{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σελίδα 1 από 13       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα:
Ροζέ κρασί: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το απόλυτο οινικό trend

Με χρώμα που ποικίλλει από απαλό ροζ, σομόν μέχρι και βαθύ βυσσινί ή σχεδόν κόκκινο, τα ροζέ κρασιά συνοδεύουν γευστικά όλες τις κουζίνες του κόσμου. Σερβίρονται δροσερά, είναι ελαφριά και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως το απόλυτο κρασί των ζεστών ημερών όλου του χρόνου. Γιατί όμως ξεχωρίζουν; Από την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής μέχρι και τις ασυνήθιστες γυάλινες φιάλες, τα ροζέ κρασιά αφήνουν το δικό τους στίγμα στον οινικό χάρτη.

Πώς παρασκευάζονται;

Η διαδικασία οινοποίησης είναι παρόμοια με εκείνη του ερυθρού οίνου. Για να φτιαχτεί το ροζέ κρασί χρειάζονται ερυθρά σταφύλια. Οι φλούδες των σταφυλιών μπορεί να μείνουν από λίγες μέχρι και 24 ώρες σε επαφή με τον μούστο και αυτός ο χρόνος παραμονής, μαζί με την ποικιλία, είναι που καθορίζει την απόχρωση του ροζέ χρώματος στο κρασί. Η παραγωγή τους γίνεται με τρεις τρόπους: ανάμιξης, εκχύλισης ή με την μέθοδο Saignée.

Πότε θα τα απολαύσετε

Με γεύση γλυκιά και δροσερή, τα ροζέ είναι ευέλικτοι σύντροφοι. Ταιριάζουν σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις και καταναλώνονται όλο τον χρόνο. Μία γυάλινη φιάλη ροζέ συνοδεύει μοναδικά πιάτα λαδερά με σάλτσες από φρέσκια ντομάτα, αλλά και ζυμαρικά με θαλασσινά ή ψητά κρέατα. Σερβίρεται δροσερή και όχι παγωμένη, ενώ συνδυάζει γοητευτικά το ιδιαίτερο χρώμα με την αναζωογονητική φρεσκάδα.

Γιατί συσκευάζονται σε γυάλινες φιάλες;

Πέρα από την ξεχωριστή επίγευση, τους συνδυασμούς ποικιλιών και το φρουτώδες άρωμα, η εντυπωσιακή γυάλινη φιάλη κάνει το ροζέ κρασί να διαφέρει. Το σχήμα, η ποιότητα και οι μοναδικές ιδιότητές του γυαλιού αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα μοναδικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ροζέ. Η γυάλινη φιάλη προσφέρει φυσική προστασία ενώ ενισχύει την εμφάνιση και τη γεύση του κρασιού. Και αυτό γιατί το γυαλί είναι αδρανές και άοσμο, δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και διατηρεί αναλλοίωτη την πραγματική γεύση όχι μόνο του κρασιού, αλλά και κάθε ετικέτας τροφίμων και ποτών.

Πηγές: winefolly.com, winemakermag.com, realsimple.com

Πως θα παραγγείλετε κρασί σαν ειδικοί

Τα wine bars έχουν γίνει τα νέα στέκια κάθε πόλης. Εκφραστές αυτής της τάσης είναι εστιατόρια και μπαρ που προσφέρουν οινικές εμπειρίες για να ανακαλύψει κανείς νέες γεύσεις ή να γνωρίσει καλύτερα τις ήδη αγαπημένες του. Από τις πιο κλασσικές μέχρι τις πιο ασυνήθιστες επιλογές, υπάρχουν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν την επόμενη φορά να παραγγείλετε το κρασί σας με αυτοπεποίθηση και να το απολαύσετε σαν ειδικοί.


Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε το κρασί προτού το παραγγείλετε. Αν το κρασί που σας ενδιαφέρει είναι διαθέσιμο σε ποτήρι και δεν είστε σίγουροι για την επιλογή, τότε θα ήταν καλύτερο να το δοκιμάσετε πρώτα. Ειδικά εάν θέλετε να παραγγείλετε το αντίστοιχο κρασί σε μπουκάλι. Φυσικά, δεν γίνεται να δοκιμάσετε όλο τον κατάλογο, αλλά το να ζητήσετε ευγενικά ένα ή δύο ποτήρια για να αποφασίσετε ποιο κρασί σας αρέσει περισσότερο είναι απόλυτα αποδε

Κάντε τη διαφορά


Εσείς και η παρέα σας παραγγέλνετε το ίδιο ποτήρι κρασί. Αυτό συνήθως είναι το πρώτο κρασί στη λίστα ή ένα από τα συνηθισμένα. Όταν το κάνετε αυτό, χάνετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο που ίσως να σας αρέσει περισσότερο. Η μεγάλη οινική ποικιλία, που προσφέρεται και σε ποτήρι, είναι η τέλεια ευκαιρία για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Παρόλα αυτά, εάν όντως αποφασίσετε να πάρετε όλοι το ίδιο κρασί, εξοικονομήστε χρήματα επιλέγοντας τη φιάλη. Ακόμη και είστε μόνο με έναν φίλο, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε περισσότερο το κρασί σας είναι να προτιμήσετε τη γυάλινη φιάλη. Γιατί, μάλλον, δεν θα πιείτε μόνο ένα!

Τέλειος συνδυασμός

Όλα τα εστιατόρια και τα wine bars προσφέρουν φαγητό, παρόλο που στη δεύτερη περίπτωση οι επιλογές είναι συνήθως περιορισμένες. Έτσι, εάν το εστιατόριο ή το wine bar που επισκεφθήκατε προτείνει συνδυασμούς κρασιού και φαγητού, τότε δεν έχετε παρά να τους δοκιμάσετε. Ο καλύτερος παρτενέρ της φιάλης κρασιού είναι αναμφισβήτητα το κατάλληλο φαγητό. Ο ιδανικός συνδυασμός ισούται με μία πραγματική γευστική εμπειρία. Εάν πάλι δεν υπάρχουν προτεινόμενοι συνδυασμοί, τότε θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε πρώτα το φαγητό από το μενού και έπειτα να το συνδυάσετε με το κρασί από τον κατάλογο.

Καλύτερος σύμμαχος


Ναι, μερικές φορές οι σερβιτόροι μπορεί να φαίνονται λίγο απόμακροι και απρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι έτσι. Τις περισσότερες φορές έχουν αρκετές γνώσεις και θα τις μοιραστούν μαζί σας, εάν τους ρωτήσετε. Κατά τη διάρκεια της παραγγελίας θα πρέπει να τους βλέπετε ως συμμάχους, καθώς μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη σωστή επιλογή. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναφέρετε το εύρος τιμής που θέλετε να έχει το κρασί σας καθώς και τις προτιμήσεις σας και να τους ρωτήσετε ποια κρασιά προτείνουν.

Μη συμβιβάζεστε 

Κι αν φτάσατε στη δοκιμή του κρασιού και δεν το απολαμβάνετε, πείτε το. Ειδικά εάν σας το έχει προτείνει ο σερβιτόρος. Ακριβώς επειδή αρέσει στον ίδιο, δε σημαίνει ότι πρέπει να αρέσει και σε εσάς. Βρίσκεστε στο μπαρ ή στο εστιατόριο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φαγητό ή το κρασί με την παρέα σας. Εάν το κρασί που μόλις γευτήκατε δεν ταιριάζει με τις προτιμήσεις σας, μην συμβιβαστείτε. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να ζητήσετε να σας το αλλάξουν ή να παραγγείλετε μία αγαπημένη σας ποικιλία χωρίς δισταγμό. Την επόμενη φορά που θα παραγγείλτε το κρασί σας, θυμηθείτε πως το κλειδί για μία απολαυστική οινική εμπειρία είναι η αυτοπεποίθηση!

Πηγή: Vinepair.com, thedailymeal.com


Καλό Πάσχα!

Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 26 Απριλίου έως και 1 Μαΐου.

Η ομάδα της Euroglass S.A. σας εύχεται Καλό Πάσχα!

Συνταγή: σπιτικό ταχίνι σε γυάλινα βάζα

Ποιος είπε ότι το ταχίνι είναι ιδανικό μόνο κατά την περίοδο της νηστείας; Σίγουρα, κάνει τη νηστεία νόστιμη, αλλά η σημαντική θρεπτική του αξία είναι ένας από τους λόγους για να το εντάξουμε στη διατροφή μας όλο τον χρόνο. Και υπάρχει πιο υγιεινός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό από το να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ταχίνι σε γυάλινα βάζα;

Είναι πηγή άμεσης ενέργειας για τον οργανισμό, ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Αυτός ο παχύρευστος πολτός είναι χρυσός για την υγεία και παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα.

Τι θα χρειαστούμε:

2 φλιτζάνια τσαγιού σουσάμι

2-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε

Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με τα μεταλλικά καπάκια τους

Εκτέλεση:

Σε μέτρια φωτιά και ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους του σουσαμιού, χρησιμοποιώντας μία ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Προσέχουμε τη θερμοκρασία καθώς οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα. Σε 5-10 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμοι. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τους σπόρους στον φούρνο, εφόσον τον έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε τους σπόρους, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές. Και στις δύο περιπτώσεις θέλουμε το σουσάμι μας να έχει ένα χρυσαφί χρώμα.

Όταν το πετύχουμε αυτό, μεταφέρουμε τους σπόρους σε ένα μπολ ή δίσκο και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά τους αλέθουμε στο μπλέντερ για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν μία τριμμένη μάζα. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Εάν το θέλουμε πιο ρευστό, προσθέτουμε κι άλλες κουταλιές λάδι και το ξαναχτυπάμε. Μεταφέρουμε το ταχίνι στο αποστειρωμένο γυάλινο βάζο μας και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Σε λίγα μόνο λεπτά το σπιτικό ταχίνι μας είναι έτοιμο! Συνδυάζεται εξαιρετικά με μέλι και συνοδεύει ως dressing τις σαλάτες μας και ως βασικό συστατικό τις μπάρες δημητριακών, τα φαλάφελ, τις σος και τη σαλάτα χούμους. Μπορούμε ακόμη να το χρησιμοποιήσουμε σαν βασικό υλικό σε γλυκίσματα, όπως κέικ ή μπισκότα. Στο γυάλινο βάζο το απολαμβάνουμε για αρκετούς μήνες, χωρίς να ανησυχούμε μήπως αλλοιωθεί η γεύση του. Κι αν μετά από κάποιο διάστημα το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια, απλά το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και θα έχει την ίδια γεύση όπως την πρώτη μέρα που το φτιάξαμε.

Πηγές: yumsome.com, makelife.gr, onourheals.com

Φτιάξτε τέλεια γλυκά του κουταλιού και συντηρήστε τα σωστά σε γυάλινα βάζα

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ένα από τα πιο γευστικά κομμάτια της κληρονομιάς μας. Λαμπερά, αρωματικά και νόστιμα, κρατούν σταθερά τη θέση τους δίπλα στον καφέ και το εθιμικό κέρασμα του καλωσορίσματος. Από τα πιο κλασσικά μέχρι τα πιο περίεργα, τα γλυκά του κουταλιού διατηρούν παραδοσιακά τον παλμό της φύσης κάθε εποχή. Πως όμως θα πετύχει η συνταγή και θα τα συντηρήσουμε σωστά σε γυάλινα βάζα;

Το περιεχόμενο
Φρούτα, λαχανικά ή αρωματικά λουλούδια; Ό,τι κι αν επιλέξετε να φυλάξετε μέσα στο γυάλινο βάζο για το επόμενο τρατάρισμα, πρέπει να είναι εποχής. Γι’ αυτό, επιλέγουμε πάντα φρέσκα φρούτα που είναι γερά και δεν έχουν χτυπήματα. Ωστόσο, προσέχουμε να μην έχουν υπερωριμάσει για να μην λιώσουν στο βράσιμο και φυσικά τα πλένουμε καλά προτού ξεκινήσουμε την παρασκευή του γλυκού.

Το βράσιμο
για το δέσιμο του γλυκού μπορεί να μοιάζει με εκείνο της μαρμελάδας, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Στην περίπτωση των γλυκών του κουταλιού χρησιμοποιούμε μεν ξύλινη κουτάλα για το ξάφρισμα όσο χρειάζεται, αλλά τα βράζουμε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα με ξεσκέπαστο το σκεύος και σε δυνατή φωτιά. Και αυτό γιατί έτσι διατηρούν το ζωηρό χρώμα και την υπέροχη γεύση τους.

Το δέσιμο
είναι η πιο ιδιαίτερη διαδικασία της παρασκευής του γλυκού, γι’ αυτό απαιτεί και τον περισσότερο χρόνο. Αν τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι σωστά δεμένα, χαλάνε εύκολα. Τα μυστικά για τη διατήρηση του γλυκού για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το δέσιμο του σιροπιού αλλά και η σωστή αποθήκευσή του σε γυάλινα βάζα. Στο απαιτητικό στάδιο του δεσίματος δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει κανείς σαφείς οδηγίες, καθώς το τέλειο σιρόπι επιτυγχάνεται με την εμπειρία. Το σίγουρο είναι ότι οι αναλογίες ζάχαρης και φρούτων πρέπει να παραμένουν ίδιες και να μην αλλάζουν. Σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης, θα πρέπει να το κάνουμε σταδιακά και να δούμε μέχρι ποιο σημείο αντέχει.

Το τεστ
Για να σιγουρευτούμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει μπορούμε να κάνουμε το τεστ με το κουτάλι. Παίρνουμε λίγο από το γλυκό μας με το κουτάλι και αφήνουμε να στάξουν μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ. Εάν δεν απλώσουν και παραμείνουν συμπαγείς, τότε είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που το γλυκό μας έχει ζαχαρώσει, το ξαναδειάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει άλλες 2-3 βράσεις. Στο τέλος προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Το λεμόνι βοηθάει το γλυκό να μην ζαχαρώσει. 2-3 κουταλιές της σούπας λεμόνι για 1 κιλό περίπου φρούτο είναι ιδανικές.

Η αποθήκευση
είναι το τελευταίο και πολύ σημαντικό βήμα της διαδικασίας. Για να διατηρήσουμε τα γλυκά μας για αρκετό καιρό, τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι και τα σφραγίζουμε καλά. Προτού όμως αποθηκεύσουμε το γλυκό μας στα βάζα, βεβαιωνόμαστε ότι είναι αποστειρωμένα σωστά και έτοιμα για χρήση. Το γυαλί δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και θα διατηρήσει αναλλοίωτη τη γεύση του γλυκού μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγές: olivemagazine.gr, icookgreek.com, eden-trade.com, culinarybackstreets.com

Συνεχίζει να αυξάνεται η ζήτηση γυάλινης συσκευασίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την ανακύκλωση γυαλιού, πάνω από 12 εκατομμύρια τόνοι γυάλινων συσκευασιών συλλέγονται και ανακυκλώνονται στην Ευρώπη. Με μέσο ποσοστό ανακύκλωσης 74%, το γυαλί παραμένει πρώτο στην διατήρηση της ποιότητας κάθε είδους τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Οι στόχοι

Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί. Με την κυκλική οικονομία σε πρώτο πλάνο, τα μέλη της Ε.Ε. στοχεύουν στη μείωση των αστικών αποβλήτων και στην αύξηση της ανακύκλωσης της γυάλινης συσκευασίας. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας ξεχωριστής συλλογής της γυάλινης συσκευασίας. Στα επόμενα χρόνια, οι καταναλωτές, οι δήμοι, οι παραγωγοί και τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης τους θα συμμετάσχουν από κοινού σε μία προσπάθεια συλλογής, διαλογής και διαχείρισης του γυαλιού. Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί η βελτίωση της παρούσας κατάστασης, η οποία διακατέχεται από αρκετά προβλήματα.

«Ως βιομηχανία δεσμευόμαστε στην πραγματική ανακύκλωση όλων των συλλεγμένων γυάλινων συσκευασιών επαρκούς ποιότητας από το σύστημα κλειστού βρόχου. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό της τάξεως του 90% από τις συλλεγμένες γυάλινες συσκευασίες χρησιμοποιείται για να ξαναδημιουργηθούν νέες. Το γεγονός αυτό προσφέρει στις εταιρείες αλλά και στους καταναλωτές νέες γυάλινες συσκευασίες, από ανακυκλωμένο γυαλί, που διατηρούν στο έπακρο την ποιότητα των τροφίμων. Σήμερα, το ανακυκλωμένο γυαλί είναι η σημαντικότερη πρώτη ύλη μας, η οποία δεν προσφέρει μόνο πολλά περιβαλλοντικά οφέλη αλλά παράλληλα βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας», σχολίασε η Adeline Farrelly, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Γυάλινης Συσκευασίας.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κοινότητας «Friends of Glass», αποδεικνύεται ότι χώρες όπως η Αυστρία και η Σουηδία έχουν ξεπεράσει το 90% στη συλλογή και ανακύκλωση γυαλιού. Φυσικά, σε αυτό βοήθησε η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων απόθεσης γυάλινων συσκευασιών και η επένδυση στην ενημέρωση των καταναλωτών. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. θα πρέπει να βρεθούν προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε τοπική κοινότητα. Ωστόσο, ο διαχωρισμός του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι δημόσιες αρχές. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας καταναλωτών, τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της συσκευασίας επηρεάζουν σημαντικά τους νέους ηλικιακά καταναλωτές (millennials) στην τελική επιλογή του προϊόντος. Ενώ παράλληλα αποδείχθηκε πως η ιδέα επιστροφής του γυαλιού, μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν υπάρχουν εγκατεστημένα ειδικά συστήματα απόθεσης των γυάλινων συσκευασιών.

«Οι καταναλωτές έχουν μία ισχυρή σχέση με το γυαλί, καθώς δεν το βλέπουν απλώς σαν μια συσκευασία. Πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, η βιομηχανία αποφάσισε να επενδύσει στην επικοινωνία με τους καταναλωτές. Στόχος ήταν η ενίσχυση της ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης του γυαλιού αλλά και των υπόλοιπων χρήσιμων στοιχείων που το απαρτίζουν. Θέλουμε να γεφυρώσουμε το κενό που εντοπίζεται στη διαδικασία της συλλογής των γυάλινων συσκευασιών, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Απαιτούνται προσπάθειες από όλη την αλυσίδα αξίας», συνέχισε η Adeline Farrelly.

Πηγή: FEVE, Βρυξέλλες 18 Φεβρουαρίου 2019

Επιλέγεις καθαρό νερό; Επιλέγεις γυαλί!

Όλοι γνωρίζουν ότι το καθαρό νερό είναι πολύτιμο για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως τα οφέλη του πολλαπλασιάζονται όταν συσκευάζεται σε γυάλινη φιάλη.

Τι καλύτερο από το να πίνεις καθαρό νερό;

Το νερό είναι τόσο σημαντικό για τον άνθρωπο, όσο είναι και η τροφή του. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά του νερού στο σώμα μας κυμαίνονται από 55% έως και 78%, ενώ οι γιατροί ανά τον κόσμο συνιστούν να πίνουμε περίπου 1 με 1,5 λίτρο νερό ημερησίως. Η επαρκής κατανάλωση νερού αποτοξινώνει το σώμα μας και ενισχύει τον μεταβολισμό, βοηθώντας την αποτελεσματική καύση θερμίδων. Αλλά τα πλεονεκτήματα για την υγεία μας δεν σταματούν εδώ. Το νερό αποτρέπει τους πονοκέφαλους και τη λιποθυμία που προκαλούνται από την αφυδάτωση, ενώ παράλληλα φροντίζει για τη διατήρηση της καλής υγείας των νεφρών.

Χωρίς χημικές ουσίες

Απαραίτητο στοιχείο ζωής και θησαυρός για τον ανθρώπινο οργανισμό, η γυάλινη φιάλη είναι η καλύτερη επιλογή για καθαρό νερό χωρίς παθογόνους μικροοργανισμούς και μικρόβια. Κι αυτό γιατί η συσκευασία παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση και στην ποιότητα του νερού. Το γυαλί είναι αδρανές, κάτι που σημαίνει πως δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και αφήνει αναλλοίωτη τη γεύση του, όσος χρόνος κι αν περάσει. Το εμφιαλωμένο νερό που φτάνει στο τραπέζι μας είναι καθαρό και χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες. Και όταν αυτό τελειώσει, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τις άδειες γυάλινες φιάλες μας, ξαναγεμίζοντάς τες με φιλτραρισμένο νερό βρύσης.

Μόνο φυσικό νερό, αυτό!

Από το σπίτι μέχρι το γραφείο, το νερό σε γυάλινη φιάλη μας χαρίζει ατόφια την ευεργετική δράση του. Πλένεται εύκολα, είναι 100% φυσική και όσες φορές κι αν την επαναχρησιμοποιήσουμε μας προσφέρει την καθαρή γεύση του φιλτραρισμένου νερού αναλλοίωτη. Με το γυαλί δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για βλαβερές ουσίες, όπως είναι το BPA. Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη συσκευασία, το γυαλί κάνει καλό στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον. Σκεφτείτε τη διαφορά την επόμενη φορά που θα απολαύσετε τη δροσιά του καθαρού νερού σε γυάλινη φιάλη!

Πηγή: hydrationanywhere.com, friendsofglass.com, authoritynutrition.com

Η ιστορία της γυάλινης φιάλης κρασιού

Κομψό στόμιο, λεπτός λαιμός, επιδέξιοι ώμοι και καλαίσθητο σώμα, η γυάλινη φιάλη κρασιού είναι πράγματι ένα κομψοτέχνημα. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι όπως τη γνωρίζουμε. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και τεχνολογικά επιτεύγματα για να φτάσουμε στην τυποποιημένη εμφιάλωση που συναντάμε σήμερα στα ράφια των καταστημάτων.

Μια φορά κι ένα γυαλί…

Παρόλο που το μαύρο φυσικό γυαλί (οψιδιανός) υπήρχε από την Εποχή του Λίθου, χρησιμοποιούταν κατά κύρια βάση για τη δημιουργία εργαλείων και όπλων. Το πρώτο τεχνητό γυαλί, σύμφωνα με επίσημα αρχαιολογικά στοιχεία, δημιουργήθηκε το 3.000 π.Χ. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γυάλινης φιάλης κρασιού έπαιξαν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι έγιναν γνωστοί για την υαλουργία τους, καθώς τον 1ο αιώνα μ.Χ ανέπτυξαν την τεχνική χρήσης του σωλήνα φυσητού γυαλιού. Όμως, το γυαλί παρέμενε αρκετά ευαίσθητο για να αποθηκεύσει ή να μεταφέρει κρασί. Η λύση βρέθηκε στο φυσητό γυάλινο μπουκάλι, το οποίο χρησιμοποιούταν για το σερβίρισμα κρασιού, ενώ τα μεγάλα βαρέλια και οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευσή του. Όταν επρόκειτο για μεταφορά, κάποιες από τις στρόγγυλες γυάλινες φιάλες τυλίγονταν με άχυρο, ώστε να προστατευτεί το γυαλί και να μπορούν να στέκονται όρθιες.

Όταν εφευρέθηκε ο βιομηχανικός φούρνος με καύση άνθρακα, τον 17ο αιώνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρείχαν τη δυνατότητα δημιουργίας παχύτερου και σκουρόχρωμου γυαλιού. Με την προσθήκη και του φελλού για κλείσιμο, οι γυάλινες φιάλες ήταν πλέον ασφαλείς για τη μεταφορά του κρασιού. Ωστόσο, ακόμη και τότε οι γυάλινες φιάλες δεν έφεραν τυποποιημένα σχήματα, μεγέθη και ετικέτες, παρά μόνο τη σφραγίδα του οινοποιού. Μετά τη δεκαετία του 1730 ήρθε η αναγνώριση των οινοποιών, των ποικιλιών και της ωρίμανσης του κρασιού. Το μόνο που παγιώθηκε -και δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα- ήταν η διαδικασία αποθήκευσης του κρασιού και η προτίμηση για τις ψηλές και λιγνές γυάλινες φιάλες από τις στρόγγυλες.

Χωρίς να έχει καθιερωθεί κάποιο πρότυπο για τα μεγέθη των φιαλών κρασιού, στην Αγγλία ήταν παράνομο μέχρι το 1860 να πωλείται κρασί σε γυαλί. Αντ’ αυτού, μετρούσαν την ποσότητα κρασιού από το βαρέλι και γέμιζαν τις άδειες γυάλινες φιάλες που έφερναν οι καταναλωτές. Η παραπάνω διαδικασία συνεχίστηκε, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να εφαρμόζει πρότυπα για τα μεγέθη των γυάλινων φιαλών τη δεκαετία του 1970. Τα μεγέθη τους κυμαίνονταν από 700ml έως 800ml.

Οι σημερινές γυάλινες φιάλες κρασιού παίρνουν σχήμα βάσει επιστημονικών και λογικών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι φιάλες Bordeaux έχουν κοντό λαιμό και ψηλούς ώμους για να παγιδεύουν τα ιζήματα κατά τη διάρκεια της εκχύλισης και να επιτρέπουν τη μακροχρόνια αποθήκευση. Οι φιάλες σαμπάνιας είναι παχύτερες και διαμορφωμένες έτσι ώστε να δέχονται μεγαλύτερη πίεση και να χωρούν σε ειδικά ράφια, κατά τη διάρκεια των χρονοβόρων παραγωγικών διαδικασιών.

Για να προωθηθούν στους καταναλωτές όλα τα κρασιά που αναγράφουν διαφορετικές γλώσσες στην Ευρώπη, τα παραδοσιακά σχήματα και χρώματα των γυάλινων φιαλών έγιναν παγκοσμίως γνωστά ορόσημα ορισμένων ποικιλιών και χωρών. Οι πράσινες, ψηλές και λεπτές γυάλινες φιάλες περιέχουν την ποικιλία German Riesling. Οι ποικιλίες Port από την Πορτογαλία εμφιαλώνονται σε σκούρα μπουκάλια με λευκά γράμματα και χοντρό λαιμό. Για τις ποικιλίες Chianti από την Τοσκάνη, διατηρήθηκαν οι στρόγγυλες γυάλινες φιάλες που τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένα καλάθια, ενώ ο διάσημος κόκορας στον λαιμό της φιάλης είναι πλέον ένα παγκοσμίως μεταφρασμένο σήμα προέλευσης.

Πηγές: vinepair.com, mbsnapa.com, restaurantbusinessonline.com

3 στους 4 Ευρωπαίους επιλέγουν γυαλί για προϊόντα υγείας και ομορφιάς

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας, όταν πρόκειται για αρώματα και προϊόντα υγείας και ομορφιάς, 3 στους 4 Ευρωπαίους προτιμούν τη γυάλινη συσκευασία από οποιαδήποτε άλλη.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ομάδας «Friends of Glass», συμμετείχαν 2.030 Ευρωπαίοι millennials. Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν ότι το 91% των συμμετεχόντων έχει συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο των καταναλωτών στο περιβάλλον τους τελευταίους 12 μήνες. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το γυαλί θεωρείται ξεκάθαρα η καλύτερη επιλογή συσκευασίας για τα αρώματα και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς, με πάνω από 3 στους 4 καταναλωτές να το προτιμούν συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες συσκευασίες.

Τα παραπάνω ευρήματα συμφωνούν με όλες τις φυσικές ιδιότητες του γυαλιού που το καθιστούν αβλαβές για τον άνθρωπο και φιλικό προς το περιβάλλον. Ως απόλυτα αδρανές και ασηπτικό, το γυαλί δεν έχει καμία χημική επίστρωση και δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο, διατηρώντας το άρωμα και την ποιότητα των προϊόντων αναλλοίωτη.

Η έρευνα διεξήχθη από την InSites το 2018 σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία) και παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντίληψη των καταναλωτών για τα γυάλινα φιαλίδια των αρωμάτων και των προϊόντων υγείας και ομορφιάς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών θεωρεί ότι το γυαλί είναι η ασφαλέστερη συσκευασία και η καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση του αρώματος και της ποιότητας των προϊόντων ομορφιάς. Παράλληλα, οι καταναλωτές θεωρούν ότι ο κομψός και μοντέρνος σχεδιασμός της γυάλινης συσκευασίας προσδίδει την καλύτερη δυνατή αίσθηση πολυτέλειας στα προϊόντα. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τα αρώματα βρίσκονται πρώτα στη λίστα με τα προϊόντα που είναι πιθανότερο να αγοράσουν σε γυάλινη συσκευασία. Ακόμη, 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι θέλει να δει περισσότερα αρώματα και προϊόντα περιποίησης συσκευασμένα σε γυαλί.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες ηλικίας 18-34 ετών που αναφέρουν ότι έχουν συνειδητοποιήσει την επιρροή τους στο περιβάλλον ως καταναλωτές φτάνουν το 91%. Σχετικά με το περιβάλλον, το γυαλί θεωρείται από το 69% των ερωτηθέντων ότι είναι ένα υλικό πιο φιλικό προς τις θάλασσες και τους ωκεανούς, πιο ανακυκλώσιμο και πιο πιθανό να ανακυκλωθεί. Γεγονός που το φέρνει πρώτο στην κατάταξη, συγκριτικά με το πλαστικό και το μέταλλο. Όσον αφορά τα αρώματα και τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς, πάνω από 7 στους 10 καταναλωτές γνωρίζουν ότι οι γυάλινες συσκευασίες που τα περιέχουν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί με εκείνες των νοικοκυριών.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η παραπάνω έρευνα αποδεικνύεται πως οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το γυαλί είναι η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, για να αυξηθούν οι πωλήσεις προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία χρειάζονται περισσότερα brands που να τα διαθέτουν στην αγορά, όπως επίσης και πληροφορίες για τις πραγματικές επιλογές των καταναλωτών και την αντίληψή τους για τη διαφορά τιμής των προϊόντων.

Πηγή: FEVE, Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 2018

Καλά Χριστούγεννα!

Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 24 Δεκεμβρίου έως και 1 Ιανουαρίου.
Η ομάδα της Euroglass εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά!

Υ.Γ. Το cheesecake με βάση το μελομακάρονο σε γυάλινα βαζάκια είναι η πιο νόστιμη ιδέα για το γιορτινό τραπέζι. Ας μπούμε κατευθείαν στο… γλυκό! Φτιάξτε το δικό σας>>

Σελίδα 1 από 13       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα: