{FooterSocialImage}
Like us on Facebook
Λογότυπο εταιρείας Euroglass και πιστοποιητικού
4+1 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την μπύρα

Η εποχή που το μπουκάλι μπύρας έχει μόνιμη θέση στο ψυγείο είναι εδώ. Στο σπίτι, στην παραλία ή έξω με παρέα; Δεν έχει σημασία, γιατί η παγωμένη μπύρα είναι η πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού και έφτασε η στιγμή να μάθετε όλα αυτά που ίσως δεν γνωρίζατε για την αγαπημένη σας.

Οι κατηγορίες

Ale ή Lager; Το αιώνιο δίλημμα. Οι δύο μεγαλύτερες κατηγορίες μπύρας δεν σχετίζονται, όπως πιστεύουν πολλοί, με το χρώμα, το σώμα και το αλκοόλ. Η διαφορά τους εντοπίζεται κυρίως στη διαδικασία παραγωγής και αποθήκευσης. Οι μπύρες ale παρασκευάζονται με μαγιά σε θερμοκρασία κελαριού και έχουν μία χαρακτηριστική έντονη γεύση. Από την άλλη πλευρά, οι μπύρες lager αποθηκεύονται για αρκετούς μήνες σε θερμοκρασίες λίγο πιο υψηλές από το όριο του παγωμένου.

Με πλούσιο σώμα και νότες από φρούτα ή μπαχαρικά, οι ale αφήνουν μία ευχάριστη επίγευση λυκίσκου. Συνήθως είναι σκουρόχρωμες αλλά όχι πάντα. Μπορεί κανείς να βρει μπύρες ale σε διάφορες γεύσεις, βαθμούς αλκοόλ και χρώματα. Οι μπύρες lager είναι πιο δημοφιλείς στον κόσμο, καθώς είναι δροσιστικές, φρέσκες και με απαλή επίγευση. Μια μπύρα lager μπορεί να είναι γλυκιά, πικρή, ξανθιά ή μαύρη.

Το χρώμα

Έχουν όντως οι σκουρόχρωμες μπύρες μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ σε σχέση με τις άλλες; Όχι! Αυτός είναι ένας μύθος. Το χρώμα της μπύρας είναι αποτέλεσμα των βασικών συστατικών παραγωγής της. Αυτά είναι το νερό σε ποσοστό 95%, ο λυκίσκος, η μαγιά και η βύνη που προσφέρει τα απαραίτητα σάκχαρα για την παραγωγή αλκοόλ και ταυτόχρονα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση και το χρώμα της μπύρας.

Ο αφρός

Με αφρό ή χωρίς; Οι περισσότεροι αποφεύγουν την αφρώδη μπύρα, θεωρώντας ότι χάνουν σε ποσότητα. Ωστόσο, ο αφρός είναι σύμμαχος στη συνολική εμπειρία καθώς επηρεάζει κατά πολύ τη γεύση της. Γνωρίζατε ότι η ίδια μπύρα έχει διαφορετική γεύση όταν έχει αφρό και όταν δεν έχει αφρό; Αυτό συμβαίνει γιατί ο αφρός ερεθίζει τον ουρανίσκο μας, προσφέροντας μία πιο ολοκληρωμένη αίσθηση της γεύσης, ενώ παράλληλα προστατεύει τη μπύρα από την επαφή της με το οξυγόνο και συνεπώς αποτρέπει την οξείδωση και την αλλοίωση της γεύσης της.

Το ποτήρι

Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Όταν σερβίρεις τη μπύρα σου σε παγωμένο ποτήρι, αφρίζει αμέσως και καταστρέφονται τα αρώματα και το ανθρακικό προτού μπορέσεις να τα απολαύσεις. Αυτό που μένει στο ποτήρι είναι μία αδιάφορη μπύρα και λίγες δροσερές γουλιές. Εάν θέλεις να απολαύσεις τη μπύρα σου σε ένα κρύο ποτήρι, βύθισε το μπουκάλι σε μία παγοθήκη σερβιρίσματος με νερό, αλάτι και πάγο. Γέμισε το ποτήρι με παγάκια και όταν περάσουν πέντε λεπτά άδειασε το νερό και γέμισέ το με την έξτρα δροσερή σου μπύρα από το μπουκάλι.

Το μυστικό

Για την απόλυτη γευστική «εμπειρία» κρύβεται στο μπουκάλι. Σύμφωνα με έρευνες, όταν πρόκειται για τη γεύση, οι λάτρεις της craft μπύρας ψηφίζουν το γυάλινο μπουκάλι. Το γυαλί προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και διατηρεί τη μπύρα φρέσκια και δροσερή για περισσότερο χρόνο. Ακόμη, τα σκουρόχρωμα μπουκάλια προσφέρουν 99,9% προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, εξασφαλίζοντας ανώτερη γεύση και άρωμα.

Πηγές: thrillist.com, novinite.com