{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Συνταγή: Γλυκό κουταλιού κυδώνι σε γυάλινα βάζα

Tώρα που είναι η εποχή τους και τα κυδώνια είναι φρέσκα κι άφθονα, έφτασε η ώρα να ετοιμάσουμε το απόλυτο φθινοπωρινό γλυκό σε γυάλινα βάζα. Το «χρυσό μήλο» της Αρχαίας Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού αλλά και σύμμαχος της υγείας μας. Πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C και πεκτίνη τα κυδώνια βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, τονώνουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα. Με την τραγανή υφή, την ξεχωριστή γεύση και την ολοζώντανη μυρωδιά, το γλυκό κυδώνι δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι!

Τι θα χρειαστούμε:

2 κιλά ώριμα κυδώνια

χυμό λεμονιού

1 κιλό ζάχαρη

300ml νερό

1 ξυλάκι κανέλας

φύλλα αρμπαρόριζας

γυάλινα βάζα και μεταλλικά καπάκια

Εκτέλεση:

Προτού ξεκινήσουμε την εκτέλεση της συνταγής, βεβαιωνόμαστε ότι τα γυάλινα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σωστά αποστειρωμένα. Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα ξεφλουδίζουμε. Ραντίζουμε αυτά που έχουμε ξεφλουδίσει με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει η σάρκα τους. Τα κόβουμε στα οχτώ και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τον σκληρό πυρήνα τους. Τα κουκούτσια του κυδωνιού περιέχουν υψηλές ποσότητες πηκτίνης και βοηθούν να δέσει το σιρόπι. Γι’ αυτό τα μαζεύουμε και τα τυλίγουμε σε ένα τουλπάνι. Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρότερες φέτες και έπειτα σε λεπτά μπαστουνάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπάνι με τα κουκούτσια και αφήνουμε να πάρουν βράση. Μαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά και ανακατεύουμε συχνά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μοιράζουμε το γλυκό στα γυάλινα βάζα και βάζουμε στο καθένα από 1-2 φύλλα αρμπαρόριζας.

Extra tip: Για να δούμε εάν έχει δέσει το σιρόπι, μόλις τελειώσει ο χρόνος μαγειρέματος, το δοκιμάζουμε. Βγάζουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι του καφέ. Το αφήνουμε για 1 λεπτό στο ψυγείο και περνάμε από μέσα το κουταλάκι. Εάν δημιουργηθεί μια γραμμή που κλείνει αργά, τότε είναι έτοιμο. Εάν η γραμμή κλείνει γρήγορα, τότε χρειάζεται κι άλλο βράσιμο πριν μοιράσουμε το γλυκό μας στα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.