{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Μπαχαρικά: γιατί να τα διατηρήσετε σε γυάλινες συσκευασίες

Τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και τα βότανα είναι τα συστατικά που προσθέτουν χαρακτήρα και ιδιαίτερη γεύση στις συνταγές μας. Λίγη πάπρικα, ένα φύλλο δάφνης ή ένα κλωνάρι δενδρολίβανο θα δώσουν ξεχωριστή νοστιμιά σε παραδοσιακά ή μοντέρνα πιάτα, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να τα διατηρούμε σωστά, ώστε να μην χάνουν τις φυσικές ιδιότητες και το άρωμά τους. Για παράδειγμα, ένα ντουλάπι με υγρασία, η έκθεση στο φως ή στις υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά μία ακατάλληλη συσκευασία είναι κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα των μπαχαρικών

Η σωστή επιλογή στο ράφι

Όλα ξεκινούν από το ράφι του σουπερμάρκετ ή του αγαπημένου μας παντοπωλείου. Εάν ένα μπαχαρικό πωλείται ολόκληρο, , προτιμήστε να το αγοράσετε ολόκληρο. Θυμηθείτε πως όσο πιο τριμμένο ή λεπτοκομμένο είναι ένα μπαχαρικό, τόσο γρηγορότερα χάνει τα αιθέρια έλαια και άρα το ξεχωριστό του άρωμα. Καλό θα ήταν λοιπόν να αντικαθιστάτε τα τριμμένα μπαχαρικά κάθε χρόνο και τα ολόκληρα κάθε 2 ή 3 χρόνια. Επίσης, αποφύγετε να τα αγοράσετε σε μεγάλες ποσότητες, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσουν το άρωμά τους ή να χαλάσουν.

Γιατί να προτιμήσετε τα γυάλινα βάζα;

Ένα καλά σφραγισμένο γυάλινο βάζο σίγουρα δεν θα επιτρέψει στην υγρασία να εισχωρήσει στο εσωτερικό του. Τοποθετήστε τα σε στεγνό και δροσερό μέρος, μακριά από τον ήλιο και το τεχνητό φως. Όπως είναι λογικό, το ντουλάπι που βρίσκεται πάνω από τις εστίες της κουζίνας δε φαντάζει ιδανικό σημείο, αφού δέχεται θερμότητα και υδρατμούς όταν μαγειρεύουμε.

Η σωστή χρήση

Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί αλλά ακόμα και ο τρόπος που χρησιμοποιείτε τα μπαχαρικά μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της «ζωής» τους. Παραδείγματος χάρη, εάν χρησιμοποιείτε κουταλάκι για να παίρνετε κάθε φορά την επιθυμητή ποσότητα μπαχαρικών από το γυάλινο βαζάκι, φροντίστε το κουταλάκι να είναι καθαρό και στεγνό. Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο κουταλάκι για διαφορετικά μπαχαρικά και μην προσθέτετε ένα καινούριο μπαχαρικό σε δοχείο που περιέχει υπολείμματα από κάποιο παλιό. Επιπλέον, αποφύγετε να ανοίγετε τα γυάλινα βαζάκια των μπαχαρικών πάνω από φαγητά που βράζουν, γιατί η υγρασία μπορεί να εισχωρήσει μέσα τους και να τα αλλοιώσει.

Συμβουλές ανά μπαχαρικό

Κάθε μπαχαρικό ή μυρωδικό αντιδρά διαφορετικά στα εξωτερικά ερεθίσματα (θερμότητα, φως, υγρασία) και απαιτεί διαφορετικές συνθήκες διατήρησης. Για παράδειγμα, τα κοκκινωπά και καφετί μπαχαρικά (πάπρικα, τσίλι, κανέλα, πιπέρι Καγιέν, κύμινο, κουρκουμάς) διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν ώστε να μην εξατμίζονται οι ουσίες που τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Κρατήστε τη ρίγανη, τον δυόσμο και το μαύρο πιπέρι σε γυάλινα βαζάκια μακριά από φως και την υγρασία. Ο μαϊντανός, το σέλινο, ο άνηθος, ο κόλιανδρος και ο βασιλικός είναι προτιμότερο να πλένονται, να ψιλοκόβονται και να μπαίνουν στεγνά στην κατάψυξη. Από την άλλη πλευρά, το θυμάρι, η δάφνη και το δενδρολίβανο διατηρούνται καλύτερα σε γυάλινα μπουκάλια ή βάζα με λάδι.