{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
Corning Glass Museum: το εντυπωσιακό Μουσείο Γυαλιού των ΗΠΑ

Θα μπορούσε ένα μουσείο να αλλάξει την οπτική με την οποία βλέπετε ένα κομμάτι γυαλί; Κι όμως, το Μουσείο Γυαλιού στο Corning των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εμπνεύσει τους ανθρώπους να δουν τα γυάλινα αντικείμενα και τις γυάλινες συσκευασίες με διαφορετικό μάτι. Η 70χρονη ιστορία του είναι γεμάτη από καινοτόμες ιδέες και αφοσίωση γύρω από το γυαλί, ενώ το εύρος των δράσεων του απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.


Ίδρυση και όραμα

Το Μουσείο Γυαλιού ιδρύθηκε το 1951 στην κωμόπολη Corning της πολιτείας της Νέας Υόρκης από τον Arthur A. Houghton, Jr. (1906-1990) και τον ξάδερφό του, Amory Houghton. Το αρχικό concept προέβλεπε το μουσείο να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό ινστιτούτο από την ιδιοκτήτρια εταιρεία Corning Glass Works (σήμερα Corning Incorporated), η οποία ποτέ δεν το χρησιμοποίησε ως μέσο προβολής των προϊόντων της. Αντίθετα, το μουσείο λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της γνώσης γύρω από το γυαλί παγκοσμίως.

Όταν το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, περιλάμβανε μία σπουδαία συλλογή από περίπου 2000 γυάλινα εκθέματα, αρχεία και βιβλία σχετικά με το γυαλί. Στους χώρους του στεγάζονταν, επίσης, μία βιβλιοθήκη ερευνών, ένα αμφιθέατρο για επιστημονικές διαλέξεις και μία αίθουσα τεχνολογικών επιδείξεων. Μιας και το μουσείο ήταν μέρος του κτηριακού συγκροτήματος της εταιρείας Corning, μέσα από έναν γυάλινο τοίχο οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τη διαδικασία παραγωγής του γυαλιού.

Η καταστροφή και η επαναλειτουργία

Στις 28 Μαΐου του 1980 το Μουσείο Γυαλιού του Corning άνοιξε για δεύτερη φορά και ξανασυστήθηκε στο κοινό, μεγαλύτερο και ακόμη πιο εντυπωσιακό. Είχε προηγηθεί η τεράστια καταστροφή των εκθεμάτων του από την υπερχείλιση του ποταμού, Chemung, τον Ιούνιο του 1972. Οι βιτρίνες έσπασαν, οι αίθουσες πλημμύρισαν και τα εκατοντάδες βιβλία βυθίστηκαν στη λάσπη. Έκτοτε, το προσωπικό κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, με τον τότε διευθυντή Thomas S. Buechner, να κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη πιθανόν φυσική καταστροφή που έχει χτυπήσει ποτέ αμερικανικό μουσείο».

Ήδη στις αρχές του 1990 η Διοίκηση προχώρησε σε περαιτέρω επέκταση των εκθεσιακών χώρων, ενώ ταυτόχρονα αυξανόταν η επισκεψιμότητα και η φήμη του μουσείου εντός και εκτός της χώρας. Το 1996 ο διευθυντής, David Whitehouse, εγκαινίασε το Studio, μία σύγχρονη εκπαιδευτική δομή, όπου πραγματοποιούνταν διαλέξεις, επιδείξεις και μαθήματα παραγωγής-επεξεργασίας γυαλιού. Στην ανακαίνιση του 2001, οι αρχιτέκτονες Smith-Miller και Hawkinson αποφάσισαν να επενδύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην ομορφιά και την κομψότητα του γυαλιού ως υλικό κατασκευής. Έτσι, αντικατέστησαν τους τοίχους και διάφορες επιφάνειες με γυάλινες κατασκευές, ενώ παρουσίασαν μία νέα γκαλερί γλυπτών και ένα Κέντρο Καινοτομίας με εκθέσεις από την εταιρεία Ralph Appelbaum Associates. Η συνολική επιφάνεια του μουσείου ξεπέρασε τα 1670 τετραγωνικά μέτρα.

Σήμερα

Μετά από 70 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Γυαλιού του Corning έχει αναδειχθεί σε έναν σπουδαίο οργανισμό συλλογής, έκθεσης, διδασκαλίας και έρευνας. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γυάλινων εκθεμάτων παγκοσμίως, συμπυκνώνοντας 3500 χρόνια ιστορίας σε 50.000 αντικείμενα. Στις αίθουσες του συγκροτήματος πραγματοποιούνται ειδικές διαλέξεις από έγκριτους επιστήμονες, καθώς και εμπεριστατωμένες έρευνες γύρω από την ιστορία του γυαλιού και της γυάλινης συσκευασίας. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταφτάνουν στο μουσείο περίπου 460.000 επισκέπτες. Μάλιστα, την άνοιξη του 2015 ολοκληρώθηκε και η πιο πρόσφατη ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον Thomas Phifer, ο οποίος εγκαινίασε μία ολόκληρη νέα πτέρυγα σύγχρονης τέχνης και design.



Photo from Shutterstock, By AP Group of Photographers




Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Corning Glass Museum. Επίσης, μπορείτε να ξεναγηθείτε στους χώρους του μουσείου ή να παρακολουθήστε τις live streaming μεταδόσεις των events στο επίσημο κανάλι του στο YouTube.