{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Σπιτική αλατισμένη καραμέλα σε γυάλινο βάζο

Θέλετε να φτιάξετε τη δική σας σπιτική καραμέλα αλλά σας φαίνεται μεγάλη υπόθεση; Ακολουθώντας μια απλή συνταγή και χρησιμοποιώντας έξι μόλις υλικά, θα φτιάξετε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά την πιο νόστιμη αλατισμένη καραμέλα. Μπορείτε να την απολαύσετε κατευθείαν από το βάζο, πάνω στο παγωτό, στις μηλόπιτες, στα pancakes και στο cheesecake. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι γιατί μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή θέλει καραμέλα. Δείτε παρακάτω πώς σε μόλις 15-20 λεπτά, θα έχετε στο γυάλινο βαζάκι σας μια λεία, κρεμώδη και νόστιμη καραμέλα.


Υλικά:


- 1 φλ. ζάχαρη

- ¼ φλ. νερό

- ½ φλ. κρέμα σαντιγί

- 2 κ.σ. μαλακωμένο ανάλατο βούτυρο

- 1 κ.γ. αλάτι

- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

- Αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια & μεταλλικά καπάκια


Εκτέλεση:


Σε μια μεσαία προς μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 3-5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το μίγμα να πάρει βράση. Σε αυτή τη φάση, που βράζει το μίγμα, δεν ανακατεύουμε καθόλου για να μην κρυσταλλώσει. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Μπορείτε να το παρακολουθείτε χωρίς να ανακατεύετε. Επίσης, μπορείτε να κουνήσετε την κατσαρόλα προς τη μία και την άλλη πλευρά για να βράσει ομοιόμορφα το μίγμα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά και σταθερά τη σαντιγί. Η καραμέλα αμέσως θα αφρίσει. Ανακατεύουμε και πάλι το μίγμα με την κρέμα για δέσει. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει για 10-15 λεπτά. Μπορεί να φαίνεται αραιή στην αρχή αλλά θα πήξει μόλις κρυώσει. Ρίξτε την αλατισμένη καραμέλα στο αγαπημένο σας γυάλινο βάζο και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.


Μπορείτε να διατηρήσετε τη σπιτική καραμέλα σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3 ημέρες και στην κατάψυξη για 3 εβδομάδες. Για να την ξαναζεστάνετε, απλά τοποθετήστε το γυάλινο βάζο χωρίς το μεταλλικό καπάκι σε φούρνο μικροκυμάτων για 45-60 δευτερόλεπτα και ανακατέψτε καλά. Εάν δεν χρησιμοποιήσετε θερμόμετρο, προσέξτε το χρώμα του μίγματος. Μόλις το χρώμα βαθύνει και γίνει σκούρο κεχριμπαρί, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά για να μην καεί.