{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Νέα Έρευνα: Ρεκόρ ανάπτυξης στην παραγωγή γυάλινων συσκευασιών

Νέα στοιχεία για το 2021 δείχνουν την πιο υψηλή αύξηση παραγωγής γυάλινων συσκευασιών τροφίμων και ποτών που έχει καταγραφεί ποτέ! Παρά τις προκλήσεις και τις κρίσιμες εποχές που διανύουμε, η βιομηχανία γυαλιού παραμένει ανθεκτική απέναντι στην εξαιρετικά υψηλή ζήτηση της αγοράς.


Περισσότεροι από 23,4 εκατομμύρια τόνοι, ή 83,3 δισεκατομμύρια φιάλες και βάζα, κατασκευάστηκαν για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές το 2021, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσίευσε η Feve – η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυαλιού. Από το 2012, η παραγωγή γυάλινων συσκευασιών αυξήθηκε κατά 18,6%. Η παραγωγή γυάλινων φιαλιδίων για αρώματα, καλλυντικά και φαρμακευτικές ουσίες έχει επίσης αυξηθεί, σημειώνοντας άνοδο 2,2% ή 13,6 δισεκατομμύρια μονάδες μέχρι το τέλος του 2021.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυαλιού (Feve), Vitaliano Torno, σχολίασε το ρεκόρ στην αύξηση παραγωγής γυάλινων συσκευασιών αναφέροντας: «Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η βιομηχανία γυαλιού δουλεύει με υψηλό ρυθμό για να καλύψει την πρωτοφανή ζήτηση της αγοράς, καθώς τα εργοστάσιά μας παράγουν γυάλινες συσκευασίες με μεγάλη ταχύτητα, κάνοντας ένα βήμα επιπλέον για να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών. Είμαστε περήφανοι για το πώς η βιομηχανία γυαλιού έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις των τελευταίων δύο ετών – συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τη δυναμική της αγοράς για την παραγωγή γυάλινων συσκευασιών, που διασφαλίζουν τη συνεχή παροχή τροφίμων και ποτών στους καταναλωτές, ενώ παράλληλα πληρούν τα κριτήρια υγιεινής και βιωσιμότητας. Αυτό το ρεκόρ αύξησης υπογραμμίζει το γεγονός πως η γυάλινη συσκευασία παραμένει η πρώτη επιλογή των παραγωγών για να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους και να επικοινωνήσουν την ποιότητά τους, μέσα σε μία συσκευασία που εμπιστεύονται οι καταναλωτές».


Οι γυάλινες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν ό,τι καλό περιέχουν και να αναδείξουν την ποιότητα και την αξία των προϊόντων στο εσωτερικό τους. Το γυαλί είναι ένα μόνιμο υλικό που ανακυκλώνεται αμέτρητες φορές χωρίς να χάσει την ποιότητά του. Κάθε χρόνο, οκτώ στις 10 γυάλινες φιάλες συλλέγονται για ανακύκλωση. Επιπλέον, περισσότερο από το 20% των αναψυκτικών, μεταλλικών νερών και μπύρας συσκευάζονται σε επαναγεμιζόμενες γυάλινες φιάλες. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές ανακυκλώνεται ή επαναχρησιμοποιείται, το γυαλί έρχεται πάντα πρώτο όταν πρόκειται για την ασφάλεια, την ποιότητα, τη διατήρηση γεύσης και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Ακόμη, το γυαλί θεωρείται ευρέως ότι είναι ένα σύγχρονο υλικό με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν και είναι η αγαπημένη επιλογή των καταναλωτών γιατί συνδέεται μοναδικά με το προϊόν.

Για να τονίσει τη μοναδική συμβολή του γυαλιού στην επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει το 2022 ως το Διεθνές Έτος Γυαλιού. Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια αξία που έχει προσφέρει η γυάλινη συσκευασία στις αγορές και στους σύγχρονους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, ο Vitaliano Torno καταλήγει «Το Διεθνές Έτος Γυαλιού είναι μία μοναδική αναγνώριση για ένα μόνο υλικό και δίνει έμφαση στο τι φέρνει το γυαλί στην αγορά. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η βιομηχανία γυαλιού συνεχίζει να παρέχει σταθερότητα και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, στις οποίες βασίζονται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι παραγωγοί. Αυτή η αναγνώριση τονίζει επίσης, τη σημασία του μοντέλου της κυκλικής οικονομίες και λειτουργεί ενθαρρυντικά για περαιτέρω καινοτομίες και ενίσχυση του αποτυπώματος βιωσιμότητας με τεχνολογία αιχμής».


Πηγή: feve.org