{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σελίδα 1 από 16       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα:
Σπιτικό πέστο βασιλικού σε γυάλινο βαζάκι

Οι καλοκαιρινοί μήνες μας βρίσκουν συνήθως εκτός σπιτιού τις περισσότερες ώρες της ημέρας και συχνά δεν έχουμε χρόνο για να μαγειρέψουμε. Η μακαρονάδα ή μία σαλάτα ζυμαρικών είναι σε αυτές τις περιπτώσεις η κατάλληλη λύση, αφού γίνεται γρήγορα, είναι ελαφριά και τρώγεται ευχάριστα ακόμη και κρύα. Γιατί όμως να φάτε τα μακαρόνια σας σκέτα ή με κάποια τυποποιημένη σάλτσα, που θα σας φορτώσει με έξτρα ζάχαρη και συντηρητικά; Με μόλις επτά απλά υλικά μπορείτε να φτιάξετε στην κουζίνα σας το πιο γευστικό πέστο βασιλικού σε γυάλινα βαζάκια. Αν το δοκιμάσετε, δε θα το αλλάζετε με καμία άλλη έτοιμη σάλτσα ζυμαρικών.

Τι είναι το πέστο και από πού μας έρχεται η συνταγή του;

Το πέστο είναι μία δημοφιλής, κατά βάση, πηκτή σάλτσα, που έχει ως κύριο συστατικό τον βασιλικό και συνοδεύει πιάτα ζυμαρικών. Το πέστο προέρχεται από τη βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα από τη Γένοβα. Εκεί η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, κουκουνάρι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο, παρμεζάνα και πεκορίνο, όλα κομμένα και αναμιγμένα με το χέρι. Επειδή όμως εμείς ίσως δεν έχουμε την απαιτούμενη τεχνική και υπομονή για να το κάνουμε όπως οι Ιταλίδες γιαγιάδες, θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και συγκεκριμένα ένα μπλέντερ. 

Τι θα χρειαστούμε:

- Φρέσκα φύλλα βασιλικού

- Παρμεζάνα

- Κουκουνάρι

- Σκόρδο

- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

- Αλάτι και πιπέρι

- Aποστειρωμένα γυάλινα βάζα με τα μεταλλικά καπάκια τους

Σημείωση: επειδή η ιδανική γευστικά σάλτσα ζυμαρικών είναι για τον καθένα διαφορετική, αποφεύγουμε να σας υποδείξουμε ποσότητες ανά υλικό. Εάν επιθυμείτε περισσότερο ή λιγότερο έντονη γεύση από κάθε υλικό, μπορείτε να προσθέσετε τις αντίστοιχες ποσότητες κατά προτίμηση.

Προσθέτουμε σε ένα μπλέντερ τον βασιλικό, την παρμεζάνα, το κουκουνάρι και το σκόρδο. Αναμειγνύουμε ελαφρά, προσθέτουμε αργά το ελαιόλαδο και στο τέλος το αλάτι και το πιπέρι. Το πέστο μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Εάν φτιάξετε μεγάλη ποσότητα πέστο και θέλετε να την αποθηκεύσετε, θυμηθείτε πως η ιδανική λύση είναι τα γυάλινα βαζάκια με μεταλλικό καπάκι. Η γυάλινη συσκευασία εγγυάται πως η σάλτσα μας δε θα χαλάσει και θα παραμείνει το ίδιο γευστική όπως όταν την πρωτοφτιάξαμε. Σφραγίζουμε καλά και αποθηκεύουμε τα γυάλινα βαζάκια σε δροσερό μέρος ή και στο ψυγείο.


Πόσο σημαντικό είναι το χρώμα σε μία γυάλινη φιάλη κρασιού;

Τι χρώμα είχε η τελευταία γυάλινη φιάλη κρασιού που απολαύσατε με την παρέα σας; Ήταν σκουρόχρωμη ή μήπως διαφανής; Μολονότι περιορισμένο, το φάσμα των χρωμάτων που μπορεί να έχει μία γυάλινη φιάλη κρασιού περιλαμβάνει πράσινες ή κεχριμπαρί αποχρώσεις και σίγουρα δε βασίζεται πάντα στις χρωματικές προτιμήσεις του εκάστοτε οινοπαραγωγού. Προκειμένου να αποφασίσει για το χρώμα της γυάλινης φιάλης, ο οινοπαραγωγός θα πρέπει να λάβει υπόψη μία σειρά από παράγοντες, που μπορεί να αφορούν την αισθητική της συσκευασίας, τον βαθμό προστασίας από τις ακτίνες UV, ακόμη και τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές νόρμες συσκευασίας.

Παραδοσιακές ευρωπαϊκές χρήσεις

Τα σχήματα και τα χρώματα που έχουν οι γυάλινες φιάλες στην Ευρώπη επηρεάζουν τη τη βιομηχανία του κρασιού σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, ένας οινοπαραγωγός Cabernet Sauvignon στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ίσως επιλέξει μία φιάλη που να αντανακλά την ευρωπαϊκή αισθητική του συγκεκριμένου κρασιού, κίνηση που μπορεί να λειτουργήσει θετικά ως εργαλείο του marketing στο μυαλό του καταναλωτή.

Στις περιοχές της Γαλλίας που παράγονται μερικές από τις πλέον διάσημες ποικιλίες κρασιών (Champagne, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Burgundian Chardonnay, Pinot Noir) οι γυάλινες φιάλες έχουν κατά κανόνα πράσινες αποχρώσεις. Τα λευκά κρασιά από την περιοχή Mosel της Γερμανίας εμφιαλώνονται σε πράσινα μπουκάλια, όμως εκείνα από την περιοχή Rheingau κυκλοφορούν σε φιάλες με κεχριμπαρί χρωματισμό.

Marketing

Ορισμένοι οινοπαραγωγοί επιλέγουν το χρώμα για τη φιάλη του κρασιού τους με αποκλειστικό κριτήριο την αισθητική και το design. Κάποιοι άλλοι πρωτοπορούν και παρουσιάζουν καινοτόμες προτάσεις, όπως εντυπωσιακές συσκευασίες και ασυνήθιστους χρωματισμούς. Τα διάφανα μπουκάλια ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτούς τους πειραματισμούς, αφού επιτρέπουν στο χρώμα του κρασιού να φαίνεται, γεγονός που εξυπηρετεί τους στόχους του marketing. Άλλωστε, το στυλ της γυάλινης φιάλης μπορεί αποδεδειγμένα να επηρεάσει τις πωλήσεις ενός κρασιού, αφού πολλές φορές ο καταναλωτής επιλέγει το κρασί που τον εντυπωσιάζει περισσότερο οπτικά στο ράφια των καταστημάτων.

Ακτινοβολία UV

Η προστασία του κρασιού από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας για την τελική επιλογή του χρώματος που θα έχει η γυάλινη φιάλη. Είναι γνωστό πως το κρασί όχι μόνο είναι ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά μισή ώρα έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή για να παραχθούν ανεπιθύμητα ένζυμα και να αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα τη γεύση του. Σε γενικές γραμμές ο κανόνας λέει πως τα σκουρόχρωμα μπουκάλια παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες UV, αν και ορισμένα είδη κρασιού εμφιαλώνονται αποκλειστικά σε σκουρόχρωμες φιάλες λόγω της ιδιαίτερης σύστασης τους, όπως ο αφρώδης οίνος.

Και τελικά;

Η επιλογή του κατάλληλου χρώματος ακόμη και μίας συγκεκριμένης απόχρωσης για μία γυάλινη φιάλη κρασιού δεν είναι αποκλειστικά θέμα προσωπικού γούστου και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται τυχαία. Ο οινοπαραγωγός θα πρέπει να συνυπολογίσει μία σειρά από παράγοντες και ουσιαστικά να καταφέρει να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις του marketing και τις παραδοσιακές πρακτικές της οινοποιίας. Ο βαθμός προστασίας του κρασιού από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, που προσφέρει ο εκάστοτε χρωματισμός, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπική αισθητική. Άλλωστε, στόχος κάθε φιλόδοξου οινοποιού δεν είναι να αποτυπώνει την ξεχωριστή του σφραγίδα μόνο στη γεύση του κρασιού, αλλά να δίνει τον προσωπικό του τόνο στο branding και την εμφάνιση της γυάλινης φιάλης.

Καλό Πάσχα!

Η αποθήκη και τα γραφεία μας θα παραμείνουν κλειστά
από 30 Απριλίου έως και 4 Μαΐου 2021. 


Η ομάδα της Euroglass εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα με υγεία!

Διαβάστε στο Blog μας:

- Διακοσμήστε τον κήπο σας με γυάλινα μπουκάλια

- 5 fast facts για την ανακύκλωση του γυαλιού που ίσως δε γνωρίζατε


5 fast facts για την ανακύκλωση του γυαλιού που ίσως δε γνωρίζατε

Το γυαλί ως υλικό διαθέτει μία διπλή ιδιότητα που το κάνει ξεχωριστό και εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον: μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για τη συσκευασία ενός προϊόντος και ταυτόχρονα να ανακυκλωθεί αμέτρητες φορές. Τόσο η ανακύκλωση όσο και η ζήτηση του γυαλιού σημειώνουν μία σταθερή αύξηση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, τάση που οδήγησε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και οικονομικών προϊόντων από τις βιομηχανικές εταιρείες.

Όμως, επειδή οι αριθμοί αποτυπώνουν την πραγματικότητα καλύτερα, παρακάτω θα βρείτε πέντε στοιχεία για την ανακύκλωση του γυαλιού, που πιθανόν δε γνωρίζατε και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.9 εκατομμύρια τόνοι

Αυτή είναι η ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εξοικονομείται κάθε χρόνο μέσω της ανακύκλωσης των γυάλινων φιαλών και βάζων που συλλέγονται στην Ευρώπη. Πρόκειται για το 76% των χρησιμοποιημένων γυάλινων συσκευασιών που προορίζονται για την παραγωγή νέων προϊόντων. Το μοναδικό όριο στη χρήση περισσότερου ανακυκλωμένου γυαλιού είναι η διαθεσιμότητα και η ποιότητά του.

90% μέχρι το 2030

Η ψηφιακή πλατφόρμα Close the Glass Loop δημιουργήθηκε το 2019, φιλοδοξώντας να αυξήσει τη συλλογή και την ανακύκλωση του γυαλιού στο 90%. Αυτός ο στόχος φαίνεται πως θα έχει επιτευχθεί μέχρι το 2030. Η συλλογή περισσότερου γυαλιού θα σημαίνει ταυτόχρονα ακόμη περισσότερο ανακυκλωμένο γυαλί για νέες συσκευασίες και ακόμη πιο μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τον πλανήτη.

50% ανά τόνο

Πρόκειται για το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια ανά τόνο γυαλιού παγκοσμίως. Μειώνοντας το ποσοστό της ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθούν οι γυάλινες συσκευασίες, αυξάνονται τα επίπεδα απόδοσης, καθώς παράγονται περισσότερα τελικά προϊόντα με μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Παράλληλα, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της παραγωγής γυαλιού, αφού μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα.

Απεριόριστη ανακύκλωση

Αφού παραχθεί, το γυαλί είναι ένα σταθερό υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί άπειρες φορές και να μετατραπεί σε νέα προϊόντα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνεται και, κατά συνέπεια, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι η χρήση περισσότερου ανακυκλωμένου γυαλιού. Με αυτόν τον τρόπο, αντικαθιστούμε τα πρωτογενή υλικά και αποφεύγουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται όταν οι πρώτες ύλες μετατρέπονται για πρώτη φορά σε γυαλί. Επίσης, μειώνονται οι θερμοκρασίες τήξης των υλικών. Για κάθε 10% επιπλέον ανακυκλώσιμου υλικού, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται κατά 3% και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 5%.

20% λιγότερο βάρος

Μειώνοντας το βάρος των γυάλινων φιαλών (20% κατά μέσο όρο), οι κατασκευαστές γυαλιού έχουν δημιουργήσει μερικά από τα ελαφρύτερα γυάλινα μπουκάλια παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η ποιότητα και η περιβαλλοντική τους αξία. Οι νέες τεχνολογίες ακριβούς ζύγισης ισοδυναμούν με λιγότερες πρώτες ύλες, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.Πηγή: Feve.org

Διακοσμήστε τον κήπο σας με γυάλινα μπουκάλια

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει και αφήνουμε σιγά-σιγά πίσω μας το χειμωνιάτικο τοπίο, είναι η κατάλληλη εποχή για να περιποιηθούμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Οι γυάλινες συσκευασίες μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε πρωτότυπες κατασκευές, όπως μικρές γλάστρες για φρέσκα μυρωδικά ή και αυτοποτιζόμενες γλάστρες για τα φυτά του σπιτιού.

Ωστόσο, οι ιδέες δε σταματούν εδώ. Ένα γυάλινο μπουκάλι ή ένα γυάλινο βάζο μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό διακοσμητικό, που σε συνδυασμό με άλλα υλικά θα απογειώσουν τον χώρο και τη διάθεσή μας. Αυτή η σύντομη επαφή με την κηπουρική και τα λουλούδια σίγουρα θα λειτουργήσει και ως εναλλακτική ψυχοθεραπεία, αρκεί να έχουμε την όρεξη να… λερώσουμε λιγάκι τα χέρια μας.

Σε τι μπορεί να μεταμορφωθεί ένα γυάλινο μπουκάλι;

Τεράριουμ

Ίσως η λέξη να μη σας λέει κάτι, όμως τα τεράριουμ είναι ένα πολύ δημοφιλές trend στο Instagram και το Pinterest για τους λάτρεις της διακόσμησης και της κηπουρικής. Πρόκειται για ένα «μικροκλίμα», ένα μικρό φυσικό περιβάλλον που δημιουργείται μέσα σε ένα γυάλινο βάζο. Σε αυτό το φυσικό περιβάλλον μπορεί να υπάρχουν φυτά ή ακόμη και να φιλοξενηθούν «ιδιαίτερα» κατοικίδια, όπως αράχνες και διάφορα ερπετά.

Αυτό που χρειάζεται για να φτιάξουμε το δικό μας τεράριουμ είναι ένα γυάλινο βάζο σε μέγεθος της αρεσκείας μας και οποιοδήποτε υλικό για τη διακόσμηση, όπως χώμα, πετρούλες, βότσαλα, βρύα ή και κομμάτια από κάρβουνο. Φυσικά, βασικό ρόλο παίζουν και τα φυτά που θα επιλέξουμε να συμπεριλάβουμε. Εδώ οι εναλλακτικές έχουν να κάνουν με το εάν επιθυμούμε να σφραγίσουμε το γυάλινο βάζο με ένα μεταλλικό καπάκι ή εάν προτιμάμε να είναι ανοιχτό. Στην πρώτη περίπτωση, θα ήταν καλύτερο να τοποθετήσουμε φτέρες, κισσό ή μικρές μπιγκόνιες, που απορροφούν λιγότερο οξυγόνο, όμως χρειάζονται τακτικό πότισμα. Στη δεύτερη περίπτωση, επιλέγουμε κάκτους ή άλλα παχύφυτα, που χρειάζονται λιγότερο νερό αλλά περισσότερο αέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το γυαλί αποτελεί την ιδανική επιλογή υλικού για τη δημιουργία ενός τεράριουμ, καθώς όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, λειτουργεί ως μίνι θερμοκήπιο, ανεβάζοντας στο εσωτερικό του την κατάλληλη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, ως φυσική ασπίδα προστατεύει από τους ρύπους και τα διάφορα παράσιτα που μπορούν να βλάψουν τα φυτά μας.

Φωτιστικό χώρου

Και επειδή την παράσταση σε έναν χώρο συνήθως κλέβει ο έξυπνος και εντυπωσιακός φωτισμός, οι γυάλινες συσκευασίες μπορούν να μας βοηθήσουν και σε αυτή την περίπτωση. Χρησιμοποιώντας μία γυάλινη φιάλη και πολύ απλά υλικά, μπορούμε να κατασκευάσουμε πρωτότυπες πηγές φωτισμού για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Εάν θέλουμε να πάρουμε λίγη περισσότερη έμπνευση για τα σχέδια και τη διακόσμηση, μία ματιά στο Instagram και στο Pinterest θα βοηθήσει σημαντικά.

Γεμίζουμε ένα γυάλινο μπουκάλι με διακοσμητικά λαμπάκια, κολλάμε λίγο σπάγκο γύρω από το στόμιο και το κρεμάμε ως εξωτερικό φωτιστικό σε ένα κλαδί του κήπου ή στο μπαλκόνι. Για τους περισσότερο επιδέξιους, η βάση της γυάλινης φιάλης μπορεί να αφαιρεθεί, ώστε τα λαμπάκια να κρέμονται προς τα κάτω.

Tip #1: για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, δοκιμάστε να βάψετε τη γυάλινη φιάλη και να αλλάξετε έτσι χρώμα στον φωτισμό.

Tip #2: αντί για λαμπάκια, μπορείτε να στερεώσετε διακοσμητικά κεριά μέσα σε γυάλινα βαζάκια.

Γλάστρα

Και φυσικά, ένας ξεχωριστός κήπος ή το μπαλκόνι που έχουμε περιποιηθεί χρειάζονται κάτι παραπάνω από τις απλές, συμβατικές γλάστρες. Μία γυάλινη φιάλη κρασιού αρκεί για να τραβήξουμε τα βλέμματα και τα κολακευτικά σχόλια των φίλων μας, αφού μπορεί να μετατραπεί στην πιο πρωτότυπη γλάστρα για τα φυτά μας.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να κόψουμε με προσοχή τη μια πλευρά της γυάλινης φιάλης και να λειάνουμε τις άκρες για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το μπουκάλι με χώμα κηπουρικής και (μετα)φυτεύουμε σε αυτό κάποιο λουλούδι ή άλλο διακοσμητικό φυτό. Εάν φτιάξουμε αρκετές τέτοιες αυτοσχέδιες γλάστρες, μπορούμε να τις στερεώσουμε σε έναν τοίχο, δημιουργώντας έτσι μια υπέροχη σύνθεση.

Upcycling: τι είναι και πώς εφαρμόζεται στις γυάλινες συσκευασίες;

Οι φανατικοί της ανακύκλωσης πιθανόν να έχουν δει τον όρο “upcycling” σε κάποια διαφημιστική καμπάνια ή να τον έχουν ακούσει σε κάποια σχετική συζήτηση με φίλους. Για τους λιγότερο ενημερωμένους το upcycling ίσως θυμίζει το γνωστό “recycling” –και όχι άδικα–, έχει ωστόσο μία μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά. Τι είναι, λοιπόν, το upcycling; Πώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να το εφαρμόσουμε στις γυάλινες συσκευασίες;

Το upcycling αποδίδεται συχνά ως «αναβαθμιστική ανακύκλωση» ή «δημιουργική επαναχρησιμοποίηση». Πρόκειται για μία ειδική διαδικασία κατά την οποία τα ήδη χρησιμοποιημένα προϊόντα μετατρέπονται σε νέα, υψηλότερης ποιότητας. Λειτουργεί, δηλαδή, «προς τα πάνω», χωρίς να υποβαθμίζει την ποιότητα και τη σύνθεση του υλικού στην επόμενη χρήση. Για παράδειγμα, το να χρωματίσουμε μία γυάλινη φιάλη κρασιού που μόλις απολαύσαμε και να τη χρησιμοποιήσουμε ως πρωτότυπο ανθοδοχείο στο σαλόνι μας είναι μία χαρακτηριστική ιδέα αναβαθμιστικής ανακύκλωσης.

#Fast_Fact: η Ορχήστρα de Instrumentos Reciclados de Cateura στην Παραγουάη χρησιμοποιεί μουσικά όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα παρακολουθώντας την ταινία “Landfill Harmonic”.

Το upcycling είναι μία ξεχωριστή διαδικασία που συνεισφέρει στην αειφόρο καινοτομία: χρησιμοποιώντας τα υλικά στην αρχική τους μορφή, εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα προς όφελος του περιβάλλοντος και αυξάνει την ποιότητα του προϊόντος. Επί της ουσίας, η θεωρία του εστιάζει στο να αποφύγουμε τη σπατάλη δυνητικά χρήσιμων υλικών, χρησιμοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα. Για την ιστορία, ο όρος “upcycling” χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Reiner Pilz σε άρθρο του στο SalvoNews, ενώ το 2002 οι McDonough και Braungart τον ενσωμάτωσαν στο βιβλίο τους με τίτλο “Cradle-to-Cradle: Remaking the Way We Make Things”.

Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις γυάλινες συσκευασίες σε πρωτότυπες κατασκευές με τη μέθοδο του upcycling; Παρακάτω θα βρείτε μερικές μόνο από τις έξυπνες και πρακτικές ιδέες που μπορείτε να εμπνευστείτε.

Φωτιστικό

Ας ξεκινήσουμε από τα λιγότερο απαιτητικά. Περίπου τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με το ανθοδοχείο, που αναφέραμε παραπάνω, έχει και το να μετατρέψετε μία γυάλινη φιάλη κρασιού ή οποιουδήποτε άλλου ποτού σε λαμπατέρ. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ανοίξετε προσεκτικά μία τρύπα στον πάτο της γυάλινης φιάλης και να περάσετε από μέσα το καλώδιο της λάμπας. Αφού την τοποθετήσετε σωστά στο στόμιο της φιάλης, στερεώστε από πάνω και το κατάλληλο αμπαζούρ.

Κορνίζα

Αν θέλετε να εμφανίσετε κάποιες φωτογραφίες αλλά δεν σας αρέσουν οι κλασικές κορνίζες, τώρα μπορείτε να… εμφιαλώσετε τις αγαπημένες σας αναμνήσεις. Η φαντασία είναι το βασικό σας υλικό. Διαλέξτε ένα γυάλινο μπουκάλι σε σχήμα και μέγεθος της αρεσκείας σας, γεμίστε το με άμμο, μικροσκοπικά κοχύλια ή πέρλες και τοποθετήστε μέσα την αγαπημένη σας φωτογραφία. Φυσικά, ο στολισμός μπορεί να επεκταθεί και στο εξωτερικό της γυάλινης φιάλης με διάφορα κοσμήματα, κορδέλες ή δαντέλα.

Δοχείο τροφής για πουλιά

Κάπου εδώ ανεβαίνουμε ένα ακόμη επίπεδο πρωτοτυπίας, αφού υπάρχει τρόπος μία γυάλινη φιάλη να μας βοηθήσει να ταΐσουμε τους μικρούς, φτερωτούς μας φίλους. Πώς; Αφαιρέστε με προσοχή τον πάτο από ένα γυάλινο μπουκάλι (κρασιού, νερού ή και αρώματος) και στερεώστε το επάνω σε ένα πιατάκι. Στη συνέχεια, γεμίστε το μπουκάλι με τροφή για πουλιά και σφραγίστε το με έναν φελλό. Ανασηκώστε το μπουκάλι, ώστε να απελευθερωθεί λίγη τροφή στο πιατάκι και αφήστε το στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία, για να ανανεώσετε την τροφή.

Πολυέλαιος

Και η πρωτοτυπία δε σταματά εδώ. Εάν έχετε πολλά αχρησιμοποίητα –και ιδανικά σε διάφορα χρώματα– γυάλινα μπουκάλια, τι θα λέγατε να δημιουργήσετε έναν convert-art πολυέλαιο για το σαλόνι ή το δωμάτιό σας; Αυτό μπορεί να γίνει πανεύκολα χρησιμοποιώντας γυάλινα μπουκάλια ως γλόμπους σε έναν ήδη έτοιμο πολυέλαιο. Βέβαια, εάν είστε επιδέξιοι στις κατασκευές, δοκιμάστε να φτιάξετε τον δικό σας πολυέλαιο, στερεώνοντας τα μπουκάλια με σπάγκο από το ταβάνι.

Δίσκος σερβιρίσματος

Ή αλλιώς «η απογείωση της πρωτοτυπίας». Η πιο απαιτητική κατασκευή που σας προτείνουμε είναι να μετατρέψετε μία γυάλινη φιάλη σε δίσκο σερβιρίσματος για τα συνοδευτικά του κρασιού. Εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός «ειδικού», αφού θα πρέπει να κόψετε στη μέση τη γυάλινη φιάλη με ακρίβεια και στη συνέχεια να λειάνετε τις αιχμηρές της άκρες, χρησιμοποιώντας προφανώς κάποιο κατάλληλο εργαλείο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, αφού θα έχετε το πιο πρωτότυπο πλατό για τα τυριά ή τα αλλαντικά σας.

Σπιτικό φιστικοβούτυρο σε γυάλινα βαζάκια

Αν ένας από τους στόχους που θέσατε για τη νέα χρονιά είναι η υγιεινή διατροφή ή τουλάχιστον η προσπάθεια να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής με λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα, τότε το φιστικοβούτυρο είναι μία γευστική πρόταση που αξίζει να εντάξετε στο τραπέζι σας. Προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό και είναι, παράλληλα, μία εξαιρετικά θρεπτική επιλογή για το πρωινό ή το σνακ σε σχέση με άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης.


Ποια είναι τα οφέλη του φιστικοβούτυρου;

#1 Μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL)

#2 Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

#3 Περιέχει κάλιο (και μάλιστα αναλογικά περισσότερο από τη μπανάνα)

#4 Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών (άρα και ενέργειας)

Φυσικά, είναι προτιμότερο να επιλέξετε το αγνό φιστικοβούτυρο χωρίς πρόσθετο αλάτι, λάδι, ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και ακόμη καλύτερο να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό φιστικοβούτυρο σε γυάλινα βαζάκια. Πώς;


Θα χρειαστείτε:

400γρ φιστίκια ψημένα

2 κ.σ ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

1 κ.σ μέλι (εναλλακτικά: 1 κ.σ κακάο)

Αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια με μεταλλικά καπάκια


Ρίχνουμε τα φιστίκια και το λάδι στο μίξερ και τα αλέθουμε για περίπου 3 λεπτά. Ενώ χτυπάμε το μείγμα, ελέγχουμε τακτικά ώστε να μη μείνουν μέσα ολόκληρα κομμάτια φιστικιού και το μείγμα να μη σκληραίνει. Γενικά, όσο περισσότερο χτυπηθεί τόσο καλύτερο θα γίνει το μείγμα, αφού τα έλαια των φιστικιών θα το βοηθήσουν να δέσειΕάν τα φιστίκια μας είναι ανάλατα, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 πρέζες αλάτι. Αφού τα έχουμε ανακατέψει για 3 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι ή το κακάο, χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμη και το φιστικοβούτυρο είναι έτοιμο. Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και τα σφραγίζουμε με τα μεταλλικά τους καπάκια. Το φιστικοβούτυρο διατηρείται σε ξηρό και δροσερό μέρος για αρκετές εβδομάδες.

Σημείωση: Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε φιστίκια Αιγίνης ή κάσιους. Εάν θέλουμε να ψήσουμε εμείς τα φιστίκια, προτιμάμε στο φούρνο (ταψάκι με λαδόκολλα 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά).

Οι τελευταίες εξελίξεις στη βιομηχανία του γυαλιού

Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι παρήγαγαν και κατανάλωναν το φαγητό επί τόπου, οπότε δε χρειαζόταν να το «συσκευάζουν» και να το μεταφέρουν κάπου μακριά. Όμως, καθώς οι πολιτισμοί εξελίσσονταν, η ανάγκη αποθήκευσης, διατήρησης και μεταφοράς του φαγητού αυξανόταν ταυτόχρονα. Οι λειτουργίες της σύγχρονης συσκευασίας πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω: επικοινωνούν και προωθούν τα προϊόντα.

Η γυάλινη συσκευασία παρέχει στον άνθρωπο την πολυτέλεια να αποθηκεύει τα αγαπημένα του προϊόντα με πλήρη ασφάλεια και η βιομηχανία του γυαλιού βρίσκεται σε μία διαρκή διαδικασία εξέλιξης. Την τελευταία δεκαετία, δεν ήταν λίγες οι εταιρείες τροφίμων και ποτών που μετέτρεψαν τις συσκευασίες τους αποκλειστικά σε γυάλινες, στοχεύοντας σε υψηλότερα επίπεδα ποιότητας για το κοινό. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο άρχισαν να δείχνουν την προτίμησή τους στη γυάλινη συσκευασία, αφού συνειδητοποίησαν τα οφέλη που τους προσφέρει στην υγεία αλλά και στο περιβάλλον. Η ζήτηση για το γυαλί αυξήθηκε σημαντικά και είχε ως αποτέλεσμα η βιομηχανία του γυαλιού να σημειώσει ραγδαία εξέλιξη.

Ποια είναι τα τελευταία νέα από τον τομέα της υαλουργίας και συγκεκριμένα από τη βιομηχανία της γυάλινης συσκευασίας;

Ελαφρύτερος σχεδιασμός

Η τεχνική της παραγωγής ελαφρύτερου γυαλιού ξεκίνησε με μία προοπτική: να βοηθήσει τον καταναλωτή να μεταφέρει τη γυάλινη συσκευασία εύκολα και χωρίς πρόσθετο βάρος. Σήμερα, ο ελαφρύτερος σχεδιασμός της γυάλινης συσκευασίας την κάνει ιδανική για όσους ταξιδεύουν, αφού μπορεί κανείς να μεταφέρει οποιοδήποτε τρόφιμο με ασφάλεια και μηδενικό κόπο. Επιπλέον, το αεροστεγές σφράγισμα προστατεύει από τυχόν διαρροές ή αλλοίωση του περιεχομένου.

Εξατομικευμένα προϊόντα

Είναι πολύ σημαντικό για έναν παραγωγό να μπορεί να επιλέξει ή ακόμη και να σχεδιάσει ο ίδιος τη συσκευασία που θα αναδείξει τον μοναδικό χαρακτήρα των προϊόντων του . Αυτό κάνει τον καταναλωτή να «δεθεί» περισσότερο με τη συσκευασία και η βιομηχανία γυαλιού το αντιλήφθηκε έγκαιρα. Οι σύγχρονοι μηχανισμοί δίνουν τη δυνατότητα να παραχθούν γυάλινα μπουκάλια και βάζα σε μία μεγάλη γκάμα διαστάσεων (ύψος, βάρος, διάμετρος) και σχεδίων, που συχνά συνδυάζονται με διαφορετικές υφές και ανάγλυφη αποτύπωση.

Πρωτοποριακές μέθοδοι παραγωγής

Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη βιομηχανία παραγωγής της γυάλινης συσκευασίας. Ο χρόνος έφερε στο φως νέες, πρωτοποριακές τεχνικές που έκαναν τη γυάλινη συσκευασία ανθεκτική στην οξείδωση και τη θερμότητα. Πρόκειται για ένα είδος «έξυπνου» γυαλιού που αντανακλά και απορροφά το φως, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το περιεχόμενό του ασφαλές.

«Πράσινη» συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον

Με απεριόριστη δυνατότητα ανακύκλωσης, η γυάλινη συσκευασία ανταποκρίνεται στις υψηλές οικολογικές απαιτήσεις και αποδεικνύεται σύμμαχος του περιβάλλοντος. Αρκεί να σκεφτούμε πως για κάθε τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούμε αντίστοιχα έναν τόνο φυσικών πόρων, ενώ μειώνουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1/6. Επιπλέον, τα λεγόμενα ecology bottles, που φτιάχνονται με ήδη ανακυκλωμένο υλικό, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην αγορά και δίνουν το στίγμα μιας νέας εποχής για την ανακύκλωση.

Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια

Αυτά τα γυάλινα μπουκάλια είναι ειδικά σχεδιασμένα για να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου μετά την πρώτη κατανάλωση-χρήση. Συχνά, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια έχουν πάνω τους το διακριτικό “R” (reuse), για να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα.

Τι μπορούμε να κάνουμε με τα μεταλλικά καπάκια από τα βάζα;

Πολύ συχνά στα ντουλάπια της κουζίνας ή στην αποθήκη του σπιτιού βρίσκουμε μεταλλικά καπάκια από γυάλινα βάζα που δε χρησιμοποιούμε πλέον. Εάν έχετε σκοπό να τα πετάξετε και αναρωτιέστε σε τι μπορούν να χρησιμεύσουν, οι προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν και θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε.

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα τα μεταλλικά καπάκια;

Σουβέρ

Η πιο απλή και πλέον πρακτική λύση είναι να μετατρέψουμε τα μεταλλικά καπάκια σε πρωτότυπα σουβέρ. Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι στρογγυλά κομμάτια φελλού (ανάλογα με τις διαστάσεις των καπακιών), λίγη κόλλα για να τα στερεώσουμε και αρκετή φαντασία για να τα διακοσμήσουμε με αγαπημένες λέξεις ή φράσεις.

Βάση για κεριά

Φυσικά ένα μεταλλικό καπάκι μπορεί να χρησιμεύσει τέλεια και ως βάση για κεριά. Η φαντασία παίζει μεγάλο ρόλο και σε αυτή την περίπτωση, αφού μπορούμε να βάψουμε τα καπάκια με χρώματα που μας αρέσουν αλλά και να τα διακοσμήσουμε ανάλογα με κορδέλες, τούλι ή δαντέλα.

Μίνι ταψάκια για τάρτες

Πηγαίνοντας τη φαντασία μας ένα βήμα παρακάτω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μεταλλικά καπάκια ως μίνι ταψάκια για λαχταριστές τάρτες. Αυτό που χρειάζεται είναι να κόψουμε το ζυμάρι στη διάμετρο που έχει το καπάκι και να το τοποθετήσουμε. Προσθέτουμε υλικά της αρεσκείας μας, όπως μαρμελάδα φράουλα, blueberries ή μπουκιές από ακτινίδια και ψήνουμε κανονικά στον φούρνο. Τα μεταλλικά καπάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μίνι ταψάκια ξανά και ξανά.

Θήκη για χαρτομάντηλα

Εκτός από το μεταλλικό καπάκι, εδώ θα χρειαστούμε και το γυάλινο βάζο που το συνοδεύει για να φτιάξουμε μία εναλλακτική θήκη για τα χαρτομάντηλα ή τις χαρτοπετσέτες του σπιτιού. Ανοίγουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι μία τρύπα στο κέντρο του καπακιού και φροντίζουμε το άνοιγμα να είναι τόσο όσο να χωράει από μέσα ένα χαρτομάντηλο. Αφού πλέξουμε κατάλληλα τις χαρτοπετσέτες ώστε να βγαίνουν μία-μία με τη σειρά, τις τοποθετούμε στο γυάλινο βάζο, περνάμε την πρώτη μέσα από το άνοιγμα και σφραγίζουμε με το μεταλλικό καπάκι.

Γυάλινο μπουκάλι - ντισπένσερ για κρεμοσάπουνο

Ακολουθώντας το προηγούμενο παράδειγμα, ένα αχρησιμοποίητο γυάλινο βάζο με μεταλλικό καπάκι μπορεί να μεταμορφωθεί σε μπουκαλάκι- ντισπένσερ για το κρεμοσάπουνο στο μπάνιο. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να ανοίξουμε μια τρύπα στο κέντρο του καπακιού και να κολλήσουμε πάνω του το σωληνάκι από το παλιό μπουκάλι, αφού πρώτα το περάσουμε μέσα από την τρύπα.

Και κάτι έξτρα: Σπιρτόκουτο

Ένας έξυπνος τρόπος για να προφυλάξετε τα σπίρτα από το νερό είναι να τα αποθηκεύσετε σε ένα γυάλινο βαζάκι. Η δική μας πρόταση μάλιστα είναι να στερεώσετε με λίγη κόλλα στο μεταλλικό καπάκι ένα κομμάτι γυαλόχαρτο, ώστε να μπορείτε ταυτόχρονα να τα ανάβετε.

Corning Glass Museum: το εντυπωσιακό Μουσείο Γυαλιού των ΗΠΑ

Θα μπορούσε ένα μουσείο να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπετε ένα κομμάτι γυαλί; Κι όμως, το Μουσείο Γυαλιού στο Corning των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εμπνεύσει τους ανθρώπους να δουν τα γυάλινα αντικείμενα και τις γυάλινες συσκευασίες με διαφορετικό μάτι. Η 70χρονη ιστορία του είναι γεμάτη από καινοτόμες ιδέες και αφοσίωση γύρω από το γυαλί, ενώ το εύρος των δράσεων του απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.


Ίδρυση και όραμα

Το Μουσείο Γυαλιού ιδρύθηκε το 1951 στην κωμόπολη Corning της πολιτείας της Νέας Υόρκης από τον Arthur A. Houghton, Jr. (1906-1990) και τον ξάδερφό του, Amory Houghton. Το αρχικό concept προέβλεπε το μουσείο να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό ινστιτούτο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Corning Glass Works (σήμερα Corning Incorporated), η οποία ποτέ δεν το χρησιμοποίησε ως μέσο προβολής των προϊόντων της. Αντίθετα, το μουσείο λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της γνώσης γύρω από το γυαλί παγκοσμίως.

Όταν το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, περιλάμβανε μία σπουδαία συλλογή από περίπου 2000 γυάλινα εκθέματα, αρχεία και βιβλία σχετικά με το γυαλί. Στους χώρους του στεγάζονταν, επίσης, μία βιβλιοθήκη ερευνών, ένα αμφιθέατρο για επιστημονικές διαλέξεις και μία αίθουσα τεχνολογικών επιδείξεων. Μιας και το μουσείο ήταν μέρος του κτηριακού συγκροτήματος της εταιρείας Corning, μέσα από έναν γυάλινο τοίχο οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδικασία παραγωγής του γυαλιού.

Η καταστροφή και η επαναλειτουργία

Στις 28 Μαΐου του 1980 το Μουσείο Γυαλιού του Corning άνοιξε για δεύτερη φορά και ξανασυστήθηκε στο κοινό, μεγαλύτερο και ακόμη πιο εντυπωσιακό. Είχε προηγηθεί η τεράστια καταστροφή των εκθεμάτων του από την υπερχείλιση του ποταμού, Chemung, τον Ιούνιο του 1972. Οι βιτρίνες έσπασαν, οι αίθουσες πλημμύρισαν και τα εκατοντάδες βιβλία βυθίστηκαν στη λάσπη. Έκτοτε, το προσωπικό κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, με τον τότε διευθυντή Thomas S. Buechner, να κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη πιθανόν φυσική καταστροφή που έχει χτυπήσει ποτέ αμερικανικό μουσείο».

Ήδη στις αρχές του 1990 η Διοίκηση προχώρησε σε περαιτέρω επέκταση των εκθεσιακών χώρων, ενώ ταυτόχρονα αυξανόταν η επισκεψιμότητα και η φήμη του μουσείου εντός και εκτός της χώρας. Το 1996 ο διευθυντής, David Whitehouse, εγκαινίασε το Studio, μία σύγχρονη εκπαιδευτική δομή, όπου πραγματοποιούνταν διαλέξεις, επιδείξεις και μαθήματα παραγωγής-επεξεργασίας γυαλιού. Στην ανακαίνιση του 2001, οι αρχιτέκτονες Smith-Miller και Hawkinson αποφάσισαν να επενδύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην ομορφιά και την κομψότητα του γυαλιού ως υλικό κατασκευής. Έτσι, αντικατέστησαν τους τοίχους και διάφορες επιφάνειες με γυάλινες κατασκευές, ενώ παρουσίασαν μία νέα γκαλερί γλυπτών και ένα Κέντρο Καινοτομίας με εκθέσεις από την εταιρεία Ralph Appelbaum Associates. Η συνολική επιφάνεια του μουσείου ξεπέρασε τα 1670 τετραγωνικά μέτρα.

Σήμερα

Μετά από 70 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Γυαλιού του Corning έχει αναδειχθεί σε έναν σπουδαίο οργανισμό συλλογής, έκθεσης, διδασκαλίας και έρευνας. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γυάλινων εκθεμάτων παγκοσμίως, συμπυκνώνοντας 3500 χρόνια ιστορίας σε 50.000 αντικείμενα. Στις αίθουσες του συγκροτήματος πραγματοποιούνται ειδικές διαλέξεις από έγκριτους επιστήμονες, καθώς και εμπεριστατωμένες έρευνες γύρω από την ιστορία του γυαλιού και της γυάλινης συσκευασίας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταφτάνουν στο μουσείο περίπου 460.000 επισκέπτες. Μάλιστα, την άνοιξη του 2015 ολοκληρώθηκε και η πιο πρόσφατη ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον Thomas Phifer, ο οποίος εγκαινίασε μία ολόκληρη νέα πτέρυγα σύγχρονης τέχνης και design.Photo from Shutterstock, By AP Group of Photographers
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Corning Glass Museum. Επίσης, μπορείτε να ξεναγηθείτε στους χώρους του μουσείου ή να παρακολουθήστε τις live streaming μεταδόσεις των events στο επίσημο κανάλι του στο YouTube.

Σελίδα 1 από 16       Επόμενο > Εγγραφές ανά σελίδα: