{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Συνταγή: σπιτικό ταχίνι σε γυάλινα βάζα

Ποιος είπε ότι το ταχίνι είναι ιδανικό μόνο κατά την περίοδο της νηστείας; Σίγουρα, κάνει τη νηστεία νόστιμη, αλλά η σημαντική θρεπτική του αξία είναι ένας από τους λόγους για να το εντάξουμε στη διατροφή μας όλο τον χρόνο. Και υπάρχει πιο υγιεινός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό από το να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ταχίνι σε γυάλινα βάζα;

Είναι πηγή άμεσης ενέργειας για τον οργανισμό, ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας. Αυτός ο παχύρευστος πολτός είναι χρυσός για την υγεία και παρασκευάζεται εύκολα και γρήγορα.

Τι θα χρειαστούμε:

2 φλιτζάνια τσαγιού σουσάμι

2-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αναλόγως πόσο ρευστό το θέλουμε

Αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με τα μεταλλικά καπάκια τους

Εκτέλεση:

Σε μέτρια φωτιά και ένα στεγνό τηγάνι καβουρδίζουμε τους σπόρους του σουσαμιού, χρησιμοποιώντας μία ξύλινη κουτάλα για το ανακάτεμα. Προσέχουμε τη θερμοκρασία καθώς οι σπόροι καίγονται πολύ εύκολα. Σε 5-10 λεπτά περίπου θα είναι έτοιμοι. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τους σπόρους στον φούρνο, εφόσον τον έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε το σουσάμι σε λαδόκολλα στο ταψί και ψήνουμε τους σπόρους, ανακατεύοντας μία ή δύο φορές. Και στις δύο περιπτώσεις θέλουμε το σουσάμι μας να έχει ένα χρυσαφί χρώμα.

Όταν το πετύχουμε αυτό, μεταφέρουμε τους σπόρους σε ένα μπολ ή δίσκο και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά τους αλέθουμε στο μπλέντερ για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν μία τριμμένη μάζα. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Εάν το θέλουμε πιο ρευστό, προσθέτουμε κι άλλες κουταλιές λάδι και το ξαναχτυπάμε. Μεταφέρουμε το ταχίνι στο αποστειρωμένο γυάλινο βάζο μας και το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Σε λίγα μόνο λεπτά το σπιτικό ταχίνι μας είναι έτοιμο! Συνδυάζεται εξαιρετικά με μέλι και συνοδεύει ως dressing τις σαλάτες μας και ως βασικό συστατικό τις μπάρες δημητριακών, τα φαλάφελ, τις σος και τη σαλάτα χούμους. Μπορούμε ακόμη να το χρησιμοποιήσουμε σαν βασικό υλικό σε γλυκίσματα, όπως κέικ ή μπισκότα. Στο γυάλινο βάζο το απολαμβάνουμε για αρκετούς μήνες, χωρίς να ανησυχούμε μήπως αλλοιωθεί η γεύση του. Κι αν μετά από κάποιο διάστημα το λάδι διαχωριστεί και έρθει στην επιφάνεια, απλά το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και θα έχει την ίδια γεύση όπως την πρώτη μέρα που το φτιάξαμε.

Πηγές: yumsome.com, makelife.gr, onourheals.com