake ή μία τάρτα που σκέφτεστε να φτιάξετε. Για τους λάτρεις των gourmet γεύσεων, δοκιμάστε να προσθέσετε τη μαρμελάδα βατόμουρο σε μια ξεχωριστή σως για το κοτόπουλο ή ως συνοδευτικό σε μία πιατέλα τυριών. Μία συνταγή εύκολη, γρήγορη και κυρίως απολαυστική!


Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό κόκκινα βατόμουρα ( σμέουρα)

800 γραμμάρια ζάχαρη

Χυμό από 1 λεμόνι

3 αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια (250ml) με μεταλλικό καπάκι


Εκτέλεση

Αφού τα πλένουμε καλά, ρίχνουμε τα βατόμουρα σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε από πάνω τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους από 6 ώρες έως και ένα ολόκληρο βράδυ. Στη συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε με ένα κουτάλι τους αφρούς που θα βγάλει και το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Μόλις το μείγμα «δέσει», προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και μετά από 1-2 λεπτά κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μοιράζουμε τη μαρμελάδα μας σε ζεστά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και και σφραγίζουμε με τα μεταλλικά τους καπάκια. Τοποθετούμε ανάποδα τα βαζάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν τελείως, σημειώνουμε την ημερομηνία παραγωγής πάνω στα γυάλινα βάζα και τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Όταν ανοίξουμε τα βάζα με τη μαρμελάδα, τα διατηρούμε στο ψυγείο.


Tip: είτε αγοράσετε τα μούρα από το σούπερ μάρκετ, είτε τα μαζέψετε οι ίδιοι από τον κήπο σας, φροντίστε να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα γιατί είναι από τα φρούτα που χαλάνε πολύ εύκολα , αν δεν καταναλωθούν.

Έρευνα: οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές ψηφίζουν γυάλινη συσκευασία




50% περισσότερες αγορές προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία την τελευταία τετραετία και έμφαση των Ευρωπαίων καταναλωτών στην ανακυκλωσιμότητα βλέπει νέα έρευνα.

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στις γυάλινες συσκευασίες και εστιάζουν περισσότερο από ποτέ στην ανακυκλωσιμότητά τους, στον βαθμό δηλαδή που μία συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία της νέας, ανεξάρτητης έρευνας καταναλωτών που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη των οργανισμών Friends of Glass και FEVE (European Container Glass Federation). Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 καταναλωτές σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Ναι στο γυαλί

Σε μία εποχή που οι βιομηχανίες, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις παίρνουν ολοένα συχνότερα ισχυρές «πράσινες» πρωτοβουλίες, οι Ευρωπαίοι πολίτες δίνουν με τη σειρά τους το καλό παράδειγμα. Όχι μόνο προσπαθούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά στέλνουν και το δικό τους μήνυμα στις βιομηχανίες μέσα από τις αγοραστικές τους συνήθειες. Η οικολογική συνείδηση δείχνει να καθοδηγεί σήμερα τους καταναλωτές, όταν βρίσκονται μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως αγοράζουν προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία κατά 50% περισσότερο σε σχέση με το 2016, την ώρα που 9 στους 10 θα πρότειναν το γυαλί στην οικογένεια και στους φίλους τους ως το ιδανικό είδος συσκευασίας (αύξηση 11%). Η υψηλή ανακυκλωσιμότητα του γυαλιού αλλά και η αυξημένη οικολογική συνείδηση των πολιτών γύρω από τα πλεονεκτήματά του είναι οι λόγοι που οδηγούν τους καταναλωτές να το προτιμήσουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το 40% των Ευρωπαίων πράγματι επιλέγει προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία, λόγω της μεγαλύτερης ανακυκλωσιμότητάς του γυαλιού έναντι άλλων υλικών.

Η βιωσιμότητα μετράει

Ο οικολογικός αντίκτυπος της συσκευασίας παίζει σημαντικό ρόλο για τους καταναλωτές, κυρίως όσον αφορά το φαγητό και τα αναψυκτικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 3 στους 4 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δίνουν μεγάλη προσοχή στη ρύπανση του περιβάλλοντος από συσκευασίες φαγητού. Μάλιστα, 1 στους 3, το ανέφερε ως τη σημαντικότερη οικολογική του ανησυχία.

Ποια είναι η καταλληλότερη συσκευασία τροφίμων για την αποφυγή της ρύπανσης; Το 43% των ερωτηθέντων απάντησε «το γυαλί», ενώ το 48% υποστήριξε πως είναι το υλικό που μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και ποια είναι η συμπεριφορά των πολιτών προς τις γυάλινες συσκευασίες; Το 84% δήλωσε πως συλλέγει τα γυάλινα μπουκάλια προς ανακύκλωση χωριστά από τα υπόλοιπα, το 80% αφαιρώντας μάλιστα και τα μεταλλικά καπάκια. «Στόχος μας μεταξύ άλλων είναι οι πολίτες του μέλλοντος όχι απλώς να ανακυκλώνουν αλλά να ανακυκλώνουν περισσότερο και σωστότερα», ανέφερε σχετικά με το θέμα ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της FEVE, Michael Delle Selve.

Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η Ευρώπη κινείται με σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, στοχεύοντας να αγγίξει το 70% στην ανακύκλωση του γυαλιού ανά χώρα έως το 2025 και το 75% έως το 2030. Κομμάτι αυτής της προσπάθειας αποτελεί η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Close the Glass Loop, που παρουσίασε η βιομηχανία γυαλιού για να αυξήσει την ποσότητα και την ποιότητα της ανακύκλωσης του από τους πολίτες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών που, σε συνδυασμό με τις κρατικές πρωτοβουλίες, έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές στον σωστό διαχωρισμό και την ανακύκλωση των γυάλινων απορριμμάτων.

Παράλληλα, βιομηχανίες γυάλινων συσκευασιών από ολόκληρη την Ευρώπη ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους και στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής. Το φιλόδοξο project με τίτλο Furnace of the Future, ο πρώτος ευρείας κλίμακας υβριδικός ηλεκτρικός φούρνος στον κόσμο, αναμένεται να λειτουργήσει το 2022. Ο «φούρνος του μέλλοντος» θα έχει τη δυνατότητα να λιώνει όλα τα είδη του γυαλιού προς ανακύκλωση και να λειτουργεί κατά 80% με «πράσινη» ενέργεια, μειώνοντας δραματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50%. Τα πρώτα ανακοινώσιμα αποτελέσματα της λειτουργίας του θα είναι διαθέσιμα το 2023.



Για περισσότερες πληροφορίες και τα αναλυτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα news.friendsofglass.com.



Μπαχαρικά: γιατί να τα διατηρήσετε σε γυάλινες συσκευασίες

Τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τα βότανα είναι τα συστατικά που προσθέτουν χαρακτήρα και ιδιαίτερη γεύση στις συνταγές μας. Λίγη πάπρικα, ένα φύλλο δάφνης ή ένα κλωνάρι δενδρολίβανο θα δώσουν ξεχωριστή νοστιμιά σε παραδοσιακά ή μοντέρνα πιάτα, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να τα διατηρούμε σωστά, ώστε να μην χάνουν τις φυσικές ιδιότητες και το άρωμά τους. Για παράδειγμα, ένα ντουλάπι με υγρασία, η έκθεση στο φως ή στις υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά μία ακατάλληλη συσκευασία είναι κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα των μπαχαρικών

Η σωστή επιλογή στο ράφι

Όλα ξεκινούν από το ράφι του σουπερμάρκετ ή του αγαπημένου μας παντοπωλείου. Εάν ένα μπαχαρικό πωλείται ολόκληρο, , προτιμήστε να το αγοράσετε ολόκληρο. Θυμηθείτε πως όσο πιο τριμμένο ή λεπτοκομμένο είναι ένα μπαχαρικό, τόσο γρηγορότερα χάνει τα αιθέρια έλαια και άρα το ξεχωριστό του άρωμα. Καλό θα ήταν λοιπόν να αντικαθιστάτε τα τριμμένα μπαχαρικά κάθε χρόνο και τα ολόκληρα κάθε 2 ή 3 χρόνια. Επίσης, αποφύγετε να τα αγοράσετε σε μεγάλες ποσότητες, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσουν το άρωμά τους ή να χαλάσουν.

Γιατί να προτιμήσετε τα γυάλινα βάζα;

Ένα καλά σφραγισμένο γυάλινο βάζο σίγουρα δεν θα επιτρέψει στην υγρασία να εισχωρήσει στο εσωτερικό του. Τοποθετήστε τα σε στεγνό και δροσερό μέρος, μακριά από τον ήλιο και το τεχνητό φως. Όπως είναι λογικό, το ντουλάπι που βρίσκεται πάνω από τις εστίες της κουζίνας δε φαντάζει ιδανικό σημείο, αφού δέχεται θερμότητα και υδρατμούς όταν μαγειρεύουμε.

Η σωστή χρήση

Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί αλλά ακόμα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τα μπαχαρικά μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της «ζωής» τους. Παραδείγματος χάρη, εάν χρησιμοποιείτε κουταλάκι για να παίρνετε κάθε φορά την επιθυμητή ποσότητα μπαχαρικών από το γυάλινο βαζάκι, φροντίστε το κουταλάκι να είναι καθαρό και στεγνό. Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο κουταλάκι για διαφορετικά μπαχαρικά και μην προσθέτετε ένα καινούριο μπαχαρικό σε δοχείο που περιέχει υπολείμματα από κάποιο παλιό. Επιπλέον, αποφύγετε να ανοίγετε τα γυάλινα βαζάκια των μπαχαρικών πάνω από φαγητά που βράζουν, γιατί η υγρασία μπορεί να εισχωρήσει μέσα τους και να τα αλλοιώσει.

Συμβουλές ανά μπαχαρικό

Κάθε μπαχαρικό ή μυρωδικό αντιδρά διαφορετικά στα εξωτερικά ερεθίσματα (θερμότητα, φως, υγρασία) και απαιτεί διαφορετικές συνθήκες διατήρησης. Για παράδειγμα, τα κοκκινωπά και καφετί μπαχαρικά (πάπρικα, τσίλι, κανέλα, πιπέρι Καγιέν, κύμινο, κουρκουμάς) διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν ώστε να μην εξατμίζονται οι ουσίες που τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Κρατήστε τη ρίγανη, τον δυόσμο και το μαύρο πιπέρι σε γυάλινα βαζάκια μακριά από φως και την υγρασία. Ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο κόλιανδρος και ο βασιλικός είναι προτιμότερο να πλένονται, να ψιλοκόβονται και να μπαίνουν στεγνά στην κατάψυξη. Από την άλλη πλευρά, το θυμάρι, η δάφνη και το δενδρολίβανο διατηρούνται καλύτερα σε γυάλινα μπουκάλια ή βάζα με λάδι.

Καλό Πάσχα!


Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 16  έως και 20 Απριλίου.

Η ομάδα της Euroglass S.A. σας εύχεται Καλό Πάσχα!

Σπιτικό λιμοντσέλο σε γυάλινο μπουκάλι

“Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα”  ή μήπως το πιο αρωματικό σπιτικό λιμοντσέλο; Το διάσημο ιταλικό λικέρ, έχει την καταγωγή του από την περιοχή της Καμπανίας - Αμάλφι, Κάπρι, Σορέντο - που είναι γνωστή για τα αρωματικά λεμόνια της, ενώ είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές απεριτίφ για τους Ιταλούς μετά το Campari.
To λιμοντσέλο αποτελεί ένα εξαιρετικό χωνευτικό ποτό που σερβίρεται στο τέλος του γεύματος, αφήνοντας υπέροχη, δροσερή γεύση. Μη διστάσετε, ωστόσο,  να το προσθέσετε σε συνταγές για γλυκά ή να φτιάξετε μοναδικά καλοκαιρινά κοκτέιλ.
 
Τι θα χρειαστείτε:
 
10 λεμόνια (ακερωτα ή βιολογικά )

1 λίτρο αλκοόλ της αρεσκείας σας (βότκα, τσίπουρο, τζιν, λευκό ρούμι)

500 gr ζάχαρη

500 ml νερό

2 αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια


Εκτέλεση:
Πλένουμε τα λεμόνια και αφαιρούμε την εξωτερική κίτρινη φλούδα. Βάζουμε τη φλούδα σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο, προσθέτουμε το αλκοόλ και σφραγίζουμε καλά. Αφήνουμε από 3 έως 10 ημέρες.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά ακόμη και το αφήνουμε να κρυώσει. Σουρώνουμε το αλκοόλ σε ένα τουλπάνι και αφαιρούμε τις φλούδες. Προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το λιμοντσέλο μας σε 2 αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια και το αφήνουμε να ωριμάσει για 10 ημέρες.  Σερβίρουμε πάντα παγωμένο.

Tip: Όσες περισσότερες ημέρες μείνουν σφραγισμένα το αλκοόλ με τις λεμονόφλουδες (ιδανικά 10 ημέρες) μέσα στο γυάλινο βάζο , τόσο πιο γευστικό θα γίνει το σπιτικό λικέρ. Καλή επιτυχία!

Σελίδα 1 από 16       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα: