{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σελίδα 1 από 14       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα:
Ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ: Τι λένε για το κρασί σας;

Οι ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ στη γυάλινη φιάλη αντιπροσωπεύουν την κορυφαία ποιότητα κρασιού που προκύπτει από τον συνδυασμό του τόπου, στον οποίο καλλιεργούνται τα αμπέλια, αλλά και των ανθρώπων που τα συντηρούν.

ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)

Οι περιοχές όπου παράγονται οι οίνοι ΟΠΑΠ (Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας) είναι ουσιαστικά οι αμπελουργικές και οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτές τις περιοχές έχουν καθοριστεί οι αμπελουργικές ζώνες βάσει των κοινοτήτων, καθώς επίσης και κάποιοι περιορισμοί σχετικά με το υψόμετρο ή τα φυσικά και τεχνητά όριά τους. Με εξαίρεση δύο περιοχών, οι οινικές ποικιλίες που παράγονται καθορίζονται σύμφωνα με τις εγχώριες ποικιλίες σταφυλιών. Ειδικά οι οίνοι ΟΠΑΠ, οι οποίοι φέρουν μία χαρακτηριστική κόκκινη ταινία στον λαιμό της γυάλινης φιάλης, πρέπει να παράγονται από οινοποιεία που βρίσκονται στην αμπελουργική τους ζώνη. Με άλλα λόγια, δεν είναι μόνο τα σταφύλια που πρέπει να βρίσκονται εντός της καθορισμένης αμπελουργικής ζώνης αλλά και τα οινοποιεία που παράγουν τους οίνους ΟΠΑΠ.

Οι οίνοι που ανήκουν στην κατηγορία ΕΟΠ (Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης) ανήκουν στους οίνους ΠΟΠ της Ελλάδας και παράγονται επίσης σε ιστορικά και γεωγραφικά καθορισμένες αμπελουργικές περιοχές. Όπως και οι ΟΠΑΠ, έτσι και οι οίνοι ΕΟΠ, πρέπει να καλλιεργούνται και να παράγονται στις ίδιες ζώνες. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, οι οίνοι ΕΟΠ φέρουν μία χαρακτηριστική μπλε ταινία στον λαιμό της γυάλινης φιάλης και πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ως προς την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. O χαρακτηρισμός ΟΠΑΠ αφορά ξηρούς και γλυκούς οίνους, ενώ ο χαρακτηρισμός ΟΠΕ αφορά αποκλειστικά γλυκούς οίνους.

Συνολικά, οι οίνοι ΠΟΠ υποχρεούνται να αναφέρουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην ετικέτα τους. Αυτές είναι ο χρόνος παλαίωσης (οξείδωση σε δρύινα βαρέλια και ζύμωση στη γυάλινη φιάλη) καθώς επίσης και λεπτομέρειες για την αμπελουργική ζώνη στην οποία παράγονται.

Οι οίνοι ΠΟΠ της Ελλάδας είναι: ΠΟΠ Αγχίαλος, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Αρχάνες, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Δαφνές, ΠΟΠ Ζίτσα, ΠΟΠ Λήμνος, ΠΟΠ Μαντίνεια, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλλονιάς, ΠΟΠ Μαυροδάφνη Πατρών, ΠΟΠ Μεσενικόλα, ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia, ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλλονιάς, ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου, ΠΟΠ Μοσχάτος Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρίου Πατρών, ΠΟΠ Μοσχάτος Ρόδου, ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Νεμέα, ΠΟΠ Πάρος, ΠΟΠ Πάτρα, ΠΟΠ Πεζά, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, ΠΟΠ Ραψάνη, ΠΟΠ Ρόδος, ΠΟΠ Ρομπόλα, ΠΟΠ Σάμος, ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΟΠ Σητεία.

ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)

Στην κατηγορία των οίνων ΠΓΕ περιλαμβάνονται οι «Τοπικοί Οίνοι» και οι «Οίνοι Ονομασίας κατά Παράδοση». Τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει καθοριστεί ότι τα επιτραπέζια κρασιά, που γίνονται ολοένα και περισσότερο δημοφιλή, ανήκουν στην κατηγορία των τοπικών οίνων. Η εισαγωγή της ένδειξης ΠΓΕ στην Ελλάδα είχε ως στόχο την ενίσχυση και τη διάδοση της ποιότητας και της αυθεντικότητας ορισμένων γεωγραφικών περιοχών. Κατά αυτό τον τρόπο, η ένδειξη ΠΓΕ χαρακτηρίζει τους οίνους, των οποίων η ποιότητα, η φήμη ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό προέρχεται από μία συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Η βασικότερη από αυτές είναι ότι τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής των οίνων ΠΓΕ πρέπει να πραγματοποιείται σε μία καθορισμένη γεωγραφική περιοχή. Ανάλογα με το γεωγραφικό εύρος της περιοχής, οι οίνοι ΠΓΕ χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

ΠΓΕ Περιφερειών (ΠΓΕ Αιγαίο, ΠΓΕ Ήπειρος, ΠΓΕ Θεσσαλία, ΠΓΕ Θράκη, ΠΓΕ Κρήτη, ΠΓΕ Μακεδονία, ΠΓΕ Πελοπόννησος και ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα)

ΠΓΕ Νομών (37 οίνοι)

ΠΓΕ Περιοχών (58 οίνοι)

Πηγές: greekwineinsider.com, winesofgreece.org, thegreekwineexperience.com, uncommoneurope.eu, newwinesofgreece.com

4+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την μπύρα

Η εποχή που το μπουκάλι μπύρας έχει μόνιμη θέση στο ψυγείο είναι εδώ. Στο σπίτι, στην παραλία ή έξω με παρέα; Δεν έχει σημασία, γιατί η παγωμένη μπύρα είναι η πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού και έφτασε η στιγμή να μάθετε όλα αυτά που ίσως δεν γνωρίζατε για την αγαπημένη σας.

Οι κατηγορίες

Ale ή Lager; Το αιώνιο δίλημμα. Οι δύο μεγαλύτερες κατηγορίες μπύρας δεν σχετίζονται, όπως πιστεύουν πολλοί, με το χρώμα, το σώμα και το αλκοόλ. Η διαφορά τους εντοπίζεται κυρίως στη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης. Οι μπύρες ale παρασκευάζονται με μαγιά σε θερμοκρασία κελαριού και έχουν μία χαρακτηριστική έντονη γεύση. Από την άλλη πλευρά, οι μπύρες lager αποθηκεύονται για αρκετούς μήνες σε θερμοκρασίες λίγο πιο υψηλές από το όριο του παγωμένου.

Με πλούσιο σώμα και νότες από φρούτα ή μπαχαρικά, οι ale αφήνουν μία ευχάριστη επίγευση λυκίσκου. Συνήθως είναι σκουρόχρωμες αλλά όχι πάντα. Μπορεί κανείς να βρει μπύρες ale σε διάφορες γεύσεις, βαθμούς αλκοόλ και χρώματα. Οι μπύρες lager είναι πιο δημοφιλείς στον κόσμο, καθώς είναι δροσιστικές, φρέσκες και με απαλή επίγευση. Μια μπύρα lager μπορεί να είναι γλυκιά, πικρή, ξανθιά ή μαύρη.

Το χρώμα

Έχουν όντως οι σκουρόχρωμες μπύρες μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σχέση με τις άλλες; Όχι! Αυτός είναι ένας μύθος. Το χρώμα της μπύρας είναι αποτέλεσμα των βασικών συστατικών παραγωγής της. Αυτά είναι το νερό σε ποσοστό 95%, ο λυκίσκος, η μαγιά και η βύνη που προσφέρει τα απαραίτητα σάκχαρα για την παραγωγή αλκοόλ και ταυτόχρονα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση και το χρώμα της μπύρας.

Ο αφρός

Με αφρό ή χωρίς; Οι περισσότεροι αποφεύγουν την αφρώδη μπύρα, θεωρώντας ότι χάνουν σε ποσότητα. Ωστόσο, ο αφρός είναι σύμμαχος στη συνολική εμπειρία καθώς επηρεάζει κατά πολύ τη γεύση της. Γνωρίζατε ότι η ίδια μπύρα έχει διαφορετική γεύση όταν έχει αφρό και όταν δεν έχει αφρό; Αυτό συμβαίνει γιατί ο αφρός ερεθίζει τον ουρανίσκο μας, προσφέροντας μία πιο ολοκληρωμένη αίσθηση της γεύσης, ενώ παράλληλα προστατεύει τη μπύρα από την επαφή της με το οξυγόνο και συνεπώς αποτρέπει την οξείδωση και την αλλοίωση της γεύσης της.

Το ποτήρι

Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Όταν σερβίρεις τη μπύρα σου σε παγωμένο ποτήρι, αφρίζει αμέσως και καταστρέφονται τα αρώματα και το ανθρακικό προτού μπορέσεις να τα απολαύσεις. Αυτό που μένει στο ποτήρι είναι μία αδιάφορη μπύρα και λίγες δροσερές γουλιές. Εάν θέλεις να απολαύσεις τη μπύρα σου σε ένα κρύο ποτήρι, βύθισε το μπουκάλι σε μία παγοθήκη σερβιρίσματος με νερό, αλάτι και πάγο. Γέμισε το ποτήρι με παγάκια και όταν περάσουν πέντε λεπτά άδειασε το νερό και γέμισέ το με την έξτρα δροσερή σου μπύρα από το μπουκάλι.

Το μυστικό

Για την απόλυτη γευστική «εμπειρία» κρύβεται στο μπουκάλι. Σύμφωνα με έρευνες, όταν πρόκειται για τη γεύση, οι λάτρεις της craft μπύρας ψηφίζουν το γυάλινο μπουκάλι. Το γυαλί προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διατηρεί τη μπύρα φρέσκια και δροσερή για περισσότερο χρόνο. Ακόμη, τα σκουρόχρωμα μπουκάλια προσφέρουν 99,9% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, εξασφαλίζοντας ανώτερη γεύση και άρωμα.

Πηγές: thrillist.com, novinite.com

Τα κόκκινα smoothies του καλοκαιριού

Δροσερά και χορταστικά, τα smoothies είναι η εύκολη και υγιεινή λύση για να καταπολεμήσουμε τη ζέστη και την υγρασία του καλοκαιριού ενώ προσφέρουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ενέργεια . Όταν λοιπόν η θερμοκρασία ανεβαίνει, εμείς βάζουμε μπρος το μπλέντερ και απολαμβάνουμε τα πιο φρέσκα κόκκινα φρούτα της εποχής.

Με φράουλες

Χωρίς λιπαρά και πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι φράουλες τώρα που είναι ζουμερές και τραγανές αποτελούν ένα από τα πιο βασικά συστατικά για νόστιμα smoothies. Γι΄αυτό, επιλέγουμε τις καλύτερες και τις συνδυάζουμε με κομματάκια μπανάνας, γιαούρτι και χυμό πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη. Το αποτέλεσμα είναι απλά απολαυστικό και σίγουρα θα ξετρελάνει μικρά και λίγο μεγαλύτερα παιδιά.

Υλικά (2 μερίδες): 2 φλ. φρέσκιες φράουλες, 1 μπανάνα σε κομμάτια, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, ½ φλ. χυμός πορτοκάλι (χωρίς ζάχαρη)

Extra γεύση και ενέργεια: σπόροι τσία, σπανάκι, ξηροί καρποί όπως φιστίκια, αμύγδαλα ή κάσιους

Με καρπούζι

Αντιπροσωπεύει το καλοκαίρι και είναι φυσικά ένα από τα αγαπημένα φρούτα της λίστας. Για πρωινό ή on-the-go στην παραλία το smoothie καρπούζι είναι η ιδανική λύση για την ενυδάτωση του οργανισμού χωρίς τύψεις. Με λίγες θερμίδες και πολύ φρουτένια γεύση, συνδυάζεται υπέροχα με μάνγκο, λάιμ και μέλι.

Υλικά (2 μερίδες): 4 φλ. κομμάτια καρπουζιού χωρίς κουκούτσια, 2 φλ. κομμάτια μάνγκο, χυμός από 1 μέτριο λάιμ, 1 κ.σ. μέλι

Extra tip: Εάν θέλετε ένα κρεμώδες smoothie μπορείτε να προσθέσετε αβοκάντο. Αφού το καθαρίσετε και αφαιρέσετε το κουκούτσι, βάλτε το στο μπλέντερ και θα γίνει μία υπέροχη κρέμα. Η ήπια γεύση του αναμιγνύεται εύκολα με όλα τα φρούτα.

Με κεράσια

Τελευταίο και μη εξαιρετέο είναι το smoothie με κεράσια. Μπορεί το μικρό τους μέγεθος να μας ξεγελά, αλλά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Πλούσια σε βιταμίνες A, B και C δρουν αποτοξινωτικά και έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Το ζωηρό κατακόκκινο χρώμα και η δροσερή τους γεύση σε συνδυασμό με ένα μικρό παντζάρι, λίγο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και ένα νεκταρίνι ή ροδάκινο κάνει τη διαφορά και ξεδιψά τον οργανισμό οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα.

Υλικά (2 μερίδες): 1 φλ. φρέσκα ψιλοκομμένα κεράσια, 1 μικρό παντζάρι, ½ φλ. χυμός πορτοκάλι, 1 νεκταρίνι ή ροδάκινο, ¼ φλ. νερό

Extra tip: Για να αποκτήσει το smoothie σας ανάλαφρη υφή και να γίνει πολύ δροσερό, πριν ξεκινήσετε τη συνταγή κρατήστε για περίπου 20 λεπτά τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε στην κατάψυξη.

Η διαδικασία παραγωγής των smoothies είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε ένα λείο μείγμα. Σερβίρουμε σε γυάλινο βάζο με χοντρό καλαμάκι, προσθέτουμε παγάκια και απολαμβάνουμε!

Πηγές: shape.com, shoothecook.com, vitamix.com, geniuskitchen.com

Ροζέ κρασί: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το απόλυτο οινικό trend

Με χρώμα που ποικίλλει από απαλό ροζ, σομόν μέχρι και βαθύ βυσσινί ή σχεδόν κόκκινο, τα ροζέ κρασιά συνοδεύουν γευστικά όλες τις κουζίνες του κόσμου. Σερβίρονται δροσερά, είναι ελαφριά και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται ως το απόλυτο κρασί των ζεστών ημερών όλου του χρόνου. Γιατί όμως ξεχωρίζουν; Από την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής μέχρι και τις ασυνήθιστες γυάλινες φιάλες, τα ροζέ κρασιά αφήνουν το δικό τους στίγμα στον οινικό χάρτη.

Πώς παρασκευάζονται;

Η διαδικασία οινοποίησης είναι παρόμοια με εκείνη του ερυθρού οίνου. Για να φτιαχτεί το ροζέ κρασί χρειάζονται ερυθρά σταφύλια. Οι φλούδες των σταφυλιών μπορεί να μείνουν από λίγες μέχρι και 24 ώρες σε επαφή με τον μούστο και αυτός ο χρόνος παραμονής, μαζί με την ποικιλία, είναι που καθορίζει την απόχρωση του ροζέ χρώματος στο κρασί. Η παραγωγή τους γίνεται με τρεις τρόπους: ανάμιξης, εκχύλισης ή με την μέθοδο Saignée.

Πότε θα τα απολαύσετε

Με γεύση γλυκιά και δροσερή, τα ροζέ είναι ευέλικτοι σύντροφοι. Ταιριάζουν σχεδόν σε όλες τις περιστάσεις και καταναλώνονται όλο τον χρόνο. Μία γυάλινη φιάλη ροζέ συνοδεύει μοναδικά πιάτα λαδερά με σάλτσες από φρέσκια ντομάτα, αλλά και ζυμαρικά με θαλασσινά ή ψητά κρέατα. Σερβίρεται δροσερή και όχι παγωμένη, ενώ συνδυάζει γοητευτικά το ιδιαίτερο χρώμα με την αναζωογονητική φρεσκάδα.

Γιατί συσκευάζονται σε γυάλινες φιάλες;

Πέρα από την ξεχωριστή επίγευση, τους συνδυασμούς ποικιλιών και το φρουτώδες άρωμα, η εντυπωσιακή γυάλινη φιάλη κάνει το ροζέ κρασί να διαφέρει. Το σχήμα, η ποιότητα και οι μοναδικές ιδιότητές του γυαλιού αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα μοναδικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ροζέ. Η γυάλινη φιάλη προσφέρει φυσική προστασία ενώ ενισχύει την εμφάνιση και τη γεύση του κρασιού. Και αυτό γιατί το γυαλί είναι αδρανές και άοσμο, δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και διατηρεί αναλλοίωτη την πραγματική γεύση όχι μόνο του κρασιού, αλλά και κάθε ετικέτας τροφίμων και ποτών.

Πηγές: winefolly.com, winemakermag.com, realsimple.com

Πως θα παραγγείλετε κρασί σαν ειδικοί

Τα wine bars έχουν γίνει τα νέα στέκια κάθε πόλης. Εκφραστές αυτής της τάσης είναι εστιατόρια και μπαρ που προσφέρουν οινικές εμπειρίες για να ανακαλύψει κανείς νέες γεύσεις ή να γνωρίσει καλύτερα τις ήδη αγαπημένες του. Από τις πιο κλασσικές μέχρι τις πιο ασυνήθιστες επιλογές, υπάρχουν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν την επόμενη φορά να παραγγείλετε το κρασί σας με αυτοπεποίθηση και να το απολαύσετε σαν ειδικοί.


Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε το κρασί προτού το παραγγείλετε. Αν το κρασί που σας ενδιαφέρει είναι διαθέσιμο σε ποτήρι και δεν είστε σίγουροι για την επιλογή, τότε θα ήταν καλύτερο να το δοκιμάσετε πρώτα. Ειδικά εάν θέλετε να παραγγείλετε το αντίστοιχο κρασί σε μπουκάλι. Φυσικά, δεν γίνεται να δοκιμάσετε όλο τον κατάλογο, αλλά το να ζητήσετε ευγενικά ένα ή δύο ποτήρια για να αποφασίσετε ποιο κρασί σας αρέσει περισσότερο είναι απόλυτα αποδε

Κάντε τη διαφορά


Εσείς και η παρέα σας παραγγέλνετε το ίδιο ποτήρι κρασί. Αυτό συνήθως είναι το πρώτο κρασί στη λίστα ή ένα από τα συνηθισμένα. Όταν το κάνετε αυτό, χάνετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο που ίσως να σας αρέσει περισσότερο. Η μεγάλη οινική ποικιλία, που προσφέρεται και σε ποτήρι, είναι η τέλεια ευκαιρία για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Παρόλα αυτά, εάν όντως αποφασίσετε να πάρετε όλοι το ίδιο κρασί, εξοικονομήστε χρήματα επιλέγοντας τη φιάλη. Ακόμη και είστε μόνο με έναν φίλο, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε περισσότερο το κρασί σας είναι να προτιμήσετε τη γυάλινη φιάλη. Γιατί, μάλλον, δεν θα πιείτε μόνο ένα!

Τέλειος συνδυασμός

Όλα τα εστιατόρια και τα wine bars προσφέρουν φαγητό, παρόλο που στη δεύτερη περίπτωση οι επιλογές είναι συνήθως περιορισμένες. Έτσι, εάν το εστιατόριο ή το wine bar που επισκεφθήκατε προτείνει συνδυασμούς κρασιού και φαγητού, τότε δεν έχετε παρά να τους δοκιμάσετε. Ο καλύτερος παρτενέρ της φιάλης κρασιού είναι αναμφισβήτητα το κατάλληλο φαγητό. Ο ιδανικός συνδυασμός ισούται με μία πραγματική γευστική εμπειρία. Εάν πάλι δεν υπάρχουν προτεινόμενοι συνδυασμοί, τότε θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε πρώτα το φαγητό από το μενού και έπειτα να το συνδυάσετε με το κρασί από τον κατάλογο.

Καλύτερος σύμμαχος


Ναι, μερικές φορές οι σερβιτόροι μπορεί να φαίνονται λίγο απόμακροι και απρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι έτσι. Τις περισσότερες φορές έχουν αρκετές γνώσεις και θα τις μοιραστούν μαζί σας, εάν τους ρωτήσετε. Κατά τη διάρκεια της παραγγελίας θα πρέπει να τους βλέπετε ως συμμάχους, καθώς μπορούν να σας καθοδηγήσουν στη σωστή επιλογή. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναφέρετε το εύρος τιμής που θέλετε να έχει το κρασί σας καθώς και τις προτιμήσεις σας και να τους ρωτήσετε ποια κρασιά προτείνουν.

Μη συμβιβάζεστε 

Κι αν φτάσατε στη δοκιμή του κρασιού και δεν το απολαμβάνετε, πείτε το. Ειδικά εάν σας το έχει προτείνει ο σερβιτόρος. Ακριβώς επειδή αρέσει στον ίδιο, δε σημαίνει ότι πρέπει να αρέσει και σε εσάς. Βρίσκεστε στο μπαρ ή στο εστιατόριο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το φαγητό ή το κρασί με την παρέα σας. Εάν το κρασί που μόλις γευτήκατε δεν ταιριάζει με τις προτιμήσεις σας, μην συμβιβαστείτε. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να ζητήσετε να σας το αλλάξουν ή να παραγγείλετε μία αγαπημένη σας ποικιλία χωρίς δισταγμό. Την επόμενη φορά που θα παραγγείλτε το κρασί σας, θυμηθείτε πως το κλειδί για μία απολαυστική οινική εμπειρία είναι η αυτοπεποίθηση!

Πηγή: Vinepair.com, thedailymeal.com


Καλό Πάσχα!

Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά από 26 Απριλίου έως και 1 Μαΐου.

Η ομάδα της Euroglass S.A. σας εύχεται Καλό Πάσχα!

Συνταγή: σπιτικό ταχίνι σε γυάλινα βάζα

Ποιος είπε ότι το ταχίνι είναι ιδανικό μόνο κατά την περίοδο της νηστείας; Σίγουρα, κάνει τη νηστεία νόστιμη, αλλά η σημαντική θρεπτική του αξία είναι ένας από τους λόγους για να το εντάξουμε στη διατροφή μας όλο τον χρόνο. Και υπάρχει πιο υγιεινός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό από το να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ταχίνι σε γυάλινα βάζα;

Είναι πηγή άμεσης ενέργειας για τον οργανισμό, ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Αυτός ο παχύρευστος πολτός είναι χρυσός για την υγεία και παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα.

Τι θα χρειαστούμε:

2 φλιτζάνια τσαγιού σουσάμι

2-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε

Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με τα μεταλλικά καπάκια τους

Εκτέλεση:

Σε μέτρια φωτιά και ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους του σουσαμιού, χρησιμοποιώντας μία ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Προσέχουμε τη θερμοκρασία καθώς οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα. Σε 5-10 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμοι. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τους σπόρους στον φούρνο, εφόσον τον έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε τους σπόρους, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές. Και στις δύο περιπτώσεις θέλουμε το σουσάμι μας να έχει ένα χρυσαφί χρώμα.

Όταν το πετύχουμε αυτό, μεταφέρουμε τους σπόρους σε ένα μπολ ή δίσκο και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά τους αλέθουμε στο μπλέντερ για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν μία τριμμένη μάζα. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Εάν το θέλουμε πιο ρευστό, προσθέτουμε κι άλλες κουταλιές λάδι και το ξαναχτυπάμε. Μεταφέρουμε το ταχίνι στο αποστειρωμένο γυάλινο βάζο μας και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Σε λίγα μόνο λεπτά το σπιτικό ταχίνι μας είναι έτοιμο! Συνδυάζεται εξαιρετικά με μέλι και συνοδεύει ως dressing τις σαλάτες μας και ως βασικό συστατικό τις μπάρες δημητριακών, τα φαλάφελ, τις σος και τη σαλάτα χούμους. Μπορούμε ακόμη να το χρησιμοποιήσουμε σαν βασικό υλικό σε γλυκίσματα, όπως κέικ ή μπισκότα. Στο γυάλινο βάζο το απολαμβάνουμε για αρκετούς μήνες, χωρίς να ανησυχούμε μήπως αλλοιωθεί η γεύση του. Κι αν μετά από κάποιο διάστημα το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια, απλά το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και θα έχει την ίδια γεύση όπως την πρώτη μέρα που το φτιάξαμε.

Πηγές: yumsome.com, makelife.gr, onourheals.com

Φτιάξτε τέλεια γλυκά του κουταλιού και συντηρήστε τα σωστά σε γυάλινα βάζα

Τα γλυκά του κουταλιού είναι ένα από τα πιο γευστικά κομμάτια της κληρονομιάς μας. Λαμπερά, αρωματικά και νόστιμα, κρατούν σταθερά τη θέση τους δίπλα στον καφέ και το εθιμικό κέρασμα του καλωσορίσματος. Από τα πιο κλασσικά μέχρι τα πιο περίεργα, τα γλυκά του κουταλιού διατηρούν παραδοσιακά τον παλμό της φύσης κάθε εποχή. Πως όμως θα πετύχει η συνταγή και θα τα συντηρήσουμε σωστά σε γυάλινα βάζα;

Το περιεχόμενο
Φρούτα, λαχανικά ή αρωματικά λουλούδια; Ό,τι κι αν επιλέξετε να φυλάξετε μέσα στο γυάλινο βάζο για το επόμενο τρατάρισμα, πρέπει να είναι εποχής. Γι’ αυτό, επιλέγουμε πάντα φρέσκα φρούτα που είναι γερά και δεν έχουν χτυπήματα. Ωστόσο, προσέχουμε να μην έχουν υπερωριμάσει για να μην λιώσουν στο βράσιμο και φυσικά τα πλένουμε καλά προτού ξεκινήσουμε την παρασκευή του γλυκού.

Το βράσιμο
για το δέσιμο του γλυκού μπορεί να μοιάζει με εκείνο της μαρμελάδας, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Στην περίπτωση των γλυκών του κουταλιού χρησιμοποιούμε μεν ξύλινη κουτάλα για το ξάφρισμα όσο χρειάζεται, αλλά τα βράζουμε πάντα σε μεγάλη κατσαρόλα με ξεσκέπαστο το σκεύος και σε δυνατή φωτιά. Και αυτό γιατί έτσι διατηρούν το ζωηρό χρώμα και την υπέροχη γεύση τους.

Το δέσιμο
είναι η πιο ιδιαίτερη διαδικασία της παρασκευής του γλυκού, γι’ αυτό απαιτεί και τον περισσότερο χρόνο. Αν τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι σωστά δεμένα, χαλάνε εύκολα. Τα μυστικά για τη διατήρηση του γλυκού για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το δέσιμο του σιροπιού αλλά και η σωστή αποθήκευσή του σε γυάλινα βάζα. Στο απαιτητικό στάδιο του δεσίματος δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει κανείς σαφείς οδηγίες, καθώς το τέλειο σιρόπι επιτυγχάνεται με την εμπειρία. Το σίγουρο είναι ότι οι αναλογίες ζάχαρης και φρούτων πρέπει να παραμένουν ίδιες και να μην αλλάζουν. Σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης, θα πρέπει να το κάνουμε σταδιακά και να δούμε μέχρι ποιο σημείο αντέχει.

Το τεστ
Για να σιγουρευτούμε ότι το γλυκό μας έχει δέσει μπορούμε να κάνουμε το τεστ με το κουτάλι. Παίρνουμε λίγο από το γλυκό μας με το κουτάλι και αφήνουμε να στάξουν μερικές σταγόνες σε ένα πιατάκι του καφέ. Εάν δεν απλώσουν και παραμείνουν συμπαγείς, τότε είναι έτοιμο. Σε περίπτωση που το γλυκό μας έχει ζαχαρώσει, το ξαναδειάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει άλλες 2-3 βράσεις. Στο τέλος προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Το λεμόνι βοηθάει το γλυκό να μην ζαχαρώσει. 2-3 κουταλιές της σούπας λεμόνι για 1 κιλό περίπου φρούτο είναι ιδανικές.

Η αποθήκευση
είναι το τελευταίο και πολύ σημαντικό βήμα της διαδικασίας. Για να διατηρήσουμε τα γλυκά μας για αρκετό καιρό, τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα με μεταλλικό καπάκι και τα σφραγίζουμε καλά. Προτού όμως αποθηκεύσουμε το γλυκό μας στα βάζα, βεβαιωνόμαστε ότι είναι αποστειρωμένα σωστά και έτοιμα για χρήση. Το γυαλί δεν αλληλεπιδρά με το περιεχόμενο και θα διατηρήσει αναλλοίωτη τη γεύση του γλυκού μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγές: olivemagazine.gr, icookgreek.com, eden-trade.com, culinarybackstreets.com

Συνεχίζει να αυξάνεται η ζήτηση γυάλινης συσκευασίας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την ανακύκλωση γυαλιού, πάνω από 12 εκατομμύρια τόνοι γυάλινων συσκευασιών συλλέγονται και ανακυκλώνονται στην Ευρώπη. Με μέσο ποσοστό ανακύκλωσης 74%, το γυαλί παραμένει πρώτο στην διατήρηση της ποιότητας κάθε είδους τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Οι στόχοι

Το ποσοστό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί. Με την κυκλική οικονομία σε πρώτο πλάνο, τα μέλη της Ε.Ε. στοχεύουν στη μείωση των αστικών αποβλήτων και στην αύξηση της ανακύκλωσης της γυάλινης συσκευασίας. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προσπάθειας ξεχωριστής συλλογής της γυάλινης συσκευασίας. Στα επόμενα χρόνια, οι καταναλωτές, οι δήμοι, οι παραγωγοί και τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης τους θα συμμετάσχουν από κοινού σε μία προσπάθεια συλλογής, διαλογής και διαχείρισης του γυαλιού. Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί η βελτίωση της παρούσας κατάστασης, η οποία διακατέχεται από αρκετά προβλήματα.

«Ως βιομηχανία δεσμευόμαστε στην πραγματική ανακύκλωση όλων των συλλεγμένων γυάλινων συσκευασιών επαρκούς ποιότητας από το σύστημα κλειστού βρόχου. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό της τάξεως του 90% από τις συλλεγμένες γυάλινες συσκευασίες χρησιμοποιείται για να ξαναδημιουργηθούν νέες. Το γεγονός αυτό προσφέρει στις εταιρείες αλλά και στους καταναλωτές νέες γυάλινες συσκευασίες, από ανακυκλωμένο γυαλί, που διατηρούν στο έπακρο την ποιότητα των τροφίμων. Σήμερα, το ανακυκλωμένο γυαλί είναι η σημαντικότερη πρώτη ύλη μας, η οποία δεν προσφέρει μόνο πολλά περιβαλλοντικά οφέλη αλλά παράλληλα βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας», σχολίασε η Adeline Farrelly, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Γυάλινης Συσκευασίας.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της κοινότητας «Friends of Glass», αποδεικνύεται ότι χώρες όπως η Αυστρία και η Σουηδία έχουν ξεπεράσει το 90% στη συλλογή και ανακύκλωση γυαλιού. Φυσικά, σε αυτό βοήθησε η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων απόθεσης γυάλινων συσκευασιών και η επένδυση στην ενημέρωση των καταναλωτών. Για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. θα πρέπει να βρεθούν προσαρμοσμένες λύσεις για κάθε τοπική κοινότητα. Ωστόσο, ο διαχωρισμός του γυαλιού από τα υπόλοιπα υλικά είναι η καλύτερη δυνατή επένδυση που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι δημόσιες αρχές. Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας καταναλωτών, τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια της συσκευασίας επηρεάζουν σημαντικά τους νέους ηλικιακά καταναλωτές (millennials) στην τελική επιλογή του προϊόντος. Ενώ παράλληλα αποδείχθηκε πως η ιδέα επιστροφής του γυαλιού, μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν υπάρχουν εγκατεστημένα ειδικά συστήματα απόθεσης των γυάλινων συσκευασιών.

«Οι καταναλωτές έχουν μία ισχυρή σχέση με το γυαλί, καθώς δεν το βλέπουν απλώς σαν μια συσκευασία. Πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, η βιομηχανία αποφάσισε να επενδύσει στην επικοινωνία με τους καταναλωτές. Στόχος ήταν η ενίσχυση της ευαισθητοποίησής τους σχετικά με τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης του γυαλιού αλλά και των υπόλοιπων χρήσιμων στοιχείων που το απαρτίζουν. Θέλουμε να γεφυρώσουμε το κενό που εντοπίζεται στη διαδικασία της συλλογής των γυάλινων συσκευασιών, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Απαιτούνται προσπάθειες από όλη την αλυσίδα αξίας», συνέχισε η Adeline Farrelly.

Πηγή: FEVE, Βρυξέλλες 18 Φεβρουαρίου 2019

Σελίδα 1 από 14       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα: