{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Μπορώ να ανακυκλώσω τα χρωματιστά γυάλινα μπουκάλια;

Είναι αλήθεια ότι γυάλινες συσκευασίες μπορείτε να βρείτε σε μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων, όμως μόνο τρία από αυτά θα λέγαμε ότι κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά: το (κλασσικό) διαφανές, το πράσινο και το κεχριμπαρί. Η επιλογή του χρώματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με βασικότερους την αισθητική και την ανθεκτικότητα στην ακτινοβολία UV.

Στο κομμάτι της ανακύκλωσης, βέβαια, το χρωματιστό γυαλί δεν μπορεί να μετατραπεί σε διαφανείς συσκευασίες. Για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα είδη γυαλιού μπορούν να ανακυκλωθούν, ο διαχωρισμός των χρωμάτων είναι ένα σημαντικό βήμα, πάντα με βάση τις τοπικές προδιαγραφές παραγωγής και κατανάλωσης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υφίσταται κάποιος ουσιαστικός περιορισμός για τη μαζική τήξη του γυαλιού, αρκεί αυτό να είναι διαθέσιμο σε επαρκείς ποσότητες. Έτσι, η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων γυάλινων συσκευασιών προς ανακύκλωση παραμένει βασική προτεραιότητα.

Ο χρωματικός διαχωρισμός των γυάλινων συσκευασιών μπορεί να γίνει είτε από τους καταναλωτές (διατίθενται διαφορετικοί κάδοι ανακύκλωσης ανά χρώμα μπουκαλιού), είτε εργοστασιακά, μετά τη συλλογή των απορριμμάτων. Τα οπτικά μηχανήματα διαλογής έχουν την ικανότητα να κατανέμουν το γυαλί ανά χρώμα.

Όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Γυάλινων Συσκευασιών (FEVE), αφού οι γυάλινες συσκευασίες χωριστούν βάσει χρώματος, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ανακύκλωσή τους για να γίνουν καινούρια χρωματιστά μπουκάλια. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην Ευρώπη δημιουργούμε εκ νέου χρωματιστές συσκευασίες με περισσότερο από το 90% των γυάλινων απορριμμάτων.

Όλα τα πράσινα, κεχριμπαρί και διάφανα μπουκάλια μπορούν να ανακυκλωθούν αμέτρητες φορές, αφού το γυαλί ως υλικό διατηρεί αναλλοίωτες τις φυσικές και χημικές του ιδιότητες κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Οι διάφορες αποχρώσεις των δύο βασικών χρωμάτων (κεχριμπαρί και πράσινο) δε δημιουργούν, επίσης, κανένα πρόβλημα στην ανακύκλωσή τους, γιατί αυτές είναι συνήθως τυποποιημένες. Για παράδειγμα, οι πιο συχνές αποχρώσεις για πράσινα γυάλινα μπουκάλια είναι το Georgia green, το emerald green, το champagne green και το dead-leaf green. Αποχρώσεις εκτός αυτών των προδιαγραφών είναι γενικά σπάνιες, αλλά μπορούν εύκολα να διαλυθούν στη συνολική ανακυκλώσιμη μάζα.

Πηγή: FEVE